Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heb een hernia, stuit en onderbeen, nu 3 maanden, De pijn is meestal wel dragelijk, mbv pijnstillers maar wel groter gebied en meer pijn. Wat nu?

Heb fysio gehad (oefeningen), steeds sterkere pijnstilling en chiropractie (zowel manipuleren als wervel decompressie, moest met oefeningen even stoppen)
Heb gerust, bewogen en rustig aan gedaan.Als het goed ging wel wat gewied, maar geen zwaar tuinwerk bijv.
Ben vandaag met Normast begonnen, een lichaamseigen pijnstiller, die ik 50 dagen moet proberen (zou na 1 -28 dagen helpen, heb er veel vertrouwen in)

Gisteren 3 km gelopen en 7 gefietst (met trapondersteuning, hoogste stand. Vandaag 2 uurtjes licht werk en 2 x op e bike naar ziekenhuis (plm 26 km, hoogste stand)

Pijn in onderbeen erger dan ooit, toevallig MRI vandaag (kans dat er wat te zien is is wel groter hoop ik)
Zodra ik ga liggen verminderd de pijn. Pijn zit in stuit, bil, kuit en voet. Pijn, tinteling, koude voet, doof gevoel.

Pijn is nog wel te verdragen Cijfer kruipt wel omhoog en ook op meer plekken.

Heb geen krachtverlies of moeite/gevoelloosheid bij plassen of ontlasten, dus geen indicatie voor opereren.

Rust werkt averechts is de mening nu en sport ook, (mijn ervaring, zelfs wandelen en zwemmen)

Zijn er nog behandelingen tussen rust en operatie? (fysio en chiropractie?)

Ik word een beetje wanhopig, ben verder hartstikke gezond, maar kan nu al 3 maanden steeds minder, voel me 100.

Toegevoegd na 2 dagen:
t blijkt geen hernia maar een vernauwing van het ruggemergkanaal tgv een cyste te zijn, weet niet wat erger is, dit klinkt ook niet lekker. Maar wel oplosbaar hoop ik..

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Als je geen krachtsverlies of andere uitvalsverschijnselen hebt, ga ik er vanuit dat de pijn het grootste probleem is, klopt dat?

Ik weet niet wat voor pijnstillers je gebruikt, en het middel dat je noemt (Normast) ken ik niet. Het is geen geregistreerd middel in Nederland en als ik google op de naam kom ik uitsluitend op allerlei alternatieve sites. Ik zal straks eerst eens kijken of ik er wetenschappelijke data over kan vinden, anders heb ik geen idee wat voor middel het is en of je daar resultaten van kunt verwachten.

Maar in z'n algemeenheid: pijnstilling bij zenuwpijn is een categorie apart. De gewone pijnstillers, van paracetamol en NSAID's tot opiaten, zijn over het algemeen bitter weinig werkzaam op zenuwpijn. Er zijn middelen die hier speciaal voor geregistreerd staan, dan denk je aan middelen als amitriptyline, gabapentine, lyrica, of cymbalta. Stuk voor stuk middelen die oorspronkelijk niet als pijnstillers zijn ontwikkeld, maar die wel veel betere effecten geven bij zenuwpijn dan de reguliere pijnstillers. Als je dit soort middelen nog niet gebruikt of geprobeerd hebt, raad ik je zeker aan om je huisarts er eens naar te vragen.

Een volgende stap zou de pijnpoli kunnen zijn: bij uitblijven van effect op goede medicatie tegen zenuwpijn kan een zenuw met regionale technieken tijdelijk in z'n geheel verdoofd worden. Dit kan niet altijd en niet overal, maar het lijkt me de moeite waard om het door een anesthesioloog te laten beoordelen wanneer pijnmedicatie geen effect sorteert.

