Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom worden bedragen als 3,99/3,50 gebruikt terwijl bij de kassa het bedrag afgerond wordt?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (5)

lijkt het goedkoper
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Mensen kopen eerder een product van €2,95 dan van €3,00. Dat is puur psychologisch: het is in je hoofd 'iets van 2 euro nogwat' of 'iets van 3 euro'. Die 5 cent scheelt in je hoofd dus al bijna een euro.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het afronden is noodzakelijk geworden om de fysieke centen uit te bannen (in de kassalade), de prijzen blijven in centen genoteerd omdat daar veelal voordeel voor de supermarkt uit valt te halen, afronden naar boven komt vreemdgenoeg vaker voor dan afronden naar beneden (waarom is mij een raadsel). Op 2 artikelen van 0.99 verdien je een stuiver t.o.v. 3 artikelen van 0.99. In de tijd van veel meer PIN-betalingen is echter afronden niet belangrijk meer, electronisch betaal je de cent wel.

Toegevoegd na 9 minuten:
een goede gewoonte zou zijn om naar boven afgeronde bedragen te pinnen en naar beneden afgeronde contant te betalen. Het zal je alleen niet zoveel winst opleveren als de supermarkt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Grappig dat afronden naar boven vaker voorkomt, zal er eens op letten +1
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Misschien dat er wel een soort gemiddelde is van hoeveel producten je koopt. Als je 1 of 2 losse dingen koopt in een winkel, is het logisch dat dat dan al altijd omhoog is, en je koopt misschien vaker 1 of 2 dingetjes in een winkel, dan 3 of 4.
En als je een vast patroon hebt qua die je koopt in de supermarkt, bijvoorbeeld altijd 1 brood, 2 groentes, 1 stuk vlees, 1 pak melk, en 2 soorten fruit, en 1 zak aardappels of rijst, dan heb je dus ook meestal 8 producten, dus misschien zit het m daar wel in?
Eigelijk heel simpel, door op het eind van een hele reeks producten af te ronden kom je in totaal hooguit met een verschil van 2 of drie cent.
Zou je bijvoorbeeld 20 x 1 cent afrekenen dan is dat al gauw 20 cent verschil dat x bijvoorbeeld 700 klanten (grote supermarkt) 700 x 0,20 = 1400 cent per dag x aantal openingdagen en dat x aantal vestigingen.....
Zuiver theoretisch natuurlijk maar die bedragen zijn ook nog eens een psychologische grens nl net geen vol bedrag en dan lijkt het toch al weer een stukje voordeliger en daar speelt de verkoper op in.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ik heb respect voor je (winst)berekening maar je moet daar natuurlijk wel de naar beneden afgeronde (verlies) bedragen aftrekken. ik vraag me af of daar ooit statistieken van zijn opgemaakt.
Er wordt pas afgerond aan de kassa over het bedrag van alle boodschappen tezamen. Je betaalt dus gewoon wat het kost en ter afronding krijg je de ene keer 2 cent korting en betaal je de andere keer 2 cent meer. Hoe de waren ook geprijsd zijn, de winkelier heeft geen enkele invloed op het (toevallig onstane!) eindbedrag.
De Aldi is een van de weinige waar nog niet wordt afgerond.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding