Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan ik een darmspoeling krijgen?

Ik heb nu al bijna 3 weken geen ontlasting meer gehad toen ik jonger was had ik dit ook wel eens gehad maar ik krijg er nu steeds meer last van , laxeermiddelen werken niet en ik ben doodsbang voor klysma's , is er een andere manier om zo snel mogelijk van de verstopping af te komen? En kan ik gewoon een darmspoeling aanvragen bij mijn huisarts of doen die zoiets niet onder deze omstandigheden? En zo ja doet een darmspoeling veel pijn en hoe gaat het precies ?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

In Nederland worden darmspoelingen (colonhydrotherapie, CHT) door minstens 100 alternatieve behandelaars aangeboden. Een darmspoeling zou ontgiftend werken en een verbazingwekkend aantal ziekten zou ermee kunnen worden behandeld. Elk bewijs hiervoor ontbreekt.

Bij een darmspoeling wordt er via een canule (een pijpje) in de anus water in de dikke darm ingebracht met als doel de daar aanwezige ontlasting naar buiten te spoelen. Deze behandeling, veelal een hoogopgaand klysma genoemd, wordt in ziekenhuizen en verzorgingshuizen onder andere toegepast bij patiënten met ernstige obstipatie of bijvoorbeeld bij mensen met een dwarslaesie of andere ruggenmergbeschadiging, die als gevolg van deze beschadiging hun ontlasting niet op een normale manier kwijt kunnen raken.
Darmspoelingen worden wel toegepast als voorbereiding op een onderzoek van de dikke darm al wordt dit tegenwoordig niet vaak meer gedaan. De toediening van een laxeermiddel volstaat tegenwoordig. Het gaat dan meestal om een stof die niet wordt opgenomen en die vocht vasthoudt.

Darmspoelingen worden echter ook aangeboden in het kader van ontgiftingsbehandelingen. Het zou een fantastische manier zijn om afvalstoffen kwijt te raken.



Wat gebeurt er tijdens darmspoeling?

In het ziekenhuis wordt een dun slangetje via de anus ingebracht. Door dit slangetje kan men een klysma naar binnen laten lopen. De ontlasting wordt hierdoor zacht en kan makkelijker naar buiten.

In detoxificatieklinieken die 'colonhydrotherapie' (ook wel gespeld colon hydrotherapie of colon-hydrotherapie of colon hydro-therapie) aanbieden gaat het wat spectaculairder. De patiënt wordt via een canule in de anus aangesloten op een irrigatiesysteem, met een pomp met glazen buizen. Er wordt door de behandelaar actief tot wel 20 liter water naar binnen en naar buiten gepompt. De keutels en flarden ontlasting komen spectaculair voorbij drijven in de glazen buizen. Onder veel ohhh- en ahhh-geroep van de patiënt constateert de behandelaar dat er toch wel erg veel vuil in de darmen zit en raadt de patiënt aan regelmatig terug te komen.

Dit lijkt mij vervelender dan een klysma, welke glad zijn en daardoor makkelijk thuis in te brengen zijn. Ik verwacht ook dat je arts je voor zal stellen eerst een clysma te proberen, voordat de dure spoeling wordt ingezet. Overleg het eens met je arts, maar ik geef je weinig kans dat je hiervoor in aanmerking komt.

Vocht en vezels en bewegen zijn belangrijk, vraag je arts om tips.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Beste Margrieta,

Als je al 3 weken geen ontlasting hebt gehad, moet je zo snel mogelijk bij je huisarts langs gaan, omdat er echt een gevaarlijke situatie ontstaat.
De (huis)arts kan dan ook nagaan of er geen contra indicaties zijn, waardoor het beter is om geen darmspoelingen te ondergaan.
Bij afwezigheid van contra indicaties kan een darmspoeling jou zeer zeker veel goed doen. Bedenk dat er in de darm namelijk ook veel emoties opgeslagen kunnen worden. Ben jij misschien iemand die moeilijk los laat, die graag de controle over zaken houd? Een colon hydrotherapie behandeling kan helpen om zowel fysiek als emotioneel veel ballast los te laten. Hierna kan je weer meer contact maken met het “buikgevoel”.
Een darmspoeling mag, mits goed uitgevoerd, absoluut geen pijn veroorzaken. Door de meeste mensen worden de darmspoelingen juist als zeer ontspannen en prettig ervaren.
Ik wens je veel succes.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik begrijp niet zo goed waarom een klysma je eng lijkt en een darmspoeling niet? Een darmspoeling gaat nog een stap verder. Bij ernstige obstipatie zal vaak een combinatie worden gebruikt van medicatie 'van bovenaf' en klysma's of spoeling. Als gekozen wordt voor een klysma zal indien mogelijk eerst een mini-klysma worden gekozen. Dit zijn kleine knijpflacons met een inhoud van 5 milliliter. Vervolgens heb je een 'gewoon' (fosfaat) klysma met een inhoud van ongeveer 120 milliliter. Dit kan eventueel als hoogopgaand klysma worden gegeven waarbij een extra canule op de flacon wordt gezet zodat de vloeistof hoger ingebracht kan worden. Bij een darmspoeling wordt water gebruikt, al dan niet vermengd met een laxeermiddel, waarbij de inhoud afhankelijk van de situatie een paar honderd milliliter is of meer dan een liter. Omdat de vloeistof zich een weg zoekt in de darm, komt het dus verder/hoger naarmate je meer vloeistof inbrengt.

Let wel: ik ga er gezien je vraagstelling vanuit dat je het hier hebt over de darmspoeling als medische handeling, niet de alternatieve behandeling die door alternatieve therapeuten wordt toegepast (colonhydrotherapie). De waarde van zo'n behandeling is al twijfelachtig, maar juist in een situatie als de jouwe is goede medische begeleiding (arts of gespecialiseerd verpleegkundige) nodig.

Een hoogopgaand klysma wordt soms onterecht 'darmspoeling' genoemd, maar is absoluut niet hetzelfde. Ik spoel zelf ongeveer om de dag omdat mijn darmen niet goed functioneren en weet heel goed het verschil. Hoe het precies gaat, hangt af van de hoeveelheid vloeistof en het gebruikte materiaal. Er zijn speciale pompen voor, maar die zijn niet noodzakelijk. Simpel gezegd zal er een canule of conus in de anus gebracht worden en wordt daar een vloeistof door in de darm gebracht. Hierdoor krijg je een soort overvulling van de darm die de ledigingsreflex oproept, en tegelijkertijd wordt de ontlasting zachter omdat het zich vermengt met water. Normaal gesproken niet pijnlijk, maar kan krampen geven en dat verwacht ik bij zulke volle darmen eigenlijk ook. Daarnaast kun je last krijgen van misselijkheid en 'naar' worden, daarom zal zeker bij een eerste spoeling iemand goed in de gaten worden gehouden. Door het water niet te snel in te laten lopen en te zorgen dat het niet te koud is, wordt dit beperkt.

Hoe dan ook moet een arts beoordelen wat de beste behandeling is. Drie weken is veel te lang, neem dus snel contact op met je huisarts!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing