Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom heet sinterklaas sinterklaas?

Je hebt sint piter, sint maarten, sint Petrus, maar waarom is heet sinterklaas dan sinterklaas? waarom die 'er' ?

Toegevoegd na 4 minuten:
En waarom word sint nicolaas sinterklaas genoemd?
sint piter heeft ook geen andere naam, sint maarten ook niet.

Toegevoegd na 12 minuten:
Waarom heet hij dan niet sint klaas, net zoals sint piter en sint maarten?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
3.6K
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bij sint maarten zongen wij wel degelijk altijd:"Sinter Sinter Maarten, de koeien hebben staarten."

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Nicolaas van Myra was een bisschop die zodanig goede werken deed dat hij later heilig werd verklaard. Een heilige krijgt het woord Sint voor zijn naam. Dus werd hij Sint Nicolaas genoemd. Rond de heilige Nicolaas hebben zich zo'n tweehonderd jaar na zijn dood veel plaatselijke legenden gevormd.

Volgens mij is het een voor kinderen te lange naam om Sint Nicolaas volledig uit te spreken. Dus is men het in de loop der jaren gaan samentrekken tot Sinterklaas. Een verbastering dus.
(Lees meer...)
11 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Dat weten we niet precies.

Wanneer de samenvoeging van het woord Sinterklaas uit Sint-Nicolaas is ontstaan is niet bekend, maar de mogelijk vroegste vermelding in schrift stamt uit 1283

De volgende verklaringen voor de vorming van Sinterklaas uit Sint-Nicolaas zijn ooit voorgesteld:
1) de ontwikkeling van een wisselvorm voor heiligennamen beginnend met een R, zoals Sinte Remeis naar Sinter Meis, waarna analoog daaraan die vorm werd gekopieerd voor Sint Nicolaas
2) een versteende taalvorm van het datief vrouwelijk enkelvoud, ontstaan uit bijvoorbeeld sinter claes messe
3) de zwakke betoning van de eerste lettergreep van Niclaes, waardoor