Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe weet ik of ik wondroos heb?

Ik heb sinds gisteren ochtend jeuk bij mijn been en een beetje irritatie. Eerst dacht ik het komt door het scheren zal wel overgaan, dacht ik. Gisterenavond /nacht is de wond erger geworden en gaan opzwellen. Nu is het dik warm en opgezwollen. Heb mijn huisarts gebeld en hij zei dat ik mijn been omhoog moest houden en koude compressors moest zetten, dat het dus toch ontstoken is.Als het niet wegzakt moest ik morgenochtend bij hem op de praktijk komen en dan zou ik indien nodig penicilline krijgen. Het is wel zo dat ik op dit moment zwanger ben en daar niet echt op zit te wachten om medicijnen te slikken. Mijn vraag is dus betekent dit meteen dat ik wondroos heb en hoe schadelijk is penicilline voor mijn kind?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Wondroos is een infectie van de huid die door bacteriën van de familie streptokokken wordt veroorzaakt. Wondroos wordt gekenmerkt door een ontsteking en zwelling van de huid als gevolg van de schade die de bacteriën aanrichten. Twaalf tot vierentwintig uur voor de huiduitslag, beginnen verschijnselen als vermoeidheid, hoofdpijn, pijn en koorts. Er ontstaat een rode uitslag die zich snel verspreidt. De uitslag gaat gepaard met pijn, een branderig gevoel en rode verkleuring van de huid. Deze komt meestal voor in het gezicht, een arm of been. De randen van de uitslag zijn meestal verdikt en duidelijk van de omliggende, gezonde huid te onderscheiden. De lymfeklieren in de directe omgeving van de ontsteking zwellen op en worden pijnlijk.

De diagnose wondroos berust hoofdzakelijk op de klachten en lichamelijk onderzoek. Het wordt dan behandeld met antibiotica. Bij pijn kan een pijnstiller als paracetamol effectief zijn. Als het niet wordt behandeld loop je kans op sepsis, dat is bloedvergiftiging. En dan komt het leven van jouw kindje buiten dat van jezelf ook in ernstig gevaar. Daar zal ik maar niet over uitweiden, maar je kunt het hier lezen: http://www.medicinfo.nl/%7B84c2b5a5-16dc-42d6-a8c7-82b38ab979e8%7D

Toegevoegd na 2 uur:
Rood, opgezwollen dik en warm: er is hoe dan ook een ontsteking op jouw been. Is het misschien geen wondroos, dan in elk geval wel iets wat behandeld moet worden. Juist ook omdat je zwanger bent.

Kan je penicilline gebruiken als je zwanger bent? Ja, je kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Penicilline_G.aspx?mId=10704&rId=1993
Amadea
12 jaar geleden
De symptomen die je beschrijft lijken inderdaad nogal op wondroos. Het is een bacteriële ontsteking van de diepere huidlagen die gekenmerkt wordt door roodheid, pijn en warmte. Het is meestal een goed te voelen harde, begrensde plek die in omvang kan variëren van een enkele centimeter tot meerdere decimeters. Als dat proces voortduurt kun je in de buurt van die plek vaak ook de lymfebanen voelen als een soort touwen onder de huid. Wondroos kan behoorlijke koorts veroorzaken maar dat hoeft niet.

Ik zou morgenochtend zeker even door de huisarts laten kijken. Wondroos kan complicaties geven die je zeker in een zwangerschap beter niet kunt oplopen. Veel soorten antibiotica kun je zonder risico tijdens de zwangerschap gebruiken.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Roodheid, pijn, zwelling en warmte duiden bijna altijd op een ontsteking. Dat kan wondroos zijn maar ook iets anders.
De huisarts kan de diagnose goed stellen en zo nodig antibiotica voorschrijven.
Niet alle penicilline hoeft schadelijk te zijn voor je kind.
Leg deze zorg voor aan je huisarts als deze je medicijnen voorschrijft en leg dit óók aan de apotheker zelf voor (en bij voorkeur niet aan de eerste de beste, met alle respect voor haar, baliemedewerkster).
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing