Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Werk in een thuiszorgwinkel, valt onder CAO VVT, mag mijn werkgever mij verplichten zonder betaling een kwartier voor en na sluitingstijd te werken?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
3.4K
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dat is gebruikelijk in een winkel, je moet op de tijd van openen klaar zijn voor de klant, dus de kassala moet erin zitten, gezogen en gedweild, het gesprekje met je collega en noem maar op. Na sluiten moet de toonbank klaar zijn voor de volgende dag, de kassa geteld en met meerdere personeelsleden de winkel afsluiten.
Ga niet te precies om met de regels van het CAO, je jaagt hiermee je werkgever op de kast en als er iemand uitvliegt, dan ben jij de eerste. Je werkgever mag dit van je verlangen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Heel gewoon in de detailhandel

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Heb deze CAO-erop nageslagen en kom niets tegen over 'afhelpkwartieren' (of hoe ze ook genoemd worden) waarin de werknemer zonder vergoeding in tijd of geld zou moeten werken ten behoeve van de werkgever. Natuurlijk moet, geheel volgens het Burgerlijk Wetboek, een werknemer zich wel 'als een goed werknemer gedragen' maar of daarbij ook hoort om verplicht 1 1/2 week per jaar voor niets te werken (bij een volle werkweek) is maar de vraag.

Staat het niet in de CAO dan is de keus: ga je op je strepen staan en eis je waarop je recht hebt? Dan loop je het risico op vervelende discussies met werkgever en collega's, de kans niet voor contractverlenging in aanmerking te komen en. voor het zover is. veel ergernis. Neem je de "bestaande gewoonte" in veel bedrijven in de detailhandel voor lief? Dan is je werkgever en zijn de collega's tevreden, ziet het toekomstperspectief er zonniger uit en accepteer je het gemis aan één kwartier salaris per dag omwille van de lieve vrede, die ook wat waard is...

Tot slot nog een artikel van een advocaat.

"Het afhelpkwartiertje. Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het hier niet om prostitutie, maar om werkzaamheden die verricht
moeten worden vlak voordat het bedrijf open gaat of na sluitingstijd. Verkoopsters,
kapsters en caissières zal het bekend in de oren klinken. Nog even de laatste klanten
helpen, stofzuigen, kas opmaken; voor je het weet ben je minstens een kwartier per
dag langer aan het werk dan je ingeroosterd was. En dat vaak zonder betaling. Veel
werkgevers vergeten voor het gemak dat alle in hun opdracht
gewerkte tijd moet worden beloond in tijd of geld. Alleen voor onverwacht
kort overwerk geldt soms een uitzondering. Maar bij veel kapsalons en winkels is het de normaalste zaak van de wereld dat het personeel dagelijks overwerkt zonder
compensatie in de vorm van loon of vrije tijd. De medewerkers nemen het gratis
afhelpkwartiertje voor lief, omdat het nu eenmaal de bedrijfscultuur waar ze niets
van durven zeggen. Een kwartiertje per dag lijkt niet veel, maar als je elke dag onbetaald een kwartier langer aan het werk bent, mis je iedere maand een paar uurlonen en ben je op jaarbasis anderhalve week gratis voor je baas aan het werk. Je zou wel gek zijn!
Betaalt jouw werkgever het structurele afhelpkwartiertje niet, spreek hem/haar er dan op aan en maak aanspraak op vergoeding. Dat doe je het beste samen met je collega’s; samen sta je sterk en doorbreek je de bedrijfscultuur van verplicht gratis
werken."
(Lees meer...)
Computoon
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
was wat mij betreft een antwoord waar ik iets aan heb en was goed over nagedacht door de beantwoorder

Andere antwoorden (1)

yep , dat is het opruimkwartiertje en dat hoeft hij niet door te betalen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding