Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan je opeens boezemfibrilleren oplopen?

Hoi,

Ik ben 20 jaar en heb last van paniekaanvallen.
Vorig jaar november kreeg ik een aanval die zo heftig was, dat ik de ambulance had gebeld, en die hebben me ook meegenomen voor onderzoek. (Ik had last van hoge hartslag, tintelingen en druk op de borst) In de ambulance was mijn hartslag rond de 160 samen met de klachten die ik zonet beschreef
Later in het ziekenhuis heb ik 3 a 4 uur aan de ECG gelegen en hebben ze 2 maal een bloedonderzoek gedaan, bij beide onderzoeken kon de dokter geen rare dingen vinden, dus ben ik terug naar huis gestuurd. Nu een aantal maanden verder heb ik er hier en daar nog wel eens een aanval gehad maar niet zorgelijk.
Nu heb ik deze ochtend weer een aanval gehad, maar na deze aanval voel ik me anders, ik voel me heel raar van binnen (alsof er een soort stroomschokjes constant worden gegeven rond de linkerkant van mijn middenrif) ik heb niet het gevoel dat het mijn maag is, want dat voelt toch wel anders. Ook blijft mijn hartslag wat hoger dan normaal (Normaal heb ik rond de 60/65 en nu rond de 90 in rust, en af en toe een overslag)

Mijn vraag: Kan ik in dat halfjaar opeens last krijgen van boezemfibrilleren oplopen of loop ik mezelf alleen maar gek te maken?

Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Het is heel goed mogelijk dat dit komt door hyperventilatie. Dat kan leiden tot een onregelmatige hartslag en andere beangstigende symptomen. Deze symptomen lijken ernstig, maar zijn ongevaarlijk. Een (meestal om psychische redenen) verkeerde, te snelle en/of te diepe ademhaling veroorzaakt die.

Vermoedelijk ben jij als gevolg van de paniekaanval acuut gaan hyperventileren. Veel mensen met acute hyperventilatie komen terecht bij de spoeddiensten, waar na onderzoek blijkt dat dit niet nodig was. Bij normaal ademhalen neem je zuurstof in en blaas je koolzuurgas (CO2) uit. Bij hyperventilatie adem je meer zuurstof in dan nodig is en adem je meer koolzuurgas uit dan goed voor je lichaam is. De koolzuurgaswaarden in je bloed dalen tot onder het normale niveau en daardoor stijgt de PH-waarde van het bloed, waardoor dit meer alkalisch (minder zuur) wordt. Als reactie daarop maken je spieren melkzuur aan. De afzetting van melkzuur veroorzaakt een soort kleine kortsluitingen in de spieren waardoor die gaan samentrekken.

Aangezien je hart ook een spier is, krijgt dat ook last van de melkzuurafzetting en vertaalt zich dat in een onregelmatige hartslag en hartkloppingen. Ook tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten en trillen kunnen hier een gevolg van zijn. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en een tekort eraan laat spieren samentrekken en vernauwt aders, waardoor er een verminderde zuurstoftoevoer ontstaat naar de hersenen en naar de organen. Dit veroorzaakt tal van fysieke symptomen, zoals een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, pijnlijke spieren en pijn op de borst.
Amadea
2 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing