wat is de werking van sodabicarbonaat op je gezondheid?
Mijn zuster zweert bij sodabicarbonaat. Ze zegt dat daarmee nagenoeg alle ziekten voorkomen en genezen kunnen worden.
ik heb al gezocht op internet en vind inderdaad wondere verhalen, maar dan van natriumbicarbonaat. Mijn vragen;
- is er een verschil tussen sodabicarbonaat en natriumbicarbonaat?
- is er een bewezen effect op de gezondheid van één van beiden (of van beiden)
- en zo ja... waar koop je dat?
- is het een natuurlijk product? geen bijwerkingen als je het inneemt, ermee in bad gaat enz...?
Het functioneert dus tegen zuurbranden en beschermt daardoor je slokdarm en maag als je maag teveel zuur produceert. En het heeft nog wel enkel andere toepassingen met nuttige werking.
De meestal maagzuur problemen worden veroorzaakt door een tekort (eigenlijk te zwak) maagzuur, nog steeds sterk genoeg om de slokdarm aan te tasten. Maar dat is nogal offtopic.
Als het wel om teveel (te sterk) maagzuur gaat werkt het beter.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Twaalfvingerige_darm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofcarbonaat Het maagzuur zal er niet snel door geneutraliseerd worden, daar heb je bizarre doseringen voor nodig. Neem het echter niet vlak voor het eten dan heb je je maagzuur hard nodig. (ook niet tijdens of vlak erna)
1. De maag wordt gestresst omdat die de zuurgraag moet herstellen.
2. Je krijgt meer zout binnen, en dat is een goedje waarvan we eigenlijk al te veel consumeren.
3. Misschien moet je een beetje boeren.
https://www.ddww.info/2014/09/26/zuiveringszout-baking-soda-natriumbicarbonaat-wondermiddel-of-niet/ Hoe te gebruiken:
http://www.echtekrant.be/gezond/kankerkuur.html Bovenstaande is één van de vele mogelijkheden.
Misschien helpt deze info bij jouw waarheidsvinding.
"Kanker is een zuur, bijvoorbeeld melkzuur, dat een afvalproduct is van schimmel en leeft in omgevingen die een lage zuurstofconcentratie hebben." Kanker is een zuur? Echt? Volgens de medische kennis is kanker een woekering van cellen die zich steeds maar blijven delen. Melkzuur is kanker? Wat een onzin! Melkzuur is een lichaamseigen stof die wordt geproduceerd door spieren die zich zwaar moeten inspannen. Schimmel die leeft in omgevingen die een lage zuurstofconcentratie hebben? Zulke schimmels bestaan vast wel - maar die leven niet in het lichaam. Hooguit in de darminhoud, dat is zo'n beetje de enige plek in het lichaam waar een lage zuurstofconcentratie kan bestaan. Maar overal elders in het lichaam is de zuurstofconcentratie voldoende hoog - anders zou het weefsel op die plekken afsterven. Nog een citaat:
"Wanneer we hoge concentraties aan zuurstof moleculen naar de kankercellen brengen zullen zij sterven." Onzin. Kankercellen sterven juist wanneer ze GEBREK aan zuurstof hebben. Net als elke andere cel in het lichaam. Kankercellen hebben juist zuurstof nodig. Dat is nou juist de reden waarom veel tumoren extra bloedvaten laten groeien (angiogenese). Dat doen ze om maar aan extra zuurstof te kunnen komen. Eén van de chirurgische behandelingen van tumoren die niet operatief kunnen worden verwijderd bestaat nu juist uit het dichtschroeien van de bloedvaten die de tumor van zuurstof voorzien. Precies het omgekeerde dus van wat er in dit artikel wordt beweerd. Op de rest van dit gevaarlijke artikel hoef ik niet meer in te gaan, vermoed ik. Deze twee zinnen geven al aan hoe belabberd het kennisniveau van de schrijver is. Mocht iemand vragen hebben over een andere bewering die in dit artikel wordt gedaan, dan ben ik natuurlijk bereid daar alsnog op in te gaan.
Er worden ook nogal wat fouten gemaakt. -Een deel van het maagzuur reageert, doe je dat op het juiste moment dat heeft de maag daar geen last van. Eten is een veel grotere belasting.
-Er ontstaan geen zout. Er wordt natrium toegevoegd aan de oplossing. Dat er al chloride aanwezig is houdt niet in dat je het zout kan gaan noemen. De nieren kunnen deze oplossing mogelijk makkelijker verwijderen dan enkel chloride in oplossing.
Als dit de enige werking is, dan verdwijnt er chloride uit het lichaam. -Als er voordelen of nadelen zijn, zitten die verder dan de maag. Bijvoorbeeld doorgat de alvleesklier het iets minder belast wordt.
