Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Oei, er wordt weer met woorden gegoocheld.

Een fobie verwijst naar angst. Angst die natuurlijk is en die levensbelangrijk is om te overleven. Als je de straat oversteekt zonder angst, zul je immers niet lang leven. Als ik als motard er de laatste 30 jaren geen angst op nahield, had ik meer dan mijn ongeval van 4 juli 2013 gehad (zonder breuken ook net dankzij die immer gezonde angst om te snel te rijden en dus een lagere kans om dood te gaan).

Maar net zoals de dieren, moeten mensen hun angsten leren beheersen. En daar loopt het meer en meer fout omdat in onze maatschappij veel meer nadruk dan ooit te voren op 'emoties' wordt gelegd. Facebook staat bol van mooie gezichten vol met mooie emoties (lachen, gelukkig zijn, vriendelijkheid), maar waar staat het angstige gezicht.

Qua angsten moeten we onderscheid maken tussen ingeboren angsten (spinnen, misschien deels door het feit dat zij nooit bang zijn van ons en niet weglopen; insecten - kunnen veel kwaad aanrichten; en uiteindelijk vooral de hoofdbrok van territoriumangst als we fysisch 'vernauwd' worden en het vluchten-(be)vriezen-vechten wordt voorbereid.

Hypnose zit op het niveau tussen bewustwording en onze gigantische oceaan van onbewuste reactievlak. Met hypnose kun je via ontspanning dan immers een tot maximaal drie 'suggesties' uitwerken om één klein detail heel diep bewust te onderzoeken (denk aan de simpele 'tovertrucjes' om je ogen niet meer open te krijgen, maar veel leuker wordt het als je begeleid relatiebekwaamheid onderzoekt). NLP zit op een heel ander vlak en kan hypnose gebruiken, want NLP leert je om bewuster en op langere termijn te plannen, alsook dat je "niet moet doen wat je graag doet, maar graag moet doen wat je doet" (leerde ik in 1970 van een hele oude man lang voor NLP bestond en die dialectische uitspraak was volgens hem al gekend door de Grieken).

Bewustwording is heel belangrijk in het definiëren van een probleem, en een probleem is meestal al voor 80% of meer opgelost als je het voor jezelf heel duidelijk leert verwoorden. Een verkracht meisje kan tilt slaan bij het horen van een autodeur maar in even mooie vorm reageerde ik in mijn huwelijk agressief tegenover andere vrouwen omdat mijn echtgenote (mijn eerste seksuele partner) ook mijn hersenen had 'doorgebrand in monogame onderdanigheid' (http://www.vb.be/pictures/prive/061124-radio2-rechtvoorderaap-monogamie.MP3).

Hyponose kan een hulpmiddel zijn om je angsten en vooral je reactie te leren beheersen!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Hypo - nosis > Hypnose, etymologische oorsprong: T. Beijer en C.G.L. Apeldoorn (1996), Woordenboek van medische eponiemen hypnose: een op slaap lijkende toestand van verminderd of vernauwd bewustzijn, kunstmatig via het geven van suggesties door een hypnotiseur geïnduceerd, waarbij de gehypnotiseerde verminderd toegankelijk is voor de omgeving, terwijl er wel ‘rapport’ blijft bestaan ten opzichte van de hypnotiseur. Zie ook braidisme en mesmerisme.
In de Griekse mythologie werden Hypnos, de slaap, en Thanatos, de dood, zonen van Nux, de nacht, voorgesteld als gevleugelde jongemannen. De broers leefden in een grot, volledig van het daglicht afgesloten. Het was de taak van Hypnos de aardse stervelingen mooie dromen te bezorgen.
In 1784 beschreef de Oostenrijkse arts Franz Anton Mesmer (1734-1815) onder de term ‘somnambulisme’ bepaalde hypnotische toestanden. Gewoonlijk wordt aangenomen dat het woord ‘hypnose’ door de Engelse arts James Braid (1795-1860), grondlegger van het wetenschappelijk hypnotisme, in 1843 geïntroduceerd is. Hij was echter niet de eerste: in 1821 sprak de Fransman De Cuvillers al over ‘hypnotisme’ (Rodin). In 1901 gaf de beroemde Canadese internist Sir William Osler (1849-1919) in zijn Medicine in the 19th century de volgende fraaie definitie: ‘It is a subjective physical condition [...] resembling somnambulism, in which, as Shakespeare says, in the description of Lady Macbeth, the person receives at once the benefits of sleep and does the effects of acts of watching or waking.’

Andere antwoorden (2)

Ik weet niet of je door hypnose echt van je fobie af komt. Wel kun je onder hypnose dingen uit je verleden verwerken die je dwars zitten en die wellicht de oorzaak zijn van je fobie. Zo'n 20 jaar geleden ben ik een aantal keren bij een hypnotherapeut geweest en het heeft mij zeker geholpen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dat kan inderdaad. Een bekende techniek is Neurolinguistisch Programmeren (NLP), als je erop googled zul je veel practitioners vinden die je hierbij kunnen helpen.
Verder zou je ook nog EMDR kunnen overwegen, een methode die ook binnen de GGZ wordt toegepast. Als het een eenvoudige fobie is (vliegangst, examenangst, spinnenfobie e.d.) kun je er met beide methodes in enkele sessies vanaf zijn.
Voor wat complexere zaken kan het iets langer duren maar uiteindelijk heb je ook resultaat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding