Volgens de site in de uitleg bestaat de bijtelling lease-auto sinds 2000, maar volgens mij bestond die in de jaren '90 ook al. Wie weet dit?
Zie: http://www.autoblog.nl/de-historie-van-de-bijtelling
Inderdaad, er staat nergens dat dit pas in 2000 is ingevoerd. Bij mijn weten stond artikel 13 bis in 1964 al in de Wet op de Loonbelasting toen deze van kracht werd. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.
De Jager kondigde op 16 mei 2009 aan dat hij de bijtelling voor leaserijders wilde invoeren. Iemand zegt dat dat niet klopt:
@ronron1212 toen het dus al zeker 9 jaar bestond? De bijtelling bestond iig in 1998 al. Jij wil daar bewijs van zien Iemand denkt daarna dat hij onterecht bijtelling heeft betaald. En daarna beweer je dat zelf ook voor 2000 bijtelling betaalde. Je reageert zelf ook zonder antwoord. Of als je uit je reactie een antwoord zou moeten trekken is het niet duidelijk of je nu na 2009 of voor 2000 bedoelt.
Ik verwijs naar de Elsevier Belasting Almanak van 1999 die handelt over het belastingjaar van aangifte 1998.
Op blz. 40 staat onder het kopje P 1b/O 2b:
Priv´-voordeel van een auto van uw werkgever die u in 1998 ter beschikking had. Stuur een specificatie mee.
Onder punt 3.
Autokostenfictie als een personenauto ter beschikking staat
Van " ter beschikking hebben" is sprake als de werkgever de auto voor u heeft bestemd (BNB 1995/192. Meestal gaat het dan om een situatie waarin de (lease)auto voortdurend ter beschikking staat en ook voor privé-ritten mag worden gebruikt. Ook als u de auto niet voor privé-ritten mag of kunt gebruiken, kan er echter sprake zijn van 'ter beschikking hebben'. 4a
bijtelling 20% van de catalogusprijs van de personen auto
De bijtelling bedraagt in beginsel 20% van de oorspronkelijke catalogusprijs van de auto, d.w.z. de nieuwprijs inclusief de 'af fabriek' geleverde extra's en inclusief BTW en BPM. U mag geen rekening houden met eventuele prijskorting.
Het gaat steeds om de voor Nederland geldende catalogusprijs, ook als u bij een buitenlands bedrijf werkt en in een auto met een buitenlands kenteken rijdt. Niet van belang is of de kosten voor uw werkgever minder dan 20% van de catalogusprijs waren. Let op 1!
De lease-maatschappijen verstrekken de fiscus jaarlijks een overzicht van auto's met de namen van de bij hen bekende berijders en de catalogusprijzen. Ga na of deze opgaaf overeenstemt met uw gegevens. In deel 36 van de Almanak gaat het nogmaals over UW AUTO.
Zie punt IIIAuto van de werkgever
1. bijtelling voor prié-gebruik; lease-auto
Als uw werkgever (bij een eigen B: de BV) u in verband met het verrichten van werkzaamheden een auto ter beschikking heeft gesteld, zult u voor privé-gebruik van die auto een bedrag als loon moeten aangeven. Soms is dat de werkelijke waarde van het privé-gebruik (bestelauto) Voor personenauto's geldt echter de zgn. 20%-cq 24%-regeling.
Ook bij een lease-auto van uzelf waarvan de werkgever u de kosten vergoedt of die u aan uw werkgever verhuurt, kan er sprake zijn van 'ter beschikking gesteld' (zie blz. 41 onder punt 3). Uit dit alles blijkt dat in de jaren 90 van de vorige eeuw ook sprake was van bijtelling wegens priégebruik met betrekking tot leas-auto's.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.