Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Worden chocoladeletters ieder jaar duurder?

Ze wijten het nu aan een tegenvallende/mislukte cacao-oogst, maar naar mijn gevoel worden de chocoladeletters sowieso ieder jaar verhoogt en heeft dat niet zozeer te maken met zogenaamde oogsten.

een maand geleden
in: Economie
ronron1212
een maand geleden
Alles wordt elk jaar duurder.
Amadea
een maand geleden
Chocola is in een paar jaar tijd meer dan verdubbeld in prijs. Uiteraard worden chocoladeletters dan eveneens zoveel duurder.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Worden chocoladeletters ieder jaar duurder? Ja, maar dat is meer een gevolg van inflatie in de meeste gevallen.

Mmm misschien niet ieder jaar maar grofweg kan je over een periode van tijd vaak stellen dat de prijs van een product stijgt. Als je je moeder vraagt wat ze betaalde voor een product toen je net geboren was, en aan je oma vraagt wat zij voor datzelfde product betaalde toen jouw moeder net geboren was en jij dat vergelijkt met wat jij nu betaalt (en jouw dochter of kleindochter straks betaalt) zal je bijna altijd een stijgende lijn zien. Dat noemen we inflatie; de waardevermindering van geld. Deflatie bestaat ook wel, maar komt veel minder voor.

Dus ja gemiddeld gezien over meerdere jaren zal de prijs over de jaren chocolade(letters) stijgen. Maar dat geldt voor bijna alle (luxe) producten (in de supermarkt). Nogmaals dit zijn geen harde feiten, kan best dat iemand met een krantenartikel kan bewijzen dat in de "chocolade-overschot-jaren" in de jaren 80 (ik zuig het zo uit mn duim), chocolade wat goedkoper was. Of dat dat voor een ander product geldt.

Dan is er je punt over cacoa-oogsten, en de kosten van cacao. Nou die zijn weldegelijk echt. En dus idd een valide reden om de prijs te verhogen MEER dan je zou verwachten bij inflatie.

https://tradingeconomics.com/commodity/cocoa

Pak 5Y als tijdsspanne voor een mooi overzicht. Of zie de afbeelding die ik geplaatst heb helemaal onderaan.

Wel nu zal je zeggen, de laatste jaren voor dit jaar was cacao vrij stabiel, dus waarom zou de prijs van een letter dan stijgen? Juist maar de prijs van cacao zegt nog niet alles. De prijs van cacao is natuurlijk niet 1 op 1 te vergelijken met het complete proces en de levering en de verkoop van een chocoladeletter. Het laten draaien van een chocoladeletterfabriek kost ook steeds meer, lonen stijgen, andere grondstoffen kunnen stijgen, stroom wordt duurder etc.

Dus ja de oogsten hebben zeker een invloed op de prijs. De prijs van cacao (futures*) is de laatste echt verdriedubbeld of meer als je vergelijkt met de laatste paar jaar.

*Ik weet niet zeker of een future 1 op 1 te koppelen is aan de werkelijke prijs, maar de invloed van de oogsten is niet uit de duim gezogen iig.

Nog leukere vraag. Zal de prijs van een chocoladeletter weer zakken als de cacaoprijs weer terugzakt naar ongeveer het niveau waar het lag? En dan gok ik van niet. Net zoals als je dat ook zelden ziet bij een mislukte aardappeloogst en de prijsstijging van een patatje met. Die ook daarna zelden meer omlaag gaat. Immers, als blijkt dat klanten blijven kopen, waarom zou je dan gaan zakken met je prijs?

Kortweg:
Prijzen van producten (dus ook letters) stijgen over het algemeen.
Cacao is werkelijk stukken duurder vandaag de dag.
(gok) De prijs van letters zal niet zakken volgend jaar als de cacaoprijs weer genormaliseerd is.
========================================================================================================================================================================
Vertaalde stuk van de pagina:
Cacao futures stegen naar $ 7.300 per ton, een stijging ten opzichte van de recente dieptepunten van zeven maanden, gedreven door verwachtingen van kortetermijnaanbodtekorten. Dit is gekoppeld aan hevige regenval in delen van de cacaoteeltgebieden van Afrika, met name in de grootste teler Ivoorkust, waardoor de toegang tot het veld beperkt werd en de omstandigheden voor cacaoziekten werden bevorderd. Ondertussen zeiden boeren dat zonnige periodes gemengd met een hoog bodemvochtgehalte in de meeste van de belangrijkste cacaogebieden van Ivoorkust de kwaliteit en de omvang van de hoofdoogst van oktober tot maart zullen verbeteren. Ondertussen verhoogde de toezichthouder van Ivoorkust, Le Conseil Cafe-Cacao, op 18 oktober de raming van de cacaoproductie van het land voor 2024/25 met maar liefst 10% tot 2,1 MMT tot 2,2 MMT van een prognose van 2,0 MMT in juni. Aan de vraagzijde lieten de onlangs gepubliceerde grindcijfers voor het derde kwartaal een gemengd beeld zien, met een daling van 3,3% op jaarbasis in Europa, maar stijgingen in Noord-Amerika (+11,6%) en Azië (+2,6%).
========================================================================================================================================================================
(Lees meer...)
Toegevoegd op 30 oktober 2024 17:16: tekst
Plaatje bij antwoord
een maand geleden
ronron1212
een maand geleden
Mooi knip en plak werk voor een antwoord dat zo lang is dat je er moe van wordt
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image