Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Erven...hoe zit het met stiefkinderen na echtscheiding?

Stiefkinderen zijn bij erfenissen gelijk aan kinderen. Stel dat de partners scheiden wat is dan de status van de stiefkinderen?? Zijn zij dan de dupe van de scheiding en vervallen zij dan weer tot 'vreemden' of blijven zij voor de wet stiefkinderen

een dag geleden
erotisi
22 uur geleden
Gaat je vraag ook ove4 erfbelasting?
ronron1212
19 uur geleden
@erotisi het gaat over erfrecht niet over belasting want die zit daar gewoon aan vast.
Inekez1
16 uur geleden
De vraag is wel geplaatst in de categorie Belastingen. En bij erfrecht is er wezenlijk verschil tussen kinderen en stiefkinderen. Bij erfbelasting zijn de regels gelijk. Volgens mij gaat de vraag juist over erfbelasting en niet over erfrecht.
tinus1969
15 uur geleden
Misschien moet de vraagsteller even verduidelijken wat hij precies wil weten.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Je vergist je. Als er geen testament is, dan geldt de wettelijke verdeling, waarbij stiefkinderen geen aanspraak maken op de erfenis van de stiefouder.

Een stiefouder kan echter wel in een testament bepalen dat stiefkinderen als erfgenamen worden beschouwd, net als eigen kinderen. En echtscheiding verandert daar vervolgens niets aan, zolang je niet je testament aanpast natuurlijk.
(Lees meer...)
een dag geleden
tinus1969
21 uur geleden
Klopt, zie bv https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/wat-is-de-wettelijke-verdeling-bij-erfrecht “ Erfenis stiefkind
Een stiefkind erft normaal gesproken niet van een stiefouder. Maar dit kan een stiefouder wel regelen. De stiefouder kan het stiefkind in zijn of haar testament tot erfgenaam benoemen.”
Inekez1
15 uur geleden
Wat betreft het recht op een deel van de erfenis klopt je verhaal. Maar de vraag gaat over belastingen. En dan klopt de vraag gewoon. Voor de erfbelasting is er geen verschil tussen kinderen en stiefkinderen, die hebben dezelfde vrijstelling en percentages. Na een scheiding verandert dat en gelden voor de ex-stiefkinderen gewoon de regels als voor bijvoorbeeld vrienden.
Stiefkinderen zijn de kinderen van de partner. Als het partnerschap eindigt door scheiding, zijn zij dus geen stiefkinderen meer. Ik noem het even ex-stiefkinderen.

De overledene kan in een testament bepaald hebben dat die ex-stiefkinderen toch een deel van de erfenis krijgen. Hierover moeten de ex-stiefkinderen dan wel meer erfbelasting betalen dan de biologische kinderen en/of huidige stiefkinderen. De vrijstelling is lager en het percentage over het bedrag boven de vrijstelling is hoger.


“Voor de erfbelasting bent u een stiefkind als u een kind bent van de partner van de overledene en in het testament staat dat u erfgenaam bent. U bent ook stiefkind als het partnerschap van uw ouder en de overledene is geëindigd door overlijden.” (zie eerste bron 'relatie-met-overledene' > stiefkinderen)
(Lees meer...)
15 uur geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image