Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Moet je in het volgende voorbeeld de belastingdienst betalen/inlichten?

Stel, je hebt een computerspel ontwikkeld waarbij je virtuele punten kunt verdienen. Je verdient deze punten bijvoorbeeld door een bepaald level uit te spelen of bepaalde opdrachten te voltooien.

Nu heb je virtuele punten. Deze punten kun je gebruiken om bepaalde diensten te 'kopen' van medespelers.
Dit is puur hypothetisch, maar laten we zeggen je hebt een x aantal punten en jij wisselt die in voor een tegenprestatie van een medespeler, maar dan wel in het echte leven.
Bijvoorbeeld, de medespeler moet boodschappen voor je doen. Of de medespeler moet je wegbrengen naar school, op de brommer of met de auto of wat dan ook.


Er worden nu dus virtuele punten gebruikt als ruilmiddel voor een tegenprestatie. De vraag is of de belastingdienst hier iets mee te maken heeft en of je dus belasting moet betalen over deze ruilhandel. En worden virtuele punten gezien als inkomsten, in het geval dat je deze virtuele punten dus in kunt ruilen tegen tegenprestaties in het echte leven?

Toegevoegd na 4 uur:
@YamahaCruiser

Het zijn geen Bitcoins, het zijn gewoon virtuele punten zoals XP(experience points) bij World of Warcraft.

Ze zijn niets waard in de echte wereld maar puur bedoeld voor de game. De bedoeling is om onderling de afspraak te maken dat virtuele punten in te wisselen zijn in ruil voor een tegenprestatie in het echte leven.

