Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Moet ik de schade zelf vergoeden aan 'tegenpartij' als aansprakelijkheidsverzekering niet voldoende uitkeert?

7 weken geleden heeft mijn dochter een flinke snee gemaakt in de dure lederen bank, van nog net geen jaar oud, van een vriend waar we op bezoek waren. Het bankstel moet hierdoor opnieuw bekleed worden, kosten zijn enorm. Mijn aansprakelijkheidsverzekering keert maar 665 euro uit aan hem. Wat kunnen we hier aan doen? Zou hij het aan zijn inboedelverzekering op kunnen geven ivm nieuwwaarde. Of werkt het zo dat ik de rest van de reparatie kosten dien te vergoeden?

Toegevoegd na 2 uur:
Vorige week heb ik al contact gehad met de verzekering, toen de vriend (de tegenpartij) mij opbelde dat mijn verzekering niet het totale herstelbedrag vergoed. Mijn verzekering blijft bij hun standpunt. De vriend waar de schade is aangericht gaat het nu bij zijn inboedelverzekering opgeven, maar hij acht de kans niet groot.

Overigens is het niet zo dat ik niet bereid ben de schade te vergoeden. De dag nadat mijn dochtertje de schade had aangericht heb ik die vriend 500 euro gegeven. We hadden afgesproken dat ik dat terug zou krijgen als de schade vergoed zou zijn.

Maar kan ik bezwaar maken tegen het bedrag wat mijn verzekering gaat uitbetalen? Het herstelbedrag is bijna 2000 euro en ze keren maar 665 uit. Waar moet ik zijn om bezwaar te maken als dit kan?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Bij aansprakelijkheid keert de verzekering de dagwaarde uit, of de reparatiekosten als die lager zijn. Volgens de dagwaardemeter in bron 1 is een leren bankstel na één jaar voor 6 procent afgeschreven. De verzekering zou bij volledige aansprakelijkheid dus de nieuwwaarde minus 6 procent uitkeren, óf de reparatiekosten wanneer die goedkoper zijn.

De vraag is dan waar het verschil in zit van het door jullie gecalculeerde reparatiebedrag en het uitgekeerde bedrag. Bij de meeste lederen banken zou repareren na één jaar goedkoper zijn dan het vergoeden van de dagwaarde, dus ik ga er vanuit dat het door de verzekering gestelde bedrag gebaseerd is op reparatiekosten.

Je dochter is 4, las ik. Die kan dus nooit aansprakelijk zijn, dat is 'degene die het ouderlijk gezag uitoefent'. U dus. Het lagere bedrag zal daarom niet zijn ontstaan doordat de verzekering een verdeelsleutel heeft gebruikt vanwege gedeelde aansprakelijkheid.

Dan blijft over de begrote reparatiekosten, en niet te vergeten een eventueel eigen risico. Je kunt natuurlijk in bezwaar gaan tegen het toegekende bedrag, daarbij kun je de offerte meesturen die jullie hebben opgevraagd en op basis waarvan je bent uitgekomen op die 2000 euro. Het is natuurlijk wel goed om even goed uit te zoeken of dat bedrag reëel is: misschien kán het daadwerkelijk wel goedkoper gerepareerd worden. Controleer ook of verschillende offertes wel gebaseerd zijn op dezelfde reparatie: als de één alleen de scheur repareert en de ander gaat het hele bankstel opnieuw bekleden (kan dat bij leer?) dan is het logisch dat je op verschillende bedragen uitkomt.

Tenslotte kan het ook nog zijn dat de begrote reparatiekosten wel hoger zijn, maar dat de verzekering je eigen risico al heeft afgetrokken van het uitgekeerde bedrag. In dat geval moet je het resterende bedrag natuurlijk zelf betalen.

Om kort te gaan: ja, je kunt in bezwaar tegen het bedrag. Stuur dan zoveel mogelijk bewijsstukken mee, zoals een offerte voor de reparatiekosten, of meerdere offertes.

Claimen bij de inboedelverzekering kan gunstig zijn omdat die vaak de nieuwwaarde vergoedt in plaats van de dagwaarde. Je kunt dan overeen komen met je vriend dat jij zijn eigen risico vergoedt.

Je mag trouwens formeel geen aansprakelijkheid erkennen of handelingen doen waaruit je aansprakelijkheid zou kunnen worden afgeleid (zoals geld geven) voor de verzekering erbij betrokken is. Met vrienden onderling zal het wel meevallen, maar je loopt er wel risico's mee.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Het is te proberen bij zijn inboedel verzekering lukt dit niet dan lijkt het mij netjes een handreiking voor te stellen als je tenminste niet de relatie met je vriend mogelijk op het spel wil zetten.

Ook is het nog mogelijk om tegen het bod van je verzekering in te gaan met redenen en een nieuw oordeel/voorstel verzoeken desnoods met een schrijven van een expert. Is heel legaal.

Succes gewenst
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing