Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Erven...hoe zit het met stiefkinderen na echtscheiding?

Stiefkinderen zijn bij erfenissen gelijk aan kinderen. Stel dat de partners scheiden wat is dan de status van de stiefkinderen?? Zijn zij dan de dupe van de scheiding en vervallen zij dan weer tot 'vreemden' of blijven zij voor de wet stiefkinderen

3 maanden geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Je vergist je. Als er geen testament is, dan geldt de wettelijke verdeling, waarbij stiefkinderen geen aanspraak maken op de erfenis van de stiefouder.

Een stiefouder kan echter wel in een testament bepalen dat stiefkinderen als erfgenamen worden beschouwd, net als eigen kinderen. En echtscheiding verandert daar vervolgens niets aan, zolang je niet je testament aanpast natuurlijk.
3 maanden geleden
Stiefkinderen zijn de kinderen van de partner. Als het partnerschap eindigt door scheiding, zijn zij dus geen stiefkinderen meer. Ik noem het even ex-stiefkinderen.

De overledene kan in een testament bepaald hebben dat die ex-stiefkinderen toch een deel van de erfenis krijgen. Hierover moeten de ex-stiefkinderen dan wel meer erfbelasting betalen dan de biologische kinderen en/of huidige stiefkinderen. De vrijstelling is lager en het percentage over het bedrag boven de vrijstelling is hoger.


“Voor de erfbelasting bent u een stiefkind als u een kind bent van de partner van de overledene en in het testament staat dat u erfgenaam bent. U bent ook stiefkind als het partnerschap van uw ouder en de overledene is geëindigd door overlijden.” (zie eerste bron 'relatie-met-overledene' > stiefkinderen)
3 maanden geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing