Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moet je dan ook nog een testament op de langstlevende laten opmaken om problemen te voorkomen?

Bij overlijden erft je partner dan automatisch het huis en de inboedel enzovoorts, als je in gemeenschap van goederen was getrouwd, of moet je dan nog een testament op de langstlevende laten opmaken om te voorkomen dat er conflicten ontstaan?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Sinds de invoering van het nieuwe erfrecht is dat niet meer nodig. Indien u gehuwd bent en (gezamenlijke) kinderen heeft regelt de wet dat de langstlevende echtgenoot en de eigen kinderen erfgenamen zijn, ieder voor een gelijk deel. De wet bepaalt bovendien dat de langstlevende eigenaar wordt van alle goederen die tot de nalatenschap behoren. De langstlevende mag dus alle goederen opmaken. De kinderen moeten wachten tot de langstlevende overlijdt of failliet wordt verklaard alvorens zij hun erfdeel kunnen opeisen.

Ondanks deze wettelijke basis zijn er toch genoeg redenen om toch een testament te maken. Met name de fiscale gevolgen van het nieuwe erfrecht kunnen ingrijpend en nadelig voor u zijn.

Zoals hiervoor al gemeld regelt de wet dat de langstlevende samen met de eigen kinderen erfgenaam is en dat de langstlevende eigenaar wordt van alle goederen (dit is de zogenaamde "wettelijke verdeling"). Hierdoor krijgt de langstlevende teveel, immers de langstlevende heeft slechts recht op een "kindsdeel". De langstlevende wordt dus overbedeeld. In ruil voor deze overbedeling ontstaat een schuld van de langstlevende aan ieder van de eigen kinderen ter grootte van hun erfdeel. Deze schuld is volgens de wet alleen opeisbaar bij overlijden van de langstlevende of indien de langstlevende failliet wordt verklaard. Het is mogelijk om bij testament deze opeisbaarheidsgronden uit te breiden.

Nog best ingewikkeld allemaal, maar op deze site leggen ze het naar mijn mening wel goed uit, hopelijk kun je er wat mee: http://www.meewisnotarissen.nl/gehuwden.html

Toegevoegd na 6 minuten:
Ik vond ook nog deze informatie voor je:

Als de overledene gehuwd is in algehele gemeenschap van goederen, is de nalatenschap de helft van de gemeenschap van goederen, dus de helft van het totale vermogen. Vaak hoort men zeggen: de langstlevende erft de helft en een kindsdeel. Dat is dus niet juist. De langstlevende is op grond van de gemeenschap van goederen al gerechtigd tot de helft van het totale vermogen en erft in de andere helft, de nalatenschap, evenveel als een kind.

Dit laatste stukje stond op deze site: http://www.uwnotaris.nl/erfrecht-en-testament/wettelijke-vererving
waar je precies kunt zien wie wat erft.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hartelijk dank voor je antwoord.:)

Andere antwoorden (2)

Het is heel verstandig omdat te doen de kinderen kunnen in eens wel eens heel erg graag geld willen zien. Met een testament op de langstlevende voorkom je dat.
(Lees meer...)
ronron1212
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik had je geplust, want ik dacht ook dat het zo zat. Maar nu schijnt dat dus niet meer te kunnen, dat kinderen hun erfenis opeisen voor het overlijden of failliet gaan van de langstlevende... http://www.meewisnotarissen.nl/gehuwden.html
Als er geen kinderen zijn, erft de partner zonder meer alles.
Als er kinderen zijn kunnen die hun kindsdeel opeisen.
Het kindsdeel is de helft van de nalatenschap gedeeld door de andere partner en het aantal kinderen. Voor de overlevende partner is dus de helft plus het kindsdeel.
Als er een eigen huis is, is het dan wel verstandig om een testament te maken om de langstlevende het recht te geven in het huis te laten wonen. Ook kan bij testament worden bepaald dat kinderen een geminimaliseerd kindsdeel krijgen.
Als de kinderen hun deel dus in het huis moeten laten zitten, bestaat er wel een recht. Officieel moet dat via de belasting worden verrekend. Als je toch een testament moet maken, zal de notaris dat verder uitleggen.

Broers en zussen en zo hebben geen rechten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image