Bij de chiropractor zou ik liever wegblijven trouwens, zeker met een hernia. Manipulaties kunnen het probleem verergeren, en onoordeelkundig manipuleren kan bij een hernia zeer ernstige gevolgen hebben. ALS je al het idee hebt dat je baat hebt bij manipuleren, ga dan in elk geval naar een fysiotherapeut die de specialisatieopleiding manuele therapie heeft gevolgd. Die zijn veel beter opgeleid om te kunnen beoordelen wanneer er NIET gemanipuleerd mag worden, terwijl een chiropractor van oorsprong gelooft dat élke kwaal (dus ook orgaanziekten, psychische stoornissen etc.) wordt veroorzaakt door scheefzittende wervels. Niet dat de meeste moderne chiropractors dat nu nog geloven, maar waar genoeg artsen en onderzoekers vinden dat er beter helemaal niet gemanipuleerd kan worden bij een hernia, blijft manipuleren en kraken het enige antwoord dat chiropractors kennen op deze klachten. Dan kun je beter advies vragen van iemand die dit wat objectiever kan beoordelen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Voorbeelden hernia behandeling zonder operatie

Ervan uitgaande dat er bij u een hernia geconstateerd is door een therapeut of arts, zijn er verschillende mogelijkheden deze te behandelen zonder een operatie. Afhankelijk van de hernia en het advies van de arts zijn er de volgende behandelingstechnieken mogelijk:

Kinesitherapie, door intensieve oefeningen en behandelingen kan de hernia verdwijnen.
Chiropractie, door middel van diverse druktechnieken, om de beweeglijkheid van de wervelkolom zoveel mogelijk te herstellen. Daardoor gaat de uitstulping minder op de zenuw drukken en neemt de pijn af. Dit heeft geen effect bij ernstige hernia, dan verwijst de chiropractor u door.
Fysiotherapie, begint met een periode van rust en daarna een intensieve behandeling. Bij een acute hernia word fysiotherapie afgeraden. De behandeling kan na 4 tot 6 weken ondersteund worden door zwemmen (rugzwemmen).
PLDD (percutane laser discusdecompressie) een behandeling van een rughernia met behulp van laserlicht. Deze behandeling is erop gericht om met behulp van laserlicht de druk in de tussenwervel te verminderen.
Epidurale infiltratie is een inspuiting tussen de wervels. Hierbij wordt met een lange, fijne naald medicatie toegediend net buiten het ruggenmerg (epiduraal). Deze behandeling is afhankelijk van de staat van de hernia. Tijdens deze ingreep zit de patiënt rechtop.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Probeer zoveel mogelijk gewoon te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten. Maar vermijd houdingen en bewegingen die hevige pijn veroorzaken of de rug belasten.

Kies de minst pijnlijke houding als u gaat liggen, bijvoorbeeld op uw rug met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen. Wanneer u van houding verandert, let er dan op dat u uw boven- en onderlichaam in één keer draait.

Om uit bed te komen, gaat u eerst op uw zij liggen. Steek uw benen over de rand van het bed en druk uzelf met beide armen zijdelings omhoog. Als u gaat liggen maakt u dezelfde beweging in omgekeerde volgorde.

Als liggen de minst pijnlijke houding is, kunt u voor korte tijd bedrust nemen. Maar probeer er wel af en toe uit te komen. Dagenlang alsmaar in bed liggen is niet zinvol. Door bedrust verzwakken uw spieren en dat vertraagt het herstel.

Probeer daarom, zodra bewegen geen heftige pijn meer veroorzaakt, weer in beweging te komen en uw activiteiten geleidelijk op te pakken. Als u dit niet goed lukt, kan een fysiotherapeut u hierbij begeleiden.


Medicijnen

Als u pijnstillers gebruikt, kunt u die het beste op vaste tijden innemen, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Probeer dit eerst gedurende een paar dagen. Als dit al enige tijd heeft geholpen, kijk dan of u geleidelijk aan weer zonder pijnstillers kunt. Gebruik bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000mg). Als dat niet helpt, zijn er andere middelen, zoals ibuprofen (3 maal per dag 400-600mg), diclofenac (3 maal per dag 50 mg) of naproxen (2 maal per dag 500mg). Deze laatste drie pijnstillers, zogenaamde nsaid’s, kunnen maagklachten geven. Mensen die een verhoogde kans hebben op maagklachten, krijgen er daarom een middel bij dat de maag beschermt. nsaid’s kunnen de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van nsaid’s.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing