waarom wordt patat duurder als de aardappels schaars zijn en waarom niet goedkoper als er een overschot aan aardappels is zoals nu ?
5 kg aardappels voor 1,98 en 2,70 voor een patatje
maar als je na gaat dat een boer er maar 5cent voor krijgt kun je na gaan waar de grote winst zit
een doos van 10kg voorgebaken friet voor de cafetaria kost nog steeds maar 9 euro van uit de groothandel
Het gaat om het volgende. De prijs van een kilo aardappelen is wel of niet van belang in de uiteindelijke prijs. Volgens de verkopers is dit van belang. Als er namelijk een aardappeloogst mislukt schreeuwen ze moord en brand dat de prijs van een patatje omhoog gaat.
https://www.aanbestedingscafe.nl/mislukte-aardappeloogst-zorgt-voor-hoge-inkoopprijzen-frites/ Maar als aan de andere kant de aardappelprijs daalt gebeurt niet het omgekeerde
http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10859867/prijs-van-zak-frites-blijft-gelijk-in-snackbar Dat er andere kosten zijn maakt niet uit, niet voor het argument wat de vrager aanvoert iig.
-Zie mijn antwoord. 2. Hoe groot is het aandeel van de aardappelprijs uberhaupt in een patatje oorlog?
-Waarschijnlijk heel klein. Andere kosten en de marge zullen hoger zijn. 3. Hoe komt het dat fluctuatie in de prijs van het hoofdingrediënt zich amper vertaalt naar de consumentenprijs van het eindproduct?
-Juist omdat het aandeel in de totaalprijs zo klein is. (zie mijn rekenvoorbeeld. de aardappelprijs moet verdubbelen of halveren om een prijs verschil van 5 cent of een dubbeltje te zijn.)
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.