Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat te doen met (mogelijke) peesontsteking?

Ik heb 2 jaar geleden (ongeveer) een peesontsteking gehad. Nu heb ik weer dezelfde (beginnende) klachten in de zelfde arm/pols.
Weet iemand wat hier tegen helpt, zodat de klachten (pijn, trekkend gevoel vooral bij bewegen) hier tegen kunnen helpen?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Een peesontsteking heeft vooral rust nodig. Ondersteunend kan medicatie ingezet worden (NSAID's, zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac) en soms wordt een injectie met corticosteroïd gegeven. Dit laatste is alleen echt een 'last resort'-optie, want corticosteroïden kunnen de pees ook verzwakken.

In de eerste plaats moet natuurlijk je (huis)arts een diagnose stellen. Daarna, als er inderdaad sprake is van een ontsteking, is rust erg belangrijk. Ik lees in de reacties ergens dat je dystrofie hebt in een voet, en daarom met krukken loopt. Ik neem aan dat het gaat om posttraumatische dystrofie? Op dit moment is het vermoeden van specialisten hierin dat posttraumatische dystrofie (PD) na een letsel ontstaat bij mensen die daar een predispositie toe hebben, mogelijk bestaat dit uit een aangeboren aanleg. Dat betekent dat jij om twee redenen extra op moet passen met een peesontsteking in je pols: in de eerste plaats heb jij je arm heel hard nodig bij het lopen, en in de tweede plaats loop je mogelijk risico om ook bij andere letsels PD te ontwikkelen. Let wel: ik zeg niet dát je dit risico loopt, maar er zijn aanwijzingen dat mensen die in één lichaamsdeel PD hebben, dit sneller kunnen krijgen in een ander lichaamsdeel wanneer daar een trigger voor is.

Mocht je dus inderdaad een (dreigende) ontsteking hebben, dan lijkt het me goed om een ergotherapeut in te schakelen en op zoek te gaan naar een mobiliteitshulpmiddel waarbij je je polsen minder zwaar belast. De gewone elleboogkruk is een notoire boosdoener hierin. Heb je wel eens gekeken naar andere opties, zoals onderarmschaalkrukken (1e bron) of okselkrukken (2e)? In beiden gevallen zou ik kiezen voor een lichtgewicht-variant, het lopen met krukken is immers al zwaar genoeg.

Maar er bestaan nog meer soorten hulpmiddelen. Denk aan een loopfiets/loopstep, daarbij steun je helemaal niet op je armen. Een rollator is ook weer een andere belasting dan krukken, daar heb je ook varianten van met onderarmschalen. Alles hangt dan een beetje af van vooral de vraag of je je voet wat kunt belasten, of dat je volledig onbelast loopt. En soms ontkom je er niet aan om voor langere afstanden een rolstoel te gebruiken als je problemen met zowel benen als armen hebt (ik spreek uit ervaring). Voorkomen is immers beter dan genezen. Zeker als de verwachting is dat je langdurig problemen zult hebben bij het lopen, is het zaak om ervoor te zorgen dat de hulpmiddelen die je gebruikt, je niet van de wal in de sloot helpen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

hoe ben je er vorige keer vanaf gekomen? Via de dokter? ga dan weer naar de dokter, hoe eerder je erbij bent hoe sneller resultaat lijkt mij
(Lees meer...)
13 jaar geleden
Er kan gebruik gemaakt worden van medicijnen die een pijnstillende alsook een ontstekingsremmende werking hebben, zogenaamde NSAID's (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs). Eventueel een injectie met corticosteroïd. Soms wordt spalken voorgeschreven.

Tendinitis reageert doorgaans goed op behandeling.

Let op dat de juiste diagnose wordt gesteld bij tendinitis.(peesontsteking) Het is ook mogelijk dat de pijn die de patient ervaart, wordt afgeleid van myofasciale triggerpoints (kleine krampknoopjes) in nabij gelegen spieren die overbelast zijn geweest. Ook als er wel een ontsteking aanwezig is, kunnen triggerpoints in spieren de achterliggende oorzaak zijn van de klacht. Het blijkt dat irritatie van weefsels, door de spanning die triggerpoints in spieren in stand houden, de directe oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van ontstekingen. In dat geval is triggerpoint-therapie de gewenste behandelvorm, daar het de klachten bij de bron aanpakt.

Toegevoegd na 34 seconden:
Dus ik denk dat je inderdaad maar even langs de arts moet, (huisarts of ziekenhuis)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je moet je arm zoveel mogelijk rust geven, beter is om er helemaal niets mee te doen. Pezen genezen heel moeilijk en een ontsteking ontstaat vaak door het inscheuren van de pees. Omdat pezen slecht doorbloed zijn en ze constant gebruikt worden, kan het lichaam maar moeilijk een gescheurde pees genezen. Dit veroorzaakt een ontsteking.
Als je je arm rust geeft, zal de pijn waarschijnlijk eerst erger worden. Dit betekent dat de ontsteking tot wasdom komt en dat de genezing op gang komt. Ga dus niet met ontstekingsremmers aan de gang! Hiermee onderdruk je de reactie en zal je lichaam uiteindelijk ophouden met proberen om je pees te genezen, waarna er bindweefsel gevormd wordt op de plek van de scheur. Bindweefsel is veel stugger dan een pees en kan dus niet goed rekken. Als dit gebeurt is, zul je de rest van je leven last houden.

Toegevoegd na 1 minuut:
Oh, en ga naar de dokter, die kan je tips geven over hoe je er het best mee om kan gaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Vast en zeker overbelasting
van je spieren.
Til je soms veel,of steeds
de zelfde bewegingen?
(Lees meer...)
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image