Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Na hoeveel dagen mag je nog een aanmaning ontvangen? 31-01-2012 was de vervaldag. Pas vorige week 20-07-'12 heb ik er een aanmaning voor ontvangen...

Ik schijn een (gem. heffing) betaling niet te hebben voldaan voor de gemeente. 31-01 '12 Was de vervaldag.
Pas onlangs kreeg ik er bijna een half jaar na dato een aanmaning voor met als dagtekening 20-07-'12. Bestaat er ook een (wettelijk) vastgestelde termijn voor het versturen van een aanmaning? Ik heb ook geen betalingsherinneringen ontvangen
Kan je zomaar na een half jaar (alsnog) een aanmaning sturen?
Alvast dank voor het antwoord...

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Volgens mij leef jij in de omgekeerde wereld.....

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Jazeker kan dat. Sterker nog, als ik nu onder in mijn administratie een nota vindt waarop staat dat jij mij sinds 1990 nog 200 euro verschuldigd bent, dan kan ik je daar nu nog een aanmaning voor gaan sturen.

Het gaat om redelijkheid en billijkheid als het voor de rechter komt, dat de gemeente zo lang wacht met aanmaningen versturen is juist heel redelijk van ze, ze hadden hem ook meteen na 2 weken kunnen sturen.

Betalingsherinneringen zijn een service, geen verplichting. Eenmalig een rekening sturen is in principe voldoende. Je kunt je er niet op beroepen dat je rekeningen kwijtraakt of vergeet als er geen herinnering wordt gestuurd.

Gewoon betalen met die hap, de rechter gaat je hier niet helpen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dank je wel voor het snelle antwoord!
Ik ga de beurs maar trekken...
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Met een nota uit 1990 hoef je echt niet meer aan te komen. De verjaringstermijn van vorderingen uit overeenkomsten is vijf jaar.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Klopt wat nielx zegt over verjaringen. Zie:
http://financieel.infonu.nl/geld/18416-de-verjaringstermijnen-voor-uw-vorderingen-en-schulden.html maar in dit geval gaat dat dus nog niet op.
Betalen zul je wel moeten tenzij je naast de aanmaningskosten ook nog zin hebt in dwangbevelkosten, hernieuwde bevel betalingskosten of (op zijn ergst) loonvordering!
Op het moment dat een schuld vaststaat, moet je 'm betalen. Het is niet zo dat je daarvoor een aanmaning moet afwachten, dat is de omgekeerde wereld.

Een bedrijf of instelling verstuurt in de regel aanmaningen nadat de vervaldatum van de factuur is verstreken maar er is geen wettelijk vastgesteld moment waarop men dat zou moeten doen.

Verstandig is het, dat het bedrijf dit zo snel mogelijk doet (en bovendien de frequentie opvoert op het moment dat de debiteur in gebreke blijft).

"De schuldeiser moet binnen de verjaringstermijn actie ondernemen, anders zal de vordering verjaren en niet meer afdwingbaar zijn. Zodra de schuldeiser actie onderneemt zal de verjaringstermijn opnieuw gaan lopen, stuiting genoemd. De nieuwe termijn is dezelfde als de oorspronkelijke ter­mijn, maar met een maximum van 5 jaar. De verjaring treedt echter niet eerder in dan waarop de oorspronkelijke termijn zonder stuiting zou zijn verstreken.
In de volgende situaties zal de verjaringstermijn opnieuw starten:

•door een schriftelijke aanmaning, of mededeling waarin het recht tot nakoming ondubbelzinnig wordt voorbehouden;
•door het indienen van een dagvaarding;
•wanneer de debiteur de vordering erkent.
Als er al een vonnis is waarin de vordering is vastgesteld (verjaringstermijn 20 jaar) leiden vergelijkbare situaties tot stuiting van de verjaringstermijn.

Indien de schuldeiser aangeeft een aanmaning te hebben gestuurd en de debiteur betwist dit, zal de schuldeiser moeten aantonen dat de aanmaning de debiteur heeft bereikt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de aanmaning aangetekend is verstuurd of wanneer de debiteur op de aanmaning schriftelijk heeft gereageerd.

Wanneer de debiteur de vordering erkent zal de verjaringstermijn stuiten en opnieuw gaan lopen. Erkenning hoeft niet met zoveel woorden te gebeuren. Het kan ook uit de handelingen van de debiteur blijken. Voorbeelden van erkenning zijn:

•om uitstel verzoeken;
•een betalingsvoorstel doen;
•een termijn betalen."
(Lees meer...)
Computoon
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image