Het zijn dus geen punten die financieel iets waard zijn of inwisselbaar zijn voor financiele middelen.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Ja, in beginsel wel. Ruilhandel, barters en etc zijn ook onderheven aan belasting. Als je immers je salaris in bitcoins (ook een virtuele munt) laat uitbetalen moet je belasting betalen. Als de schaal van deze activiteiten relatief groot is krijg je de belastingdienst wel op je nek, bij miniscule bedragen en een zeer kleine schaal zijn er misschien uitzonderingen, maar in beginsel is ruilhandel gewoon belast (als er winst wordt gemaakt, salaris wordt verdiend enz.).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
En..hoe bereken je de btw over de punten?
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/waarover_betaalt_u_btw/bijzondere_omzet/btw_betalen_bij_ruilen
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik vind het wel goed gevonden: ruilhandel, maar hoe je dit moet opgeven? Het is niets waard (de punten). Bel even de belastingtelefoon om een antwoord te krijgen waar je iets mee kan:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/belastingtelefoon_bellen/
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
@crea, hoe kom je aan de aanname dat die punten niks waard zijn. In deze casus lijken ze me idd niet veel waard, maar ik genoeg barterdeals gezien. Dat zijn delas met gesloten beurzen, maar daar werd wel een waarde aan gekoppeld hoor. Dat zou ook bij dergelijke punten kunnen hoor. Stel je verdient in de game 10 punten (inkomsten uit arbeid) koopt een laptop met die punten (btw plicht voor verkoper) dan kan je toch daar een bedrag aan koppelen en dus mogelijk moet je er belasting over betalen. Veel hangt af van welke omstandigheden zijn: worden er punten verdiend met arbeid en kan je die ounten verzilveren voor redelijke goederen. Zouden dergelijke dingen niet belast zijn dan zou iedereen toch de belastingdienst kunnen ontwijken, dus is het logisch dat de belastingdienst daar ook regels voor heeft bedacht.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Sorry, maar ik kan me er niets bij voorstellen, ik blijf bij mijn advies de belastingtelefoon hierover te bellen. Dat je je punten in kunt wisselen voor geld bij hetzelfde bedrijf, dat geloof ik dan nog, ook dat er dan een waarde aan vast zit. (voorbeeld fiches casino), maar als een ander daar waarde inziet, dan is het wat de gek ervoor geeft. De munten zijn mijn inziens belastingtechnisch niets waard.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
@crea, vaak genoeg gezien. In dit voorbeeldgaat het om een game, maar er zijn programma's waarmee je punten verdient voor arbeid. Als je die kan inwisselen ergens en daar iets voor terugkrijgt heeft het een waarde. Als ik jouw redenatie zou volgen zou je over een inkomen uitgekeerd in Bitcoins geen belasting moeten betalen, dat is immers ook niet tastbare, moderne en bedachte valuta. Dat is volgens de belastingdienst een onjuiste redenatie (google maar op bitcoins belasting). Daar moet gewoon belasting over betaald worden. In dit geval zullen de punten wellicht niet veel waard zijn, maar dat maakt de redenering niet anders... Daarnaast is het is bij barterdeals (gesloten portefeuille ruilhandel voor bedrijven) gewoon verplicht er een bedrag aan te koppelen, anders kan het niet meegenomen worden in de boekhouding (ik dacht te weten dat soort dingen ook indirect op de balans komen). Overigens is het bellen van de BelastingTelefoon niet echt handig om hier juridisch sterker uit te komen. Je kan de vraag beter schriftelijk voorleggen aan "de belastinginspecteur". Een antwoord dat je daarop krijgt is juridisch meer bindend, een antwoord van de BelastingTelefoon niet en is vaak ook incorrect (de consumentebond stelt dat het advies vaker fout dan goed is: http://nos.nl/artikel/606944-belastingtelefoon-zit-vaak-mis.html)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geweldige link, naar een boekhouder dan maar, nu nog een link dat jouw antwoord bevestigd, als je die ook kunt vinden dan heb je de plus van mij binnen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
@Crea, ik wist deze zaken uit mijn studietijd nog wel, maar heb even de links voor je erbij gezocht.... Barter deal zijn vaak besproken, voor de VS (doorgaans gelden die regels hier ook als het gaat om accounting, andere belastingregels weliswaar maar qua verslaglegging lijkt het op elkaar):
http://www.journalofaccountancy.com/Issues/1998/Mar/malitz.htm Onderstaand rapport stelt dat het richtlijn SIC 31 ook van toepassing is in Nederland (als ik het goed heb begrepen, heb het vluchtig doorgenomen). Als ik het goed had begrepen is daarin bepaald hoe je dat kan waarderen.
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDAQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.ey.com%2FPublication%2FvwLUAssets%2FEY-Vergelijking_IFRS_met_Nederlandse_wet-_en_regelgeving_-_2013%2F%24FILE%2FEY-IFRS-brochure%25202013.pdf&ei=8x72U9XRNce0O6u8gZAC&usg=AFQjCNEx_8OQEXptmaW_orFY934iDP2lIA&sig2=Qc8W8-KiWsYB2_WZbwiMdQ&bvm=bv.73231344,d.ZWU Voor Nederland kan je ook o.a. kijken op: http://www.barteringdeals.nl/sb/frequently-asked-questions/ (bij Belasting en administratie). Ik kan me vergissen, maar eigenlijk gaf jij de link naar de Nederlandse overheid op dit punt. Je gaf een link naar een website van de Belastingdienst waarin staat dat ruilhandel ook belast is. Barteren is een vorm van ruilhandel (daarbij komt het ook in administratie, dus op zijn minst indirect op de balans). Nogmaals, als iemand virtuele munten om kan ruilen tegen goederen in het dagelijkse leven, hebben die virtuele munten (of punten) een waarde. Dat jij dat onzin vindt kan ik snappen, maar de belastingdienst weet je te vinden. Bij kleine bedragen zijn er vast uitzonderingen, maar als er tonnen of meer in dat spelletje zullen omgaan, dan kan je gerust op belangstelling van belastingdienst rekenen. Dat is overigens heel logisch, want anders zou de belastingwet massaal omzeild worden. Dan zou jouw baas je niet uitbetalen in euro's, maar in crea-munten (zelfverzonnen munt), die jij weer bij een winkel kan omruilen voor boodschappen (in de toelichting gaat het om particulieren, maar dat maakt het niet perse anders). Het lijkt me logisch dat de belastingdienst daar naar kijkt. Ben geen fan van hoge belastingen, maar het logisch dat ruilhandel belast is. Betalen met euro's is eigenlijk ook ruilhandel....
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Plus, of deze verdiend is voor het beantwoorden van de vraag,daar twijfel ik nog steeds aan, maar je bent enorm vasthoudend en probeert dit antwoord ook te motiveren. Ik moet eerlijk zeggen ik heb de link maar een klein stukje gelezen, dit omdat ik een aangepaste computer gebruik, waardoor alle tekst voorgelezen wordt. Ik heb hem niet helemaal gelezen omdat het zo saai klonk en zo langdradig werd, terwijl ik vermoedelijk nog lang niet op het punt was waar ik wilde zijn.
We laten dit maar bepalen door de vraagsteller, misschien heeft die wel de moed dit door te lezen?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
@crea, dank voor de plus. ik wilde alleen aangeven dat het in sommige gevallen, niet alle, wel belastbaar kan zijn. Bijv. als bedrijven die punten gaan ruilen voor goederen. Dan komt de belastingdienst om t hoekje kijken. Overigens is het te simpel om te stellen dat punten geen financieele waarde hebben (zoals in de toelichting), terwijl ze wel ergens voor geruild kunnen worden. In sommige gevallen zal de waarde zo laag zijn dat de Belastingdienst niet komt kijken, maar mochten spelers hele laptops kunnen verdienen met deze game, tja, dan gaat het een ander verhaal worden vrees ik...
Ik ben het deels met aaabc eens.
Maar wat jij doet is in principe geen inkomsten, maar een schenking.
Virtuele punten, die onbeperkt gemaakt kunnen worden, hebben géén echte waarde.
Tenzij het met middelen zoals Bitcoins gaat, wat een beperkt aantal bitcoins kan maken, en algemeen geaccepteerd wordt als een product met waarde.

Let wel op, dat als je te veel schenkingen krijgt en de belastingdienst komt hierachter je fraude pleegt.
Je moet namelijk ook boven een bepaald bedrag schenkbelasting betalen.

