Ik reis met een zakelijke auto, mag je op 2 adressen verblijven en vanuit daar naar werk zonder dat hier bijtelling komt op de km?
Weet iemand meer?
Ik woon deels bij mijn vader en deels bij mijn moeder maar sta ingeschreven bij mijn vader. Hoe zit dit met de zakelijke kms van je auto ik lease mijn auto en houd alles bij met een rittenregistratie, maar ik vertrek van bijde adressen wel gewoon naar mijn werk dus valt dat als woon-werk rit?
Hij least de auto. Dat is wat er gezegd wordt. Dat wordt niet bij verteld of hij zelf een zaak heeft of dat hij in loondienst is waarbij hij een auto van de zaak heeft. Daarbij heeft hij het ook over een rittenregistratie die je moet bijhouden wanneer je geen bijtelling wil hebben (en je minder dan 500 km per jaar prive rijdt). Dus je aanname is een beetje kort door de bocht. De vraag blijft m.i. gewoon duidelijk, of hij nu zelf een bedrijf heeft met auto van de zaak of dat hij in loondienst werkt en een auto heeft van de zaak.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/btw_en_de_auto/privegebruik_auto_van_de_zaak/privegebruik_auto_van_de_zaak
Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet u voor het privégebruik btw betalen. Voor de btw geldt woon-werkverkeer namelijk als privégebruik.
"
Ro7792
een uur geleden
Ik heb een eigen onderneming ( schoonheidssalon ) en heb de auto op financial lease met max 500 km prive. Mijn vraag is dus mag je op 2 adressen verblijven en vanuit daar naar werk zonder dat hier bijtelling komt."
Jemig, wat een reactie weer. Nou, laat ik het je uitleggen wat ik bedoelde. Je gaf aan dat je zelf least dus zelf betaald. Ik gaf aan dat dat je dan geen km-registratie hoefde bij te houden en dat het dus aannemelijk is dat ofwel degene een eigen zaak heeft, ofwel in loondienst is. Of anders gezegd, je interpreteerde de vraagstelling fout. En mijn aanname daarin was correct aangezien de vraagsteller inderdaad een eigen zaak heeft. Financial lease kan je ook zakelijk hebben. Dat is de BV (of ZZP-er) die dit contract af sluit. Maar het wordt zakelijk afgesloten. Als je deze auto privé rijdt, moet je een bijtelling gaan hanteren.
Als je die bijtelling niet wilt hanteren, moet je naar de belastingdienst bewijzen dat je de auto niet meer dan 500 km privé gebruikt dmv de km-registratie.
Ik weet zeker dat dit zo werkt omdat ik die constructie op die manier ook gebruik (in samenspraak met mijn boekhouder).
Hij houdt een km-registratie bij. Hij least de auto. Dat kan je noemen zoals je wilt, maar bij een lening bij de bank hoef je geen km-registratie bij te houden. Dus er zijn 2 mogelijkheden:
1. Het is een lease contract. De auto is dan geen eigendom. Je moet een km-registratie bijhouden om geen bijtelling te krijgen (omdat je dan kan aantonen dat je niet meer dan 500 km privé rijdt).
2. Het is een lening van de bank. De auto is eigendom van de persoon. Geen bijtelling en dat soort dingen, geen km-registratie
3. Huh, 3? er waren er toch maar 2. Wellicht is 2b beter. Lening van de bank voor de zaak. Wel Km-registratie, maar geen bijtelling als je prive onder die 500 km blijft. Net zo min als ik weet je zeker dat hier alle feiten juist worden weer gegeven. Maar je hebt gelijk dat je het moet doen met de info die hebt. Bij mij eerste reactie had je die info ook nog niet, maar geef je wel een veeg uit de pan die, zoals later bleek, verkeerd was.
We hebben het niet over de BTW, maar over de bijtelling. Dat gaat gelden namelijk wanneer je meer dan 500 km privé rijdt in een zakelijke auto. Vandaar de km-registratie. Lees deze link eens door:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/veranderingen-inkomstenbelasting-2024/bijtelling-privegebruik-auto-2024
"Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden." Jouw verhaal over de BTW e.d. gaat over de aanschaf, afschrijving en de kosten e.d. die je voor de zaak maakt wanneer je BTW af draagt (is niet bij elke onderneming het geval). In de volgende post een uitleg.
• Voor het privégebruik van je zakelijke auto betaal je wel btw, in de vorm van een btw-correctie.
• Naast de btw betaal je bij meer dan 500 privékilometers ook inkomstenbelasting / loonbelasting over de bijtelling.
• Dien uiterlijk 31 januari de btw-correctie in over het voorgaande jaar. Dit kan op twee manieren:
https://movemove.com/blog/btw-prive-gebruik-auto Beide zijn dus van toepassing (BTW en bijtelling). Daar was ik mij niet van bewust omdat ik niet met BTW te maken heb (mijn bedrijf is vrijgesteld van BTW voor de belastingdienst).
Echter, privé km's zijn voor de BTW afdracht dus wel degelijk van belang.
Je roeptoetert maar wat langs de zijlijn zonder enige onderbouwing. het is als je een privé-rit als werkgerelateerd boekt in je ritten registratie en de belasting komt achter die fraude omdat je getankt hebt op die dag die helemaal niet op die route lag o.i.d. dan mag je alle voordeel die je hebt genoten van het bijtellingsvrij rijden vanaf het moment van de eerste dag van de lease terugbetalen + en hele forse boete, daarnaast lig je bij de FIOD onder een vergrootglas, hoezo niet vergelijkbaar met de toeslagen affaire? Mensen met een buitenlandse naam werden vaker getoetst dan andere, maar de crux bij deze affaire zit 'm in de 'foutjes' van de aangiften... Als je met iets zinnigs wil komen druk jezelf dan eens uit in meer dan één zin, want die onliners van je slaan in het overgrote deel nergens op, voor mij ben je een ouwe dibbes die tegen het trollen aanzit met je opmerkingen.
De vraag is heel simpel. Er is een auto geleast ‘op de zaak’, en vraagsteller wil weten wat wel en niet onder prive km valt. Wel tot op zekere hoogte eens met @Vortexxx vziw controleert de belastingdienst hier streng op en bij 501 km moet je heel veel bijbetalen.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.