Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn de negatieve gevolgen van teveel D3 druppels geven bij een baby?

Mijn partner en ik gaven beide, de druppels in de fles. Kwamen wij net achter. Het gaat al maanden fout. Ze krijgt dus 2 keer 4 druppels per dag ipv 1 keer 4 druppels. Wat zijn de negatieve gevolgen hiervan? Van de D3 kids 0+ druppels op oliebasis.

2 weken geleden
1.7K
Thecis
2 weken geleden
Vitamine D kan overgedoseerd worden, maar dan moet je wel flink je best doen. Meer dan wat jullie gedaan hebben. Vanuit de vitamineshop:
Teveel vitamine D door supplementen
Dit komt doordat vitamine D helpt bij de opname van calcium uit voeding. Een te hoge calciumspiegel kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en in ernstige gevallen nierproblemen. Het is wel belangrijk te benadrukken dat een teveel aan vitamine D zeldzaam is. Vanuit Women's Health:
Teveel vitamine D symptomen
Er zijn diverse dingen die met je lichaam kunnen gebeuren als je teveel vitamine D binnen hebt gekregen, namelijk: Nierstenen
Kalkafzetting rondom organen
Schade aan het hart
Misselijkheid
Braken
Verlies van eetlust
Koorts
Rillingen
Slaperigheid of vermoeidheid
Gewichtsverlies Meest belangrijke is wel of nu de sobering juist te houden en voor.de zekerheid de huisarts in te lichten. Dit laatste om elke twijfel weg te nemen omdat als er toch iets gebeurd, vergeet je het jezelf nooit als er twijfel bestaat omtrent de vitamine D.
Ritsuka
2 weken geleden
Dit lijkt mij een vraag voor de huisarts, en niet voor onbekende personen op het internet
Chipover
2 weken geleden
Als die onbekende persoon weet wat het zegt?
Een prima antwoord op de vraag.
Was er toevallig ook een toevoeging K2mk7 ?
gast64562
2 weken geleden
Nee, geen toevoeging K2mk7.
Ritsuka
2 weken geleden
@Chipover hoe weet je dat iemand er verstand van heeft? Iedereen kan wat roepen online, je weet niet of het waar is
Utrecht
2 weken geleden
Als je je kind de fles geeft; er zit al voldoende Vit D3 in de flesvoeding. Het verhaal van Thecis hierboven schetst is voor volwassenen. De hoeveelheid vit D in zuigelingenvoeding is gereguleerd met een kleine marge tussen minimum en maximum. Dus als je zomaar extra supplement gaat geven, ga je heel snel, veel overdoseren. En als vetoplosbaar vitamine plast een baby het teveel niet uit; dit stapelt op. Dus direct stoppen met de druppels en snel langs het consultatiebureau of huisarts voor advies!!
gast64562
2 weken geleden
Bedankt voor uw reactie. De vitamine D3 kids druppels is vanaf 0 jaar voor groei en ontwikkeling botten en tanden. Als je borstvoeding geeft, geef je extra vitamine K, dit zit al voldoende in fles voeding. Wij geven fles voeding.
Thecis
2 weken geleden
Er zijn een aantal classificaties voor medicatie:
- Uitsluitend Apotheek (UA): Geneesmiddelen met een relatief mild potentieel risico.
- Uitsluitend Apotheek of Drogist (UAD): Geneesmiddelen met een relatief laag potentieel risico.
- Algemene Verkoop (AV): Geneesmiddelen met een relatief zeer laag potentieel risico. De laatste, AV, zijn medicatie in de vrije verkoop, waarbij het nagenoeg onmogelijk is om daadwerkelijk gevaar te lopen bij verkeerd gebruik. Ook bij langdurig verkeerd gebruik. Voorbeeld is paracetamol. Die kan je zeker overdosering, kan ook zeker leverproblemen opleveren, maar dan komt je echt waanzinnig overgedoseerd hebben. Hetzelfde geldt voor vitamine D. De babyvariant is gegeven. Hierbij is de dagelijkse inname al gebasseerd op baby's. Een overdosering is dus heel moeilijk. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag tot je kind 4 jaar is. Ongeacht hoeveel er al via borstvoeding of flesvoeding is binnen gekomen.
@Utrecht, de hoeveelheid in flesvoeding maakt dus niet uit. Met de extra druppels verwacht ik geen problemen. Maar nogmaals, check het met de huisarts voor de zekerheid (zoals ook al eerder aangegeven).
Abcde
2 weken geleden
Thecis, vitaminen zijn toch geen medicijnen?
