Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Recht op zwangerschapsverlof of toch ww?

Beste lezer,

Mijn vriendin is op dit moment 20 weken zwanger.

Ze is afgelopen juni afgestudeerd en heeft 2 maanden een baan gehad.

Ze is 3 weken werkzoekende geweest en heeft pas weer een baan, (0 uren contract via een uitzendbureau)

Ze werkt nu full-time en krijgt elke week uitbetaald.

Ze is medio februari uitgerekend, dat betekend dat ze in januari met zwangerschapsverlof gaat.

Ik heb van het UWV begrepen dat je 6 maanden gewerkt moet hebben om recht te hebben op een WW uitkering.

Als mijn vriendin stopt met werken (4 weken van te voren) dan mist ze 2 weken om 6 maanden langs in dienst te zijn geweest.

Ze mag net zolang doorwerken als zij kan van het bedrijf, en na haar verlof mag ze terugkomen. Het probleem is alleen dat zij geen vast contract heeft. Heeft ze dan tijdens haar verlof wel recht op betaald verlof?

Mijn vriendin staat op het punt om nog 2 weken langer door te werken, dus 2 weken voordat zij uitgerekend is te stoppen zodat ze toch recht heeft op een ww.

Ik zie nu al dat ze het zwaar heeft (rugklachten etc.) laatstaan als je zolang moet doorwerken.

Waar heeft zij recht op? Wellicht kan het uitzendbureau wat betekenen?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Het uitzendbureau kan via het UWV de zwangerschapsuitkering aanvragen, als ze op dat moment nog voor het bureau werkt. In de eerste fase van werken voor een uitzendbureau geldt als regel het uitzendbeding. Dan komt een einde aan de arbeidsovereenkomst als de uitzendkrachr niet daadwerkelijk werkt voor de inlener ("geen werk = geen loon"), ook als dit door ziekte komt. Het UWV betaalt de uitkering aan zieke en zwangere uitzendkrachten.



"Een zwangere werknemer heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en een -uitkering. Het verlof kan in overleg vanaf zes tot uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum ingaan. 


Op grond van de Wet arbeid en zorg (WAZO) kan voor de uitzendkracht bij UWV een uitkering worden aangevraagd. Dit moet tussen de vier en twee weken voordat het verlof ingaat. Vanaf de geboorte heeft de uitzendkracht recht op minimaal 10 weken uitkering. 


Voor uitzendkrachten die bij het uitzendbureau in dienst zijn, vraagt het uitzendbureau de uitkering aan. Uitzendkrachten die niet meer in dienst zijn, kunnen met vragen terecht bij UWV. Op de website van UWV staat informatie voor werkgevers en voor werknemers."

Toegevoegd na 14 minuten:
Een eventuele WW-uitkering wordt tijdelijk gestopt bij uitbetaling van een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (logisch, want de persoon is dan niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt). De zwangerschapauitkering is ook hoger dan de WW.
Computoon
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing