Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is zwembadwater werkelijk slecht voor het gebit?

De oorzaak zou zijn dat onder invloed van daglicht in zwemwater (gedesinfecteerd met chloorgas) zoutzuur zou ontstaan dat een zeer lage pH-waarde heeft. Dit zure water zou erosieve verschijnselen kunnen veroorzaken.

Zwemwater zou echter ook gedesinfecteerd kunnen worden met uitsluitend natriumhypochloriet in plaats van chloorgas. Naar zeggen krijgt het water hierdoor weer een te hoge pH wat irriterend zou zijn voor de huid. Dit wordt dan gecorrigeerd met zwavelzuur zodat er een optimale neutrale pH van tussen de 6,8 en 7,8 onstaat.

Wordt de pH van het zwembadwater altijd constant gehouden? Het bovenstaande klinkt wat ver gezocht maar als dit waarheid is dan wil ik dit uiteraard graag weten om gebitsproblemen in de toekomst te voorkomen. Immers ben ik een fanatieke zwemmer en vaak in het zwembad te vinden.

De bron van informatie:

http://vorige.nrc.nl/scholieren/article1597841.ece

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Gebit
Amadea
11 jaar geleden
Je ademt toch door je neus tijdens het zwemmen, en hebt je mond dicht? Alleen als je het zwembadwater net als een slok wijn in je mond zou proeven kan dit misschien invloed op je gebit hebben!
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Uiteraard houd je de mond dicht onder water maar geheel voorkomen dat het water in aanraking met het gebit komt is moeilijk wanneer je fanatiek aan borstcrawl banen trekken doet.
Antoni
11 jaar geleden
Heb je de laatste drie alinea's en met name de laatste zin van het artikel wel gelezen? "In een recent verschenen Nederlands artikel is nagegaan of het zwemwater in ons land ook gevaren voor het gebit oplevert (Nederlands Tijdschrift Tandheelkunde, jan. 2004). Daaruit blijkt onder meer dat het zwemwater in Nederland niet wordt gedesinfecteerd met chloorgas maar uitsluitend met natriumhypochloriet. Wanneer deze stof aan het water wordt toegevoegd blijkt echter dat het zwemwater een te hoge pH krijgt wat weer irriterend voor de huid is. Daarom corrigeert men in ons land de hoge zuurgraad van dit water met zwavelzuur zodat daardoor een optimale neutrale pH van tussen de 6,8 en 7,8 ontstaat. Verder gelden in Nederland regels voor regelmatige en verplichte controle van de pH van het zwemwater. Die controles worden uitgevoerd door zowel de zwembadhouder zelf als door een testlaboratorium. De onderzoekers concluderen dat het risico van tanderosie door frequent zwemmen in ons land verwaarloosbaar is." Mij lijkt er geen reden te zijn je zorgen te maken!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Er is nu een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat tanderosie een rol speelt bij wedstrijdzwemmers (lees 19 uur per week!, met een gemiddelde van 4 uur per keer)).

Daarentegen recreatieve zwemmers (1 a 2 keer per week max 2 uur zwemmen) hebben geen last van erosie van de labiale tandvlakken (lippen-zijde). Wel hadden ze last van erosie van de binnenzijde van hun tanden agv drinken van zure dranken en voeding tijdens sportuitoefening.

De meest van ons zijn recreatieve zwemmers hoeven ons dus geen zorgen te maken. Een advies is om geen sportdrankjes (erg aangezuurd) te gebruiken tijdens het sporten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image