Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op 2 mei 2013 krijgen we nieuwe briefjes van €5,- maar als ze deze bijdrukken, hebben we dan ook minder crisis, omdat er meer geld in de omloop is?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
1.1K
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Goed ,gezien ! Maar dat is nu niet de reden . Het oude vijfje schijnt niet veilig te zijn . Bijdrukken doet men ook , maar dat noemen ze in euro versluierd taalgebruik anders en dat heet iets van de geldhoeveelheid wordt verruimd . Vroeger of later zou dit middel wat al gebruikt wordt (usa maar ook al in europa ) ook in de euro zone nog sterker ingezet worden . Inderdaad met inflatie tot gevolg . Maar eerst moeten de staatsbegrotingen op orde en dan gaat ook Duitsland overstag en Nederland volgt :( ja slecht Vd pensioenen . Maar de euro is helaas geen Mark of gulden , maar de euro is meer een peseta , lire , of frank en ja die devalueerde en drukte ze altijd al bij zo waren ze dat gewend en ja if you can't bead it join it .
Ritsuka
11 jaar geleden
meer briefjes betekend niet meer geld, zo werkt het niet

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Nee, want "oude" briefjes worden dan omgewisseld voor nieuwe briefjes. Er komt dus niet meer geld in omloop.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
maar hoe weten ze dan, hoeveel geld er nu in de omloop is?
ronron1212
11 jaar geleden
Ze halen net zo veel geld dus briefjes van 5 uit de rolatie als ze er nieuw in brengen. De banken zorgen daar voor samen met de centrale banken van de landen. Ze weten precies hoeveel geld er in omloop is het is een uitgegeven en er wordt bijgehouden wat er moet zijn.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
En de collectors dan? Die een briefje achterhouden voor een collectie? Die zijn dan niet in omloop. Maar komen wel nieuwe voor
ronron1212
11 jaar geleden
Ook de briefjes die bij collectors zijn blijven in omloop. De hoeveelheid briefjes is bekend. Waar die zijn doet er verder niet toe.
Volgens RTL worden alle biljetten vervangen. Dus voor ieder nieuw biljet wat er in omloop komt, gaat er een oude uit. Zo blijven er dus evenveel briefjes van vijf in omloop en wordt geld niet minder waard.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Alle oude 5 eurobriefjes worden langzaam ingetrokken. Op een gegeven moment is zelfs het oude briefje van 5 geen wettig betaalmiddel meer. Dit wordt ruim van te voren aangekondigd. Dit betekend dus dat er qua aantal 5 eurobriefjes het zelfde blijft.
(Lees meer...)
11 jaar geleden
Ik ga er van uit dat de oude briefjes worden vervangen. De banken zullen oude briefjes niet meer (terug) in omloop brengen, wanneer ze deze ontvangen van winkels en klanten. In plaats daarvan zullen ze alleen nog de nieuwe briefjes in omloop brengen.

Overigens is het niet zo, dat een crisis kan worden opgelost, of de economie kan worden gestimuleerd door "zo maar" méér geld te drukken en in omloop te brengen. Hierdoor wordt namelijk inflatie veroorzaakt. Als de overheid zo maar geld bijdrukt en in omloop brengt, wordt ieder briefje minder waard: je kan steeds minder kopen voor hetzelfde briefje.

Toegevoegd na 16 minuten:
Je kan hierover meer lezen op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_standaard_(economie)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fiduciair_geld
http://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie en
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geldhoeveelheid.

De consument moet er op kunnen vertrouwen dat er met zijn geld goederen en diensten gekocht kunnen worden.

Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Fiduciair_geld staat daarover onder meer:

"De overheid stelt zich tot taak ervoor te zorgen dat de geldhoeveelheid die in omloop is niet te veel uit de pas loopt met de hoeveelheid beschikbare producten en diensten die in de samenleving wordt geproduceerd. Wordt er te veel geld in omloop gebracht, dan treedt er inflatie op.

De overheid probeert het vertrouwen in het fiduciair geld in stand te houden doordat zij
- het accepteren ervan verplicht stelt,
- dit geld als middel erkent om belastingschulden mee te vereffenen
- en erop toeziet dat er niet te veel van dit geld in omloop wordt gebracht."

en

"In de 19e eeuw bleef het papiergeld nog steunen op een garantie van betaling in gouden munt [de Gouden standaard, Antoni]. In de 20e eeuw werd de betekenis van de gouddekking steeds geringer, zodat ons geld tegenwoordig volledig fiduciair geworden is."

Toegevoegd na 22 minuten:
De oude briefjes zullen door de banken onder beveiliging worden afgevoerd en daarna worden verbrand. Je zult ze niet zo maar kunnen tegenkomen in de oudpapiercontainer van je bank om de hoek.
(Lees meer...)
Antoni
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding