Ben ik verplicht fiscaal partner te zijn van mijn vriend?
Sinds enige tijd heb ik een nieuwe vriend. Voor wij verder gaan wil ik eerst bekijken of het voor ons wel haalbaar is om in de nabije toekomst te gaan samenwonen. Ik heb een 4-jarige dochter uit een vorige relatie. Vriend heeft geen kinderen. Ik studeer en ontvang studiefinanciering met een eenoudertoeslag. Daarnaast ontvang ik ook nog zorgtoeslag en kindgebondenbudget. Dit zijn inkomsten die allemaal komen te vervallen als ik een fiscaal partnerschap met mijn vriend aan ga. Nu is mijn vraag, zijn wij daartoe verplicht of mogen wij, tot we gaan trouwen, ieder ons eigen portemonnee houden en toch samenwonen?
In veel gevallen is er sprake van een fiscaal partnerschap: Jullie waren al in 2013 fiscale partners en jullie situatie is niet gewijzigd.
Jullie zijn getrouwd en zijn in 2014 nog steeds gehuwd.
Jullie hebben een notarieel samenlevingscontract en zijn op hetzelfde adres in het GBA ingeschreven.
Jullie wonen op hetzelfde adres en hebben gezamenlijk kind of uw kind is ook door uw partner is erkend.
Jullie wonen samen in een gezamenlijk koophuis als eigen woning.
Jullie wonen samen en zijn geregistreerd bij een pensioenfonds.
Jullie wonen op hetzelfde adres, u bent ouder dan 27 jaar en er is ook een minderjarig kind ingeschreven. Dat kan een kind zijn dat met een kind samen bij een ouder woont. Overigens biedt een zakelijke verhuur nog wel eens uitkomst om hier onderuit te komen. Wanneer zijn we geen fiscale partners 2014?
In alle andere situaties zijn jullie geen fiscale partner. Hebt u een LAT-relatie, wonen jullie dus niet samen, dan zijn jullie geen fiscale partners. Waren jullie getrouwd, maar is de echtscheiding aangevraagd en wonen jullie niet meer samen, dan zijn jullie geen fiscale partners. Wonen twee mensen samen, zonder een samenlevingscontract, zonder kind, zonder een gezamenlijk koophuis en zonder een gezamenlijke registratie bij een pensioenfonds, ook dan zijn jullie geen fiscale partners. Soms is het fiscaal partnerschap 2014 een voordeel, soms een nadeel, maar uw woonsituatie bepaalt of het ook voor u geldt. Kiezen is nauwelijks aan de orde. Twee belangrijke uitzonderingen zijn de personen die zijn verwikkeld in een echtscheiding en de partner die kan kiezen of hij in Nederland dan wel in het buitenland belastingplichtig wordt. In het verleden was er nog wel eens onduidelijkheid over de voorwaarden maar daar is met het verder gelijktrekken van de begrippen toeslagpartner en fiscale partner in 2013 en 2014 duidelijk verandering in gekomen.
De googel-informatie die u doorgeeft is een rijstebrijberg van informatie die voor het grootste gedeelte niet op deze situatie van toepassing is. Geeft u liever uitsluitend de link door, dan kan de vragensteller zelf vaststellen wat van toepassing is. http://financieel.infonu.nl/belasting/119145-fiscaal-partnerschap-2014.html
Een huurcontract opstellen met zakelijke huur is in deze situatie niet van toepassing. Ook niet als er een loei van een woning is. Er is hier sprake van toekomstige gezamenlijke huishouding: gezamenlijk eten, gezamenlijke activiteiten binnen en buiten de deur. TS gaat toch niet in een gehuurd kamertje of 2 kamers mét kind apart zitten zonder enige gezamenlijke activiteit. Als toch voor deze optie gekozen zou worden is dit oneigenlijk gebruik maken van regelingen, m.a.w. fraude.
Voorwaarde is dat je de goede vorm van huwelijksvoorwaarden hebt geregeld bij een notaris.
Door zonder huwelijksvoorwaarden te trouwen (of geregistreerd partnerschap aan te gaan) haal je je mogelijk risico's op de hals.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.