-De ph van het bloed is nauwelijks te beïnvloeden, het chemisch evenwicht (buffer) van het bloed (en lichaam) wel. Dit is zowel als reden om het te nemen, als een reden om er zeer mee op te passen. -over kanker:
Waar komt de info vandaan dat kanker sterft door gebrek aan zuurstof?
Kankercellen kunnen goed suikers verteren zonder zuurstof nodig te hebben, de aanleg van bloedvaten kan ook voor voedingsstoffen zijn.
HCl (maagzuur) + NaHCO3 (natriumbicarbonaat)
-->
NaCl (zout) + H2O (water) + CO2 (kooldioxide) -- "Bijvoorbeeld doorgat de alvleesklier het iets minder belast wordt." Waarom zou de alvleesklier minder worden belast? De maag gaat extra maagzuur maken om de nadelige effecten van het natriumbicarbonaat te neutraliseren. Uiteindelijk gaat er dus evenveel zure oplossing vanuit de maag naar de darmen. -- "Waar komt de info vandaan dat kanker sterft door gebrek aan zuurstof?" Elke menselijke cel sterft door gebrek aan zuurstof. Waar komt het verhaal vandaan dat kanker zou sterven door voldoende zuurstof?
Net als bij eten/drinken daalt dan de ph in de maag die snel weer aangepast wordt. Dat is inderdaad de zeer vereenvoudigde reactie, die alleen zo plaats vind in een reageerbuisje als er verder niks aanwezig is.
Ook dan ontstaat er een zoutoplossing. Zout ontstaat pas als je het water daarna indampt.
Ok, je kan dit zien als het ontstaan van zout. Als je dat zo ziet dan moet je er wel bijvertellen dat er chloride (Cl-) verdwijnt. Er verandert dan wel iets.
Chemisch gezien verdwijnt er natuurlijk geen chloride, er komt Na+ bij in een zeer complexe oplossing. Kanker:
Nou ga je er iets bij verzinnen:
Jij stelt dat kanker niet zonder zuurstof kan, dat is niet correct. (hoewel "weinig" de lading beter dekt dan "zonder")
Ik vraag je hoe je daarbij komt. Ik stel hier niet dat kanker sterft door zuurstof. (ik kan dus ook niet waar die info vandaan zou komen)
Mogelijk van de deze Universiteit?
http://www.kennislink.nl/publicaties/zuurstoftekort-maakt-kanker-gevaarlijk
Na het toevoegen van natriumbicarbonaat zit er wel NaCl in de maag.
NaCl is zout.
Je kunt de voorgaande twee zinnen dus ook als volgt opschrijven:
Voordat je natriumbicarbonaat toevoegt zit er geen zout in de maag.
Na het toevoegen van natriumbicarbonaat zit er wel zout in de maag. -- Bij het drinken van water daalt de zuurgraad van de maag. Dat komt doordat het zuur wordt verdund. De maag reageert door extra zuur te produceren. BIj het drinken van een natriumbicarbonaatoplossing gebeurt er veel meer dan alleen het verdunnen van het maagzuur. Het verdunnen gebeurt nog steeds, net alsof je dezelfde hoeveelheid puur water zou hebben gedronken. Maar nu gebeurt er iets extra's: er treedt een chemische reactie op. Een chemische reactie die het maagzuur niet alleen verdunt, zoals bij het drinken van water, maar die het maagzuur ook nog eens vernietigt. Dat is dus van een heel andere orde dan alleen verdunnen. -- Jouw artikel stelt trouwens, correct, dat kankercellen zuurstof nodig hebben. Dat is dus in tegenspraak met de uitspraak in het gevaarlijke artikel dat Cirham aanhaalde.
enkel CL- en Na+ in oplossing, samen met veel ander spul. Maar zie het zoals het het wilt zien, maakt niet veel uit. Vergeet alleen niet dat er Cl weg reageert als er zout zou ontstaan. Er gebeurt dus meer dan jij vertelt. Natuurlijk gebeurt er wat, nou eens bekijken of de positief of negatief is. En dan wel wat verder kijken dan alleen de maag.
Ik noem de alvleesklier al, maar dan wordt het zeker te lastig, kanker:
dat artikel stelt ook dat kankercellen pas echt kwaadaardig worden bij een zuurstoftekort. Ze gaan zonder zuurstof dus niet dood, maar gaan uitzaaien.
En ze raden aan:
"de tumor van voldoende zuurstof voorzien."
er zijn ook maagresistentie capsules..
maar het enige hier van belang is het inname moment, bij een lege maag en met vloeistof ingenomen verlaat het na enkele tot 15 minuten de maag alweer.
-- Lees wat verder door over natriumbicarbonaat en je zou weten dat de zuurstof en kanker relatie volledig on-topic is.
Als je jouw zuurstof stelling kan aantonen (ik wacht nog op een link) dan ontkracht je een groot deel van de link van Cirham. Kanker heeft een zuurstoftekort nodig om kwaadaardig te worden. (volgens "mijn" universiteit link)
De link van Cirham legt het wat simpeler uit (te simpel) maar daar heb jij ook geen problemen mee als het over zout gaat.
