Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Keelamandelen vergroeien deze?

Wat ik vaak merk is dat deze (niet geknipte) van structuur en grootte veranderen. Is dat een normale werking, dus vergroeien keelamandelen, of behoeft het aandacht van een arts? Ik heb verder geen pijn of last. Amandelen zijn erg ruw van oppervlakte.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Je keelamandelen zijn eigenlijk een soort lymfeknopen, dit betekent dat ze (een belangrijk) onderdeel zijn van je afweersysteem. In je lymfeknopen (en dus ook in je amandelen) zit een groot aantal witte bloedcellen, die als functie hebben virussen, bacteriën en parasieten te doden.
Je keelamandelen hebben een belangrijke functie, juist omdat ze in je keel zitten. Dit betekent dat voedsel direct langs de amandelen gaat. Op deze manier wordt op een heel directe manier in de gaten gehouden of je voedsel geen ziekteverwekkers bevat; of als het die wel bevat, welke. Door deze functie reageren ze dus al snel op het voedsel, dat je eet.
Als je iets eet, dat een ziekteverwekker bevat, of iets waarvan je afweersysteem denkt dat het misschien ziekteverwekkers bevat, dan zal je hele afweersysteem (en dus ook je amandelen) in actie komen. Als je amandelen in actie komen, dan worden ze inderdaad wat groter. Op deze manier wordt het overgrote merendeel van alle ziekteverwekkers gedood nog voordat ze een infectie en dus klachten kunnen veroorzaken. Zo'n dreigende infectie wordt al snel afgeslagen en daarna worden je amandelen weer kleiner. Pas als de infectie niet afgeslagen wordt blijven ze wat langer groot, maar dan is er wel sprake van een infectie en zul je waarschijnlijk daar ook klachten van krijgen.

Overigens is het een stuk minder zeldzaam om mogelijke ziekteverwekkers in voedsel aan te treffen dan je misschien zou denken. Ons voedsel is zelden volledig steriel.
Ook ziekteverwekkers, die bijvoorbeeld in je neusslijm blijven kleven komen langs de amandelen. Het grootste deel van je neusslijm wordt namelijk gewoon doorgeslikt.

Iets anders dat mogelijk ook meespeelt zijn je pharynxbogen. Achter in je keel zitten twee dikke bogen: de pharynxbogen. De amandelen liggen daarachter. Op zich kunnen je amandelen voor een deel vrij bewegen en soms ligt er dus een groter deel achter de pharynxboog, dan op andere momenten. De amandelen lijken dan groter/ kleiner dan ze werkelijk zijn. Dit is een klassieke instinker voor beginnend artsen.

Het normale oppervlak van je amandelen is inderdaad wat hobbelig en bobbelig, erg onregelmatig. Zonder foto kan ik natuurlijk niet zien of dat bij jou normaal is, maar zolang je geen klachten hebt zal dat wel goed zitten.

Als je wel langere tijd klachten hebt, of als je amandelen langere tijd groot zijn (of steeds blijven groeien) zonder pijnklachten, zou ik je toch adviseren langs een dokter te gaan.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing