Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Belastingen. Vragen over bankieren, beleggen, cryptocurrency, economie, lenen, sparen, uitkeringen en toeslagen en verzekeringen vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Een 'gek' heeft tonnen over voor een voorwerp. Ik wil niet verkopen.Wat is dan de waarde?

Betreft een hypothetisch geval !

Die 'gek is' de enige die biedt. Hij vind het zoveel waard vanwege de emotionele waarde. Maar ik gun hem het voorwerp niet. Er vindt dus geen verkoop plaats. Andere mensen hebben niet die emotionele binding. Er zijn dus geen andere bieders.
In theorie heeft het voorwerp een enorme waarde, tegelijk is het waardeloos.

Wat geeft ik bij de belastingdienst aan waarde op.

Kan je een boete krijgen van de belastingdienst als je waardevolle spullen niet hebt opgegeven?

Een hypothetische kwestie. Je betaalt belasting over je vermogen. Dat wil zeggen over al je bezittingen. Stel nou dat blijkt dat je een Rembrandt in de schuur had staan, maar niemand wist dat. Je komt er achter door zo'n programma van Tussen Kunst en Kitsch en komt er dus dáár achter dat je leuke schilderijtje dat wat stoffig is ineens 35 miljoen waard is. Dat lijkt me meetellen voor je vermogen. Dat schilderij stond al 15 jaar stof te vangen en nooit opgegeven voor de belastingdienst.
Kan de belastingdienst een boete geven (of een heffing over het vermogen doen met terugwerkende kracht) omdat je een zeer waardevolle bezitting hebt die je nooit hebt opgegeven?

3 jaar geleden
2K
2

Hoe wordt het percentage van het bijzonder tarief berekend?

In de tabel in de link wordt een tarief genoemd van bijvoorbeeld -2,66% en +3,31% voor inkomens tot en vanaf € 21.044.
De percentages zullen een afgeleide zijn van de arbeidskorting en algemene heffingskorting die voor lagere bedragen zijn aangeven als het percentage van arbeidskorting van 4,58% en 28,8%. Deze laatste percentage zijn dus nog wel te herleiden. Maar hoe zijn de percentages daarna tot stand gekomen?
https://www.nibud.nl/consumenten/vakantiegeld-hoeveel/#:~:text=Vanaf%2068.508%20euro%20is%20het,Dit%20wordt%20bijzonder%20tarief%20genoemd.
De -2,66 is bij nader inzien ook afgeleid van de arbeidskorting. Blijft staan de +3,31%. Mogelijk is die afgeleid van de arbeidskorting van -2,66 + 5,977 van de algemene heffingskorting (per saldo +3,31%?

3 jaar geleden
1.4K
1