Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

welke kalmerende mediactie is niet verslavend?

ze willen mij kalmerings medicatie geven omdat ik overspannen ben.
maar ik wil geen verslavende medicatie.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dat kun je het beste met je arts overleggen, weeg de voor- en de nadelen af.
Niet alle kalmeringsmiddelen veranderen je in een verslaafde zombie, als je daar bang voor bent. (In het begin kun je wel wat suffer zijn, dat gaat doorgaans snel voorbij.)
Zeg tegen je arts dat je bang bent voor de nadelen en vraag advies!
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Benzodiazepinen, de middelen die angstdempend en kalmerend werken, zijn inderdaad verslavend. Voor tijdelijk gebruik, of gebruik "af en toe", is dat niet erg. Als je bijvoorbeeld twee of drie keer per week iets neemt om rustig te worden, of beter te kunnen slapen, zul je niet snel verslaafd raken. Bij langdurig gebruik is dat wel het geval. Dat is dus een afweging die je samen met je behandelaars moet maken: is het de moeite waard om tóch deze middelen een tijdje dagelijks te gebruiken omdat je er veel baat bij hebt, of weegt de positieve werking niet op tegen de afhankelijkheid?

Heel veel alternatieven zijn er niet, tenminste niet met dezelfde werking. Voor sommige mensen werkt valeriaan goed als rustgever, dit is een kruidenmiddel dat je gewoon bij de drogist kunt kopen. Als depressie en/of angst overheerst, kan soms een antidepressivum een optie zijn. Dat heeft natuurlijk een heel andere werking dan echt een kalmerend middel, maar voor sommigen zijn dergelijke middelen juist aangewezen. Ze hebben ook aardig wat bijwerkingen net als benzo's, dus ook dat is een afweging die je moet maken met je artsen. Als het gaat om de lichamelijke verschijnselen (hoge hartslag/bloeddruk, nervositeit) dan kan soms een beta-blokker effectief zijn. Dit werkt niet rechtstreeks op je angst, maar doordat het je hartslag omlaag brengt, voelen veel mensen zich er toch rustiger door. Ze zijn niet verslavend, hoewel natuurlijk elk middel dat je gebruikt om je psychisch wat beter te voelen, een psychologische afhankelijkheid kan veroorzaken.

Tenslotte zijn er natuurlijk andere behandelingen en therapieën die je kunnen helpen om wat tot rust te komen. Als medicatie slechts tijdelijk is, of als je het af en toe gebruikt totdat de therapie aanslaat, is het natuurlijk al een ander verhaal dan wanneer je alleen maar medicatie krijgt voorgeschreven. Maar altijd geldt dat het een afweging is die je moet maken met je behandelaars. Het is goed dat je niet zomaar alles slikt wat je krijgt voorgeschreven, maar soms zit je in een situatie waarin je letterlijk alle hulp kunt gebruiken die voorhanden is. Aan jou - en je behandelaars - de afweging.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
je kan je huisarts vragen om venlafaxine (efexor) ik heb dat tijdelijk gebruikt is geen verslavende medicijn.. ik raad je ook aan om naar een psycholoog te gaan want je moet niet alles op een medicijn gooien en wachten tot je beter word.. praten helpt heel erg..

sterkte
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Alleen overspannen, verder niks?
(daarmee wil ik zeker niet zeggen dat overspannen niet erg is, maar vooral vragen of er geen andere dingen zijn.)

Dan zou ik zeker geen medicijnen gaan gebruiken, bijna allemaal grijpen ze in in processen die je met rust moet laten. Meestal doen ze wat met je serotonine, maar dat moet je per middel apart bekijken.

Er zijn genoeg natuurlijke middelen.
-magnesium (wel de goeie nemen)
-valeriaan (help ook om te slapen)

Als je interesse hebt, vraag maar raak.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing