Wie is aan sprakelijk bij een scooterongeluk (scooter uitgeleend) waar de bestuurder schuldig aan is? A. de bestuurden B. de eigenaar C. verzekeraar
De verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van de auto. Hij of zij is ook verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder. Dit is alleen anders als de bestuurder de auto heeft meegenomen tegen de wil van de eigenaar van de auto. Een bestuurder die vooraf niet gevraagd heeft of hij de auto mag lenen, is niet zwaarwegend genoeg. Er moet al bijna sprake zijn van diefstal of joyriding om verhalen van de schade bij de bestuurder neer te leggen in plaats van de eigenaar van de auto.
weet niet of dat voor scooter zelfde is?
Bent u 25 jaar of ouder en leent u uw scooter uit aan een bestuurder jonger dan 25 jaar? Weet dan dat schade veroorzaakt door die jongere bestuurder niet is meeverzekerd en de WA-schade volledig op u wordt verhaald. U kunt bestuurders jonger dan 25 jaar aanvullend meeverzekeren.Bent u jonger dan 25 jaar, dan bent altijd verzekerd, Dus ook wanneer u uw tweewieler aan een jongere bestuurder uitleent.
Artikel 5
Indien is vastgesteld dat de gedraging heeft plaatsgevonden met of door middel van een motorrijtuig waarvoor een kenteken is opgegeven, en niet aanstonds is vastgesteld wie daarvan de bestuurder is, wordt, onverminderd het bepaalde in artikel 31, tweede lid, de administratieve sanctie opgelegd aan degene op wiens naam het kenteken ten tijde van de gedraging in het kentekenregister was ingeschreven. Daarbij wordt hij gewezen op het bepaalde in artikel 8. Is het zo, niet gewoon een onderlinge zaak geworden tussen bestuurder en eigenaar?
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.