Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke medicatie kan Ritalin het best vervangen voor iemand met ADD?

Ik neem Rilatine al meer dan 2,5 jaar, ongeveer 3 pillen van 10mg per dag. Echter heb ik de laatste 5 weken het gevoel dat ze helemaal niet meer werken, ik kan me zeer slecht concentreren, ben voortdurend afgeleid en heb steeds meer de neiging om er meer van in te nemen. Bovendien ben ik erg prikkelbaar, angstig en voortdurend woedend. Ik heb op het internet gevonden dat dit eventuele bijwerkingen zijn die ook plots kunnen optreden. Heeft hier iemand ervaring mee? Want ik wil graag stoppen met ritalin, maar kan helaas niet zonder en ben dus opzoek naar het beste alternatief.

Groetjes,

een 24 jarige ADD'er

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ergens in de reacties vraag je of het mogelijk is dat ritalin ineens niet meer werkt. En dat is zeker mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat ritalin effectief is in het onderdrukken van de kerngedragingen van ADHD (waar ook het subtype onder valt dat in de volksmond vaak ADD wordt genoemd). Dus hyperactiviteit, afleidbaarheid en impulsiviteit. Uit het vervolgonderzoek op hetzelfde grote Amerikaanse onderzoek waaruit die effectiviteit blijkt, blijkt echter ook dat dat effect na twee à drie jaar niet meer meetbaar is. Het is dus normaal dat het middel na verloop van tijd niet meer werkt, en het verbaast mij altijd dat er zo weinig psychiaters zijn die dit aan hun patiënten vertellen.

Nu ben jij op dit moment natuurlijk niet geholpen bij de theorie en de wetenschappelijke data: jij merkte dat het je hielp, en daar wil je waarschijnlijk naar terug. Er zijn wel alternatieven te proberen, maar - en dit kan ik niet genoeg benadrukken - altijd alleen in overleg met je behandelend arts. Eventuele opties die je zou kunnen bespreken zijn het aanpassen van de dosis, tijdelijk stoppen en kijken of opnieuw opstarten weer het 'oude' effect geeft, een variant van hetzelfde middel proberen zoals de langwerkende varianten als concerta of equasym; het is dezelfde stof maar de reactie kan verschillen per patient, het proberen van een ander stimulans zoals dexamfetamine, of een middel als Strattera: een niet-stimulerend middel dat ook gebruikt wordt bij ADHD. En afhankelijk van wat jouw belangrijkste klacht is, kan andere medicatie nog in aanmerking komen, al zitten we dan wel in de off-label sfeer.

Daarnaast kun je natuurlijk kijken of er niet-medicamenteuze mogelijkheden zijn om je klachten in toom te houden. Veel ADHD'ers zijn erg gebaat bij regelmaat en begeleiding bij het plannen van activiteiten of taken. Ook het afwisselen van activiteiten en regelmatige pauzes en bepaalde 'gedachtenstop'-technieken (die een psycholoog je zou kunnen aanleren) of meditatie kan je helpen om je concentratie te verbeteren.

Je prikkelbaarheid, angst en boosheid zijn wel aparte aandachtspunten. Dat zou inderdaad een bijwerking kunnen zijn, maar je verwacht niet dat die bijwerkingen dan 'ineens' optreden. Het lijkt me goed als je dit bespreekt met je behandelend arts en je probeert de oorzaak daarvan te achterhalen - liefst vóórdat je eventueel een ander medicijn gaat proberen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Nooit zonder overleg met je behandelend arts, overgaan op andere medicijnen of veranderingen aanbrengen in je medicijngebruik, je arts kent je klachten, dus die kan bepalen, wat er bij je past.
Ritalin is dezelfde stof als methylfenidaat. De pillen zijn in principe onderling uitwisselbaar (hoewel er af en toe door patiënten lichte verschillen opgemerkt worden).
De werking van Ritalin berust op het (tijdelijk) blokkeren van de dopaminetransporter. Methylfenidaat is een stimulans en valt als zodanig onder de opiumwet. Het misverstand met deze term is dat een stimulans niet de hele patiënt stimuleert, maar alleen de 'rem'. Met de rem aan rijd je niet harder, maar heb je wel meer controle over je rijgedrag.
Deze blokkade door methylfenidaat houdt korter of langer aan, afhankelijk van de 'vertering' van Ritalin, die per individu verschilt en kan wisselen tussen twee en vijf uur, gemiddeld 3,5 uur. Deze verwerkingstijd is ook onafhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de patiënt. Of u of uw kind nu Ritalin slikt, u zult zelf moeten uitvinden hoelang u met een pil doet. Het is erg belangrijk dat u deze tijd weet, want de frequentie van doseren hangt hiervan af. Het heeft weinig zin om elke vier uur een pil te nemen als de werking na twee uur al is gestopt. In de bijsluiter wordt helaas nogal eens gelezen dat de werking vier uur zou zijn.
Naast de werkingsduur van Ritalin moet ook de hoogte van de dosis worden bepaald. Ook dit is individueel bepaald en grotendeels onafhankelijk van leeftijd en gewicht. Uw kind kan een hoge dosis nodig hebben, terwijl u als volwassene met een lagere dosis toe kunt. In de bijsluiter staat dat de gemiddelde dosis 0,6 mg/kilogram lichaamsgewicht is, maar aan een gemiddelde heb je niets als je hierboven of hieronder zit. Vergelijk het maar met de 'gemiddelde bril'. Te zwakke glazen hebben niet veel nut, te sterke glazen ook niet, je ziet niet scherper, maar je krijgt er wel bijwerkingen zoals hoofdpijn van.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing