Moet je een studielening perse uitgeven aan je studie?
Of kan je ook bijvoorbeeld een nieuwe telefoon halen omdat je als student er geen geld voor hebt op dit moment. Ik doe MBO
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.
Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.
Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Lenen. Vragen over bankieren, belastingen, beleggen, cryptocurrency, economie, sparen, uitkeringen en toeslagen en verzekeringen vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.
Of kan je ook bijvoorbeeld een nieuwe telefoon halen omdat je als student er geen geld voor hebt op dit moment. Ik doe MBO
Ik heb geen geld ontvangen of geleend maar ik kreeg incassobureau aan de deur! Het gaat om een familie conflict die enkele jaren ontstaat. Staat geen mondeling en schriftelijke afspraken over lenen van het geld. Mag incassobureau zomaar binnen dringen en procedure starten.
Wat zijn mijn rechten!?
Ik mag van DUO (vóór 1 januari 2020) kiezen of ik mijn studieschuld wil afbetalen volgens de regels van na 2012 of de regels van na 2018.
Voor zover ik begrijp is het verschil het volgende:
- Na 2012: 12% van je inkomsten (minus draagkrachtvrije voet) in 15 jaar afbetalen
- Na 2018: 4% van je inkomsten (minus draagkrachtvrije voet) in 35 jaar afbetalen
Stel je kunt niet volledig aflossen, dan is 2018 de meest aantrekkelijke optie, want het totaalbedrag valt daarmee per definitie lager uit. Als je wél volledig gaat aflossen lijkt 2018 mij ook de meest aantrekkelijke optie. Je kunt dan immers altijd zelf kiezen het bedrag te verhogen naar 12% (en binnen 15 jaar afbetalen), maar als het niet uitkomt, kun je terugvallen naar die 4% en er langer over doen.
Kortom: waarom zou je in hemelsnaam op de regeling van 2012 blijven? Zie ik iets over het hoofd?
Bij een BBL opleiding heb je geen aanspraak op studiefinanciering. Kan er wel gebruik gemaakt worden van een lang leren krediet.?