Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

15 keer plassen op 3 glazen water, wat betekent dit voor mijn gezondheid?

Sinds enige tijd merkte ik op dat ik frequenter naar het toilet moest. Ik dacht er in het begin niks van, totdat ik er hinder van begon te ondervinden. Onlangs heb ik de tel bijgehouden en wel op deze manier:

Ik heb bijgehouden hoeveel glazen (normaal formaat) water ik dronk op een dag. Na het drinken van het eerste glas begon ik met meten. Ik dronk die dag 3 glazen water. De meting stopte bij het innemen van het eerstvolgende glas water de volgende dag.

Ik heb bijgehouden dat ik die dag 15 keer (sinds het starten van de meting) heb geplast. Voorheen plaste ik op een dag gemiddeld 2 á 3 keer.

Dit lijkt mij een erg ongezonde ontwikkeling en ik heb mij inmiddels ingelezen dat dit vaak het symptoom is van een aantal ziektes. Ik ben er best kalm onder, maar uiteraard erg nieuwsgierig naar de onderliggende oorzaak. Ik vermoed iets met mijn nieren.

Ik heb het probleem aan mijn huisarts voorgelegd en zij schrok van de frequentie. Ik heb een bloedonderzoek gekregen en een urineonderzoek. Ik heb nu 50% van de uitslag en dat is dat ik geen blaasontsteking is. Nu is mijn urine op een kweek gezet. De uitslag van de kweek kan ik opvragen na 14:00 uur. Nou ben ik de ongeduld zelve en ben ik uiteraard benieuwd naar eventuele andere oorzaken die dit kan hebben. Een vriendin van mij zei dat het vanwege stress zou kunnen komen, maar ik ben vrij ontspannen en heb mij ingelezen over stressincontinentie en dat is toch net wat anders.

Toegevoegd na 1 uur:
De praktijk heeft niks gevonden in mijn urine.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het fenomeen van frequent plassen heet polyurie.

Het is onder andere een indicatie van diabetes mellitus en diabetes insipidus, maar heeft nog verscheidene andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een teveel aan het bijnierschorshormoon aldosteron (genaamd syndroom van Conn) en bepaalde hartafwijkingen.

Als het aan de verstoorde hormoonproductie ligt, kan je wat informatie opzoeken over het RAAS (renine angiotensine aldosteronsysteem) - ik heb nu niet genoeg tijd om dat uit te leggen.

Er zijn tientallen oorzaken te benoemen, je kunt er een aantal vinden op de Engelstalige wikipedia onder polyuria.

Toegevoegd na 1 uur:
Het feit dat er niks in de urine is gevonden maakt diabetes mellitus onwaarschijnlijk, want ze zullen vast naar de glucosewaarden in de urine hebben gekeken.

Centrale diabetes insipidus (verlaagde afgifte van vasopressine/adh [antidiuretisch hormoon]) is daarentegen nog wel mogelijk. Dit hormoon zorgt ervoor dat, bij lage bloeddruk, de hoeveelheid vocht in de urine wordt beperkt, en opnieuw wordt opgenomen in de bloedbaan, om zo de bloeddruk te verhogen.

Dan het RAAS. Wanneer de bloeddruk laag is, scheiden de nieren het hormoon renine uit. Dit wordt in een aantal stappen via o.a. de lever omgezet in angiotensine II. Dit hormoon zorgt voor vasoconstrictie (bloedvatvernauwing) en dus bloeddrukverhoging. Ook zorgt het voor de uitscheiding van aldosteron vanuit de bijnieren. Dit hormoon zorgt er ook voor dat er natrium en water vanuit de nieren wordt teruggeresorbeerd naar het lichaam.

Als dit systeem dus niet goed werkt, heb je dus een verhoogde urineproductie.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Het kan van alles betekenen.
bv diabetes of nier-problemen. (denk je zelf ook aan lees ik)

Maar het kan ook niks betekenen:
misschien had je nog veel vocht in je systeem, wat er OOK uit komt, naast die 3 glaasjes water.

Ik heb ook niet gelezen, of je grote hoeveelheden plast (dus veel meer dan de ingenomen 3 glazen)

Eigenlijk zou je het dan in milliliters moeten opmeten, gedurende bv een hele week.
Dan pas kan je een beetje zien, wat er in en er uit komt.
Maar ik zou er geen zin in hebben als ik jou was....

Wacht de uitslag van je arts af
En komt er niks uit, laat het rusten.
Zolang je geen andere klachten hebt.

Als je te veel water kwijt raakt, droog je uit en zal je dus ook problemen krijgen met de stoelgang.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik weet niet welke hoeveelheden je plast, maar het eerste wat in mij opkomt is dabetes insipidus (wat overigens iets heel anders is dan suikerziekte)

Vaak is het hormonaal, het kan een bijwerking van bepaalde medicijnen zijn, en ja, het kan ook met de nieren te maken hebben. Het is overigens meestal wel goed te behandelen, maar als het het symptoom is van een onderliggende ziekte, zal die als het kan ook aangepakt moeten worden.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Heb je al aan uitputting van je bijschorsnieren gedacht? Weet niet of je je in de volgende symptomen herkent:

Trek in zout: De bijnieren produceren het hormoon aldosteron, wat een mineralocortioïde (steroïdhormoon dat invloed heeft op de water-zoutbalans in het lichaam) is. Aldosteron reguleert vocht en elektrolyten (natrium, chloor, kalium en magnesium) in het bloed, binnen en tussen de lichaamscellen. Wanneer men kampt met uitgeputte bijnieren, verlaagt de aldosteronproductie, wat zoutverspilling veroorzaakt. Wanneer het zout wordt uitgescheiden door de nieren, volgt water wat resulteert in een disbalans van elektrolyten en uitdroging;
Hypoglykemie: Wanneer de uitputting van de bijnieren vordert, zullen bloedglucoseniveau’s steeds meer dalen. Het lichaam reageert op hypoglykemie door trek te krijgen in alles wat de bloedsuikerspiegel doet stijgen, zoals frisdrank, snoep, koffie of zelfs sigaretten. Soms leiden uitgeputte bijnieren tot alcohol-, marihuana- of hard drugsmisbruik vanwege de drang van het lichaam om de bijwerkingen van hypoglykemie te onderdrukken;
Duizeligheid: Wanneer iemand gaat staan vanuit zittende of liggende positie, stijgt de systolische bloeddruk (de druk die ontstaat wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt) tien punten doordat de bloedvaten in het onderlichaam samentrekken om bloed naar het hart, de longen en het brein toe te leiden. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door het hormoon epinefrine. Bij mensen met uitgeputte bijnieren zijn de bloedvaten niet in staat om te reageren op het vrijkomen van epinefrine vanwege een laag cortisolgehalte, waardoor dit proces niet plaats kan vinden en de bloeddruk daalt. Dit proces werkt duizeligheid in de hand;
Slaapstoornissen: De cortisolproductie is het hoogst rond acht uur ’s ochtends en daalt langzaam tot een dieptepunt, wat om elf uur ’s avonds wordt bereikt. In het beginstadium van uitgeputte bijnieren compenseert het lichaam met een hoog cortisolniveau ’s nachts. In dit geval heeft men moeite met ontstressen na een lange, zware dag werken en heeft het moeilijkheden met slapen. Hierdoor vermindert de remslaap (reduced eye movement). Dit kan leiden tot depressie en een verminderd energieniveau de dag daarna. In latere stadia van hypoadrenia produceert het lichaam adrenaline in een poging tot compensatie voor het lage cortisolgehalte. Ook dit leidt tot slapeloosheid;
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing