Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je gaat scheiden krijg je dan de no-claim korting van je partner mee?

Stel je bent getrouwd en de man heeft een auto op zijn naam en ook verzekerd op zijn naam. Zijn no-claim is 80%. De vrouw rijdt daar ook regelmatig mee. Als dan op een bepaald moment er een scheiding komt kan de vrouw dan toch een no-claim van 80% krijgen?

Utrecht
4 jaar geleden
Staat ze als mede-bestuurder in de verzekering vermeld?
erotisi
4 jaar geleden
Dat weet ik niet zeker.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

"Afstandsverklaring
In bijzondere situaties, zoals bij overlijden of een echtscheiding, is het mogelijk schadevrije jaren over te dragen naar iemand anders. Met een afstandsverklaring kun je schriftelijk de opgebouwde jaren overdragen naar bijvoorbeeld je partner of kind. Toch kun je niet zomaar schadevrije jaren aan iemand overdragen. Vaak mogen alleen de opgebouwde jaren worden meegenomen door de regelmatige bestuurder of partner. In enkele gevallen accepteren verzekeraars ook het overdragen van ouder op kind, maar dat geldt lang niet voor alle verzekeraars. Neem voor de precieze mogelijkheden even contact op met de verzekeraar.

Delen schadevrije jaren
In een afstandsverklaring staan de gegevens en naam van de persoon aan wie je de schadevrije jaren geeft. Wanneer je schadevrije jaren weggeeft, worden deze in mindering gebracht op je eigen verzekering. Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om bij een echtscheiding het aantal schadevrije jaren te verdelen onder beide partners. De partner die de polis houdt krijgt een nieuwe polis waarbij minder no-claim korting is verwerkt omdat er sprake is van minder schadevrije jaren. De partner die de verzekering niet op naam krijgt, ontvangt een verklaring van de verzekeraar waaruit blijkt hoeveel schadevrije jaren hij of zij heeft. Het voordeel is dat de partner bij het kopen van nieuwe auto en afsluiten van nieuwe autoverzekering, niet met nul schadevrije jaren hoeft te beginnen.

Het maakt bij een scheiding niet uit op wiens naam de verzekering staat. Beide partners kunnen de auto en de autoverzekering overnemen. Houd jij de auto na de scheiding? Zorg er dan voor dat de auto op jouw naam staat geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Wanneer de auto op jouw naam is geregistreerd, dan is de auto ook officieel van jou. Dit is belangrijk voor de verzekering, maar ook voor eventuele boetes, verkeersovertredingen en aansprakelijkheid bij een ongeval. Vervolgens moet je als eigenaar van de auto ook zelf een autoverzekering afsluiten.

Nieuwe autoverzekering
Of je de opgebouwde schadevrije jaren onderling kunt verdelen, verschilt per verzekeraar. De regels met betrekking tot het overnemen van schadevrije jaren verschillen namelijk. In principe is het zo dat degene die de auto na de scheiding krijgt, de opgebouwde schadevrije jaren overneemt. Neem even contact op met de verzekeraar welke regels men hanteert tot het overnemen van schadevrije jaren. (...)"

Zie verder bron.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 12 juni 2020 09:19: bron
Computoon
4 jaar geleden
erotisi
4 jaar geleden
Ik vond ook nog dat je bij sommige verzekeringen toch zelfstandig de no claim kunt meekrijgen: "De Consumentenbond vindt dat autoverzekeraars bij 1 auto ook schadevrije jaren moeten toekennen aan andere regelmatige bestuurders (vaak de partner). InShared is momenteel de enige autoverzekeraar die hier positief tegenover staat. De meesten anderen zien hier niets in of alleen als dit 'dubbele tellen' collectief wordt geregeld. ANWB en Unigarant stonden hier voorheen voor open (2016), maar hebben inmiddels hun mening bijgesteld (januari 2018)."
https://www.consumentenbond.nl/autoverzekering/schadevrije-jaren-overnemen
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image