Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke is beter om je heffingskorting te toepassen: het pensioen of de AOW?

Ik heb de pensioengerechtigde leeftijd behaald en ontvang nu dus A.O.W. en pensioen. Op welke van die twee kan ik het beste de arbeidskorting (of heffingskorting) laten toepassen. Die met het hoogste bruto bedrag of juist andersom? En hoe zit het met de alleenstaande ouderenkorting?

5 maanden geleden
ronron1212
5 maanden geleden
Gewoon op je AOW

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Doorgaans wordt geadviseerd om heffingskorting inderdaad op het hoogste brutobedrag te laten toepassen.
Alleenstaande ouderenkorting wordt automatisch met de AOW verrekend.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 26 juli 2024 16:29: tekst
5 maanden geleden
Inekez1
5 maanden geleden
Doorgaans... dat geldt vooral voor inkomen uit arbeid of uitkering voordat men de aow-leeftijd heeft bereikt. In deze vraag gaat het juist om inkomen uit AOW en pensioen. En dan is het net weer even anders.
Arbeidskorting is niet van toepassing op AOW en pensioen.
De loonheffingskorting kan men normaal gesproken (= bij inkomen uit arbeid) het beste toepassen op het hoogste inkomen, om te voorkomen dat er teveel korting wordt berekend en je achteraf moet terugbetalen.

Als je AOW krijgt, ligt dat anders.

"Vanaf het moment dat je AOW ontvangt, geldt er een lager belastingtarief in de 1e belastingschijf. Maar als je totale inkomen boven die grens van de 1e belastingschijf komt, bijvoorbeeld doordat je een aanvullend pensioen ontvangt, dan klopt de loonheffingskorting niet meer. Je krijgt dan teveel korting. Dat kan ervoor zorgen dat je een naheffing van de belasting ontvangt. Om te voorkomen dat je een bedrag terug moet betalen aan de belastingdienst kun je beslissen om geen loonheffingskorting toe te passen of deze toe te passen op het laagste inkomen. Zo voorkom je in ieder geval een naheffing. Als je ervoor kiest geen korting toe te passen, ontvang je een lager netto inkomen per maand. Maar het misgelopen geld ontvang je later terug via de belasting aangifte."

Heb je een aanvullend pensioen van € 18.750,00 dan kun je de loonheffingskorting het beste toepassen op je AOW. Is je aanvullend pensioen hoger, dan kun je ervoor kiezen om helemaal geen korting toe te passen.

Afhankelijk van de hoogte van je pensioen moet je achteraf (een deel van) de korting terugbetalen als je wel de korting toepast. Heb je de korting niet toegepast, dan krijg je mogelijk achteraf alsnog een deel van de korting toch uitbetaald. Dus als je recht hebt op een deel van de korting, bepaal je zelf of je achteraf een deel terugbetaalt, of dat je achteraf de korting krijgt uitbetaald.
(Lees meer...)
5 maanden geleden
ronron1212
5 maanden geleden
Als je de korting alleen op je aow laat toepassen heeft je aanvullend pensioen er niets mee te maken.
Thecis
5 maanden geleden
@ronron1212
Kandoor (waar de quote vandaan komt, daar staat de uitleg in) is van mening dat het pensioen wel van belang is vanwege de belastingschijven en er voor de AOW een lagere belastingschijf geldt. Waarom heeft het aanvullend pensioen er dan niets mee te maken? (Dit is echt een oprechte vraag)
ronron1212
5 maanden geleden
Omdat je het op je aow moet aangeven dat is ongeveer precies de heffingskorting
ronron1212
5 maanden geleden
https://www.anbo.nl/advies/belasting/belastingaangifte/inkomstenbelasting/op-welk-inkomen-aow-en-pensioen-kan-het-beste
Thecis
5 maanden geleden
@ronron1212
Dank je wel, met de link er bij snap ik het helemaal.
ronron1212
5 maanden geleden
@Thecis oke
ronron1212
5 maanden geleden
@Inekez1 de aow is waar je de korting op moet zetten en nergens anders op dan komt de korting over een met het belasting tarief. Dat je alles zo moeten uitzetten is natuurlijk niet goed wat dan mis je maandelijks een aardig bedrag netto.
Inekez1
5 maanden geleden
@ronron, als je korting op de AOW zet, komt dat inderdaad overeen met de loonheffing die je over je AOW verschuldigd zou zijn. Maar als je een aanvullend pensioen hebt, kan het zijn dat je totale inkomen boven een grens komt en dat je in een hoger belastingtarief valt. Bovendien wordt bij een hoger inkomen de algemene heffingskorting lager en bij een nog hoger inkomen wordt ook de ouderenkorting lager. De heffingskorting op de AOW houdt niet automatisch rekening met de hoogte van het aanvullende pensioen. Je krijgt dan wel maandelijks netto meer geldt, maar moet aan het eind van het jaar een flink bedrag terugbetalen. Om dat te voorkomen kun je dus kiezen om geen heffingskorting toe te passen. Je krijgt dan maandelijks minder, maar aan het eind van het jaar mogelijk een nabetaling als blijkt dat er teveel loonheffing is ingehouden. Per saldo komt het na de belastingaangifte altijd weer op hetzelfde uit.
Inekez1
5 maanden geleden
Zoals ik in mijn antwoord al aangeef: je kunt zelf de keuze maken. Uiteindelijk betaal je netto altijd evenveel belasting. De keuze is OF eerst maandelijks een hoger netto bedrag en dan achteraf misschien een deel moeten terugbetalen. OF maandelijks een lager netto bedrag en dan achteraf 1 keer geld terugkrijgen. Wat bij welk inkomen de beste keuze is, hangt af van de hoogte van het pensioen en of je wel of geen partner hebt. Omdat Knillesknyn ook vraagt naar de alleenstaande ouderenkorting ga ik ervan uit dat er geen partner is. In de link van anbo.nl die jij geeft wordt blijkbaar wel uitgegaan van een fiscale partner, en die bedragen zijn van 2022, anders kun je nooit een AOW hebben van ongeveer 11000 bruto per jaar. In mijn link zie je het actuele advies voor 2024. Voor gehuwden is dat advies anders dan voor alleenstaanden. Maar het is een advies. Ook bij een hoog pensioen mag je gewoon de heffingskorting op de AOW toepassen. Je krijgt dan wel achteraf een naheffing.
ronron1212
4 maanden geleden
@Inekez1 Verdien je meer dan € 37.626 bruto per jaar, dan neemt de hoogte van de loonheffingskorting af. dan gaat het niet om grote bedragen du in zou het nooit uitzetten het gaat namelijk niet om honderden gulden.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image