Mijn 1e opmerking hierover (mijn 3e reactie) gaat over het punt dat Cl al aanwezig is en er Na bijkomt.
Het is dus niet hetzelfde als zout innemen. Dan komen beiden stoffen in gelijke hoeveelheden binnen.
En dat zijn vaker degene die dit nemen, maar dat maakt nu niet uit. De balans tussen natrium, chloride en de rest verandert.
Of dat positief of negatief is, is de vraag. Maar er gebeurt meer dan alleen zuur wegnemen. Ik stel niks voor, ook dat is een foutieve aanname. Ik heb hier nog geen mening over deze stof gegeven, ga ik ook niet doen. Zelf zeg je dat het E500 is. E-nummers vind je veilig tot een bepaald maximum toch?
Tenminste niet op enige informatie waar je een link naartoe kan geven. Ik heb het niet over een zoutgebrek, simpelweg over een groep die geen overschot binnenkrijgt.
Voor normale mensen met een normale zout inname is er geen bekent nadeel van wat extra natrium. Als je mensen neemt die alleen voorverpakte troep eten en daarom teveel zout / natrium binnen krijgen. Die kunnen inderdaad beter gezonder gaan eten.
Zinloos tot licht schadelijk omdat het effect hetzelfde is als het effect van wat extra zout gebruiken.
Puur schadelijk omdat je het maagzuur vernietigt, en daarmee de natuurlijke bescherming van het lichaam tegen indringers kapotmaakt. Plus natuurlijk de nodeloze toevoeging van zout. De tweede vraag is of dit spul alle ziekten voorkomt of geneest. Het antwoord is: nee, die bewering is pure onzin. Als je een bron wilt: vraag een willekeurige scholier die heeft opgelet bij de lessen scheikunde. Ik ben blij dat het enige antwoord dat er nu nog staat het juiste antwoord is. Dat antwoord heeft dan ook volkomen terecht maar liefst zes plusjes gekregen, waarvan natuurlijk eentje van mij. Het andere "antwoord" dat er voorheen stond was riskant voor de gezondheid. Dat is gelukkig verdwenen - maar niet nadat het binnen de korte tijd dat het zichtbaar was vijf minnetjes wist te verzamelen (waarvan natuurlijk eentje van mij, natuurlijk met toelichting van het waarom van het minnen).
Eerlijk gezegd interesseert die me niet. Met meningen kan ik niet zoveel. Het enige wat ik hier heb gedaan is wat foutieve gegevens e.d. aangekaart.
Het andere antwoord heb ik niet gezien, daar kan ik dus niks over zeggen.
http://www.drugs.com/mtm/sodium-bicarbonate.html
Ik citeer:
"What is the most important information I should know about sodium bicarbonate?
Ask a doctor or pharmacist before taking this medicine if you are on a low-salt diet, or if you have high blood pressure." Ik zal het voor alle zekerheid even heel duidelijk uitleggen:
Het allerbelangrijkste dat je moet weten over natriumbicarbonaat is dat je verdomd goed moet oppassen met dat spul als je weinig zout mag eten, of als je een hoge bloeddruk hebt. Waarom staat dat daar? Omdat natriumbicarbonaat zout vormt in de maag! Jij mag dat "onjuiste informatie" noemen, maar elke middelbare scholier met scheikunde in zijn pakket kan jou dat vertellen. Op de genoemde pagina staat dus heel duidelijk als _allerbelangrijkste_ dat je van dat spul moet weten, dat je ervoor moet oppassen als je ook met zout moet oppassen. Geen wonder - het spul _produceert zout_ via een chemische reactie in de maag. Nog duidelijker kan ik het echt niet meer uitleggen.
-- Oppassen als je leverproblemen hebt.
-- Oppassen als je hartproblemen hebt.
(en dan opnieuw de hoge bloeddruk en het zoutarme dieet). Dat zijn - alweer - precies die dingen waarvoor je moet oppassen als je weinig zout mag hebben...
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a682001.html En wat staat er in de bijsluiter? Niet geheel verrassend lees ik het volgende:
-- Oppassen bij hoge bloeddruk, bij hartproblemen, en bij nierproblemen. Hetzelfde als bij zout... Geen wonder, want (nogmaals - voor allen die nog meelezen, excuses voor de herhaling, maar dat ik kennelijk nodig) natriumbicarbonaat vernietigt maagzuur in een chemische reactie die als eindproduct puur zout heeft (voor Jackd: ja, dat zout is opgelost in de maagvloeistof - net als puur zout dat je gewoon in de vorm van zout binnenkrijgt). De lijst met bijverschijnselen noemt als allereerste: dorst. Goh... verrassend? Ik dacht het niet...
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.