Misschien is het handig als je aangeeft om wat voor virtuele punten dit gaat.
Als het in dit geval om bitcoins gaat, dan geldt dit wel als inkomen.

Toegevoegd na 57 minuten:
@klpostma
Dit geldt inderdaad niet als inkomen.
Alles wat jij in ruil voor deze virtuele punten krijgt zijn donaties.

Ik heb pas geleden op een spel genaamd RuneScape mijn punten ingewisseld voor echt geld.
Ook bij dit echte geld gaat het om een donatie, omdat de punten geen echte waarde heben en onbeperkt te creëren zijn.

Als je zoiets in geld uitbetaald wilt hebben moet je dit in een keer doen.
Mocht je vaker zoiets willen laten uitbetalen in geld dan kan dit door de regelmaat als inkomsten gezien worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Waarom zouden virtuele punten die onbeperkt gemaakt kunnen worden geen waarde hebben. Dat klopt gewoon niet.
Euro's, dollars, ponden, kunnen ook bijgemaakt worden (de geldhoeveelheid verruimen), leidt weliswaar mogelijk tot inflatie en etc. maar het KAN wel. De waarde van de valuta kan daardoor dalen, maar het maakt de valuta niet waardeloos (anders zouden verreweg de meeste landen nu een veel groter probleem hebben gehad). Zodra je de punten tegen iets kan omruilen hebben ze een waarde, of dat een emotionele of geldelijke waarde is, het is een waarde. In jouw geval hebben de punten waarde, je kan ze immers omruilen voor geld. Dat de waarde onstabiel is (door het bijmaken van punten), maakt de punten nog niet direct waardeloos, anders zouden de meeste valuta ook waardeloos zijn. Waarom zou het vervolgens een schenking zijn. Als iemand een groen balkje moet indrukken en daarmee 10 punten verdient. Die 10 punten vervolgens inruilt voor 250 euro. En meerdere spelers doen, dan zal de belastingdienst dat echt als inkomsten zien en niet als schenking. Bij een schenking staat er geen wederdienst tegenover. De vraagsteller laat duidelijk zien dat het er wel is. Iemand doet iets in een game, krijgt punten en ruilt die vervolgens in. Dat is geen schenking, er stond immers een prestatie tegenover. Dat jij de manier waarop de punten verdiend worden amusant of trivaal vindt, maakt daarbij niet uit. Er staat één dienst tegenover een andere, dus is het geen schenking lijkt me.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ook met jou ben ik het niet eens, bij een schenking staat er niets tegenover, in dit geval staat er wel iets tegenover, al kun je het niet vastpakken, iets wat voor de ontvanger blijkbaar waarde heeft, maar naar mijn mening niet in waarde uit is te drukken.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
@crea
Als je het op die manier bekijkt dan bestaan er helemaal geen schenkingen.
Als jij 100 euro aan iemand schenkt geeft die persoon jou een bedankje.
Volgens jou logica heeft dit bedankje waarde, ondanks dat het een simpel woord is. Nou vertel mij wat het verschil tussen een woord (bedankje) en pixels die iets weergeven (Zoals die punten op dat spel).
Beiden geven je iets waar je in de echte wereld niets aan hebt, anders dan een goed gevoel.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ha, ha, goed gevonden! Maar ik wil eigenlijk een betrouwbare link lezen waarin jouw antwoord bevestigd wordt.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Als je voor een bedankje belasting zou moeten betalen, dan zou ik dus stoppen met bedankjes uitdelen, dat is net zo met het spel, daar zou ik dan ook mee stoppen. Je bent bang dat je bijvoorbeeld je toeslagen kwijtraakt omdat je punten in je bezit hebt, zoals jij het beschrijft zijn die punten dus vermogen, zolang je ze niet uitgegeven hebt.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
@YamahaC: hij zegt juist dat de punten niet zoiets als een bedankje zijn, want je kan ze omruilen tegen iets met waarde.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Vraagsteller stelt dat hij zijn online punten aan een ander geeft in ruil voor een tegenprestatie.
Zolang je geen letterlijke rechtmatige overeenkomst opstelt, kan je dit een schenking van beide kanten kunnen noemen.
Je noemt het gewoon simpelweg een vriendendienst zonder wettelijke verplichtingen en dan heb je verder niets te vrezen. Het gaat om hoe je de punten ''verkoopt''.
Doe je dit op een manier die vrienden wel eens doen (Vriend 1 betaald het drankje van vriend 2, en morgen doen ze het andersom.
Presenteer je het op deze manier dan heb je geen last van inkomensbelastingen. Wel kunnen er schenkbelastingen worden gevorderd als de bedragen té hoog oplopen.
Verkoop jij X aantal punten voor 50 euro aan boodschappen eens in de week, dan komt de belastingdienst niet bij je aankloppen.
Ontvang je per jaar meer dan € 2.092 moet je dit aangeven aan de belastingdienst.
Doe je dit niet, dan ben je wél stafbaar.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image