Wat is het beste bij de eventuele afhandeling van deze erfenis? Zie toelichting.
En vriend van mij is terminaal en zal binnenkort overlijden. Hij heeft samen met zijn nieuwe vrouw een huis, wat niet op haar, maar op zijn naam staat, bij testament is geregeld dat zij bij zijn overlijden het vruchtgebruik van het huis krijgt tot haar overlijden en de kinderen dan het huis erven. Zij krijgt dan uiteraard ook alle lasten van de hypotheek die nog op het huis zit(ongeveer 50.000). Maar als hij overlijdt zullen de kinderen volgens de nieuwe wet alvast successierechten moeten betalen. Ze zijn allebei nog jong, halverwege de 20 en studeren nog. Dat zal dus een enorme last voor ze worden, die ze eigenlijk niet kunnen dragen.
Hij heeft geen spaargeld of ander geld over wil nu vooraf de hypotheek verhogen zodat hij de kinderen dat geld kan betalen voor zijn sterven en hij zijn tweede vrouw wat financiële ruimte kan geven, wat zei zal na zijn overlijden weer moeten gaan werken om in haar onderhoud te voorzien en alle lasten te betalen. Maarja, bij het verhogen van de hypotheek, zal ze ook weer meer lasten moeten gaan betalen, dus beetje lastige ingewikkelde situatie,afgezien van al het verdriet om deze waardeloze ontwikkeling.
Is dit beste regeling of zijn er nog andere opties, graag jullie reactie.
Nelly3: dan was er geen groot probleem
Mijn vriend was bang dat als hij met haar zou huwen in gemeenschap van goederen de schuldeisers beslag zouden kunnen leggen op zijn huis of banksaldo.
Zei heeft een betalingsregeling voor alle schulden en hij is eigenaar van het pand. Het pand is 3 ton waard, er zit een hypotheek op van 50.000 euro.
Wat hij zich ook afvraag wanneer bij overlijden hij een een kleine schuld heeft bij de bank, de kinderen daar dan voor verantwoordelijk zijn of hij deze afwikkeling gewoon kan doorgeven aan zijn vrouw.
Bij testament is vast gelegd dat zij het vruchtgebruik heeft van het huis, maar ook de vaste lasten op zich neemt.
Indien niet, kan de vrouw natuurlijk altijd besluiten om deze voor de eigenaars (de kinderen) te betalen of voor te schieten.
Bij 4% is de rente immers maar €170/m bruto. Als zij gaat werken, betaalt de belastingbetaler daar zo'n €50 aan mee.
Ik vind echter dat GV niet een goede plaats is om zo'n speciaal geval en deze specialistische materie te behandelen. Ook omdat wij niet alles weten en bovendien ook niet de specialistische kennis hebben om alles door te doorzien en door te rekenen. (zoals de gevolgen en effecten van de omvang en soort schulden en verdiencapaciteit van de vrouw.
Ga gauw naar een deskundige. Dat geeft ook hopelijk minder onzekerheid en meer rust.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.