Thecis
2 weken geleden
@Abcde
Vitamines kunnen wel degelijk als medicijnen voorgeschreven worden. Als injecties bijvoorbeeld of als zeer hoge doseringen.
(Je kan ze opzoeken op de geneesmiddeleninformatiebank.nl). De vitamines die je in de kruidvat e.d. koopt zijn lage doseringen die in feite een AV status hebben. Ze vormen daardoor geen risico voor de gezondheid als mensen zelf gaan doseren. Dank voor deze hele goede vraag!
Abcde
2 weken geleden
Je hebt gelijk dat hoge doseringen vitamines wel onder de geneesmiddelen vallen, maar in dit geval is dat niet zo. Deze worden niet beoordeeld als geneesmiddel, maar als voedingssupplement. Een te hoge dosering vitamines van deze klasse kan wel degelijk schadelijk zijn, dus je advies om de huisarts te raadplegen is waardevoller dan je verhaal over geneesmiddelen.
Thecis
2 weken geleden
@Abcde
Hartelijk dank voor de feedback. Ik denk echter niet dat we het eens worden. Leesvoer:
In 2012 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) de aanvaardbare bovengrens van inname voor vitamine D herzien. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en
Milieu (RIVM) gevraagd uit te zoeken wat deze herziening van de aanvaardbare bovengrens van inname betekent voor de Nederlandse bevolking. In dit briefrapport staat het eerste deel van het onderzoek beschreven ten aanzien van vitamine D
inname door zuigelingen. Uit de scenarioberekeningen blijkt dat het overgrote deel van de zuigelingen (0-19 maanden) een vitamine D inname had die onder de bovengrens ligt die door
de EFSA is vastgesteld (25 μg/dag).
Naar schatting had 4-11% van de zuigelingen van 7-11 maanden een inname boven deze bovengrens. Overschrijding van de bovengrens hoeft niet direct te leiden tot nadelige gezondheidseffecten.
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350090015.pdf
"Vitamine D inname van zuigelingen op basis van huidige voedselverrijking en suppletie-advies
Scenario-analyses"
Abcde
2 weken geleden
De zin: "Overschrijding van de bovengrens hoeft niet direct te leiden tot nadelige gezondheidseffecten"., zegt genoeg, het hoeft niet, maar het kan wel. Ik blijf erbij, dat de huisarts consulteren het beste is, ook al is de kans op schade klein.
Thecis
2 weken geleden
Dus eigenlijk toch hetgeen wat ik vanaf het begin heb vermeld. Hartelijk dank.
Abcde
een week geleden
Hetgeen dat je van het begin af aan vermeld hebt, maar ook weer hebt tegengesproken. In 1 van jouw reacties las ik: "De vitamines die je in de Kruidvat e.d. koopt zijn lage doseringen die in feite een AV status hebben. Ze vormen daardoor geen risico voor de gezondheid als mensen zelf gaan doseren." Hier verwijs je niet naar de huisarts. Ook zeg je hier weer dat de vitamines in feite een AV status hebben, terwijl deze daar helemaal niet voor in aanmerking komen, omdat het geen geneesmiddelen zijn. Het gaat hier niet om mijn of jouw gelijk, het gaat hier om de gezondheid van een kwetsbaar baby'tje.
Thecis
een week geleden
Vanuit mijn eerste reactie: "Meest belangrijke is wel of nu de sobering juist te houden en voor.de zekerheid de huisarts in te lichten. Dit laatste om elke twijfel weg te nemen omdat als er toch iets gebeurd, vergeet je het jezelf nooit als er twijfel bestaat omtrent de vitamine D." Vanuit mijn 2e reactie:
"Met de extra druppels verwacht ik geen problemen. Maar nogmaals, check het met de huisarts voor de zekerheid (zoals ook al eerder aangegeven)." Daarna volgde uitkwam over de statussen. Dit gaat inderdaad niet over gelijk hebben, dit gaat om deze baby waar ik al vanaf het begin heel duidelijk in was, meest belangrijke is de huisarts. Zou u goed willen lezen voordat u verwijten gaat geven over andermans prioriteiten.
Abcde
een week geleden
Het enige dat ik duidelijk wilde maken, wat betreft jouw reacties, is dat er in dit geval geen sprake is van een AV geneesmiddel. Als de vraagsteller dat denkt, dan is er een kans dat de huisarts niet geconsulteerd wordt. Daarom bleef ik daarop en op de gang naar de huisarts bij iedere reactie hameren. Ik denk dat ik goed gelezen heb, maar naar jou toe niet duidelijk genoeg ben geweest, waar ik op doelde.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef als eerste antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding