Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan het dat de medicijnen tegenwoordig zo goedkoop zijn t.o.v. vroeger?

Soms zijn de samenstellingen anders dan de gepatenteerde/oorspronkelijke merkmedicijnen, klopt dit

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
781

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Tegenwoordig worden medicijnen voorgeschreven op ‘werkzame stof’ in plaats van op merk. Dan zijn ze een stuk goedkoper dan hetzelfde medicijn onder ‘merknaam’. Denk aan de meest voorgeschreven geneesmiddelen, namelijk paracetamol, oxazepam, diclofenac, iboprofen, furosemide, diazepam en doxycycline. Nadeel is, dat de patiënt dan een zelfde medicijn kan ontvangen dat steeds een andere vorm of kleur heeft.
Het verstrekken van zo’n vervangend product met gelijke werking als ‘het merk’ is mogelijk als het patent van het origineel verstreken is. Dan heeft de fabrikant overigens al lang en breed zijn hoge kosten (ontwikkelingskosten, reclame) terugverdiend.

De merknaam verwijst slechts naar één bepaald produkt van één bepaalde fabrikant en is niet universeel, omdat de naam per land kan verschillen.

Toegevoegd na 3 minuten:
Wat betreft samenstelliing en kwaliteit:

"De kwaliteit van een geneesmiddel wordt, voordat het op de markt mag komen, vastgesteld door het College ter beoordeling van geneesmiddelen. Voor elk nieuw geneesmiddel geldt dat een dossier moet worden ingediend om het te toetsen aan de wettelijke criteria. Naast de beoordeling van de balans werkzaamheid/schadelijkheid kijkt het College ook naar de kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling, dus of het geneesmiddel de juiste werkzame stof in de opgegeven hoeveelheid bevat. Voor nieuwe produkten met dezelfde samenstelling als reeds geregistreerde, geldt ook de eis van gelijkwaardigheid.

Generieke produkten zijn dus niet minderwaardig aan de oorspronkelijke merkprodukten. In dit verband is het interessant te weten dat diverse fabrieken van generieke produkten eigendom zijn van farmaceutische multinationals. Parallel geïmporteerde produkten zijn evenmin minderwaardig aan de oorspronkelijke merkprodukten. Daar deze afkomstig zijn uit een ander land van de EU, kunnen het uiterlijk en de naam enigszins verschillen van het ‘gewone’ merkprodukt. Bij aflevering van het middel aan de patiënt gelden echter dezelfde wettelijke eisen voor de etikettering en de bijsluitertekst. Er dient altijd een Nederlandstalige bijsluitertekst beschikbaar te zijn.

Men kan concluderen dat er dus geen verschil in kwaliteit bestaat."
(Lees meer...)
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding