Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zit er verschil in de voedingswaarden van vega-vlees, ten opzichte van normaal vlees?

Voorbeeld:
ik koop een hamburger van rundergehakt (normaal)
En ik koop een vegaburger wat dus zo goed mogelijk is nagemaakt, zelfde gewicht in gram etc.

Zit hier dan eventueel voedingsstoffen (eiwitten koolhydraten vetten vezels etc.) in als dat vlees van een dier?

Of wat is anders het grootste verschil tussen die twee voorbeelden, los van dat het uiteraard dieren slachten vermijd?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Gemiddeld genomen zijn vleesvervangers ongeveer net zo zout als dierlijk vlees uit dezelfde categorie, maar ze bevatten minder verzadigd vet, minder calorieën en aanzienlijk meer voedingsvezels.
Vlees bevat ongeveer 26 gr eiwit /100gr
Vegetarisch ongeveer 17gr eiwitten / 100fr
10 maanden geleden
Ja, er zit een groot verschil in voedingswaarde.
Nou is er ook een groot verschil binnen beide groepen mbt voedingswaarde, maar als vuistregel/universele verschil:
-Vlees bevat hoogwaardiger eiwit dan plantaardige burgers, maw. dat vlees-eiwit is beter geschikt voor spieropbouw en andere lichaamsfuncties. Dit is zeker belangrijk voor mensen di relatief weinig eiwit eten (rondom de minimumnorm van 0,8 g/kg); - overigens is ei-eiwit in dit opzicht nog beter;
-Vlees bevat diverse vitamines en mineralen die plantaardige burgers niet of minder bevatten. Dit gata ihb om ijzer en vitamine B12, maar ook andere sporenelementen. In dit opzicht is overigens goed om af en toe orgaanvlees (ihb lever) te eten.
Toegevoegd op 20 juni 2024 07:14: bron
10 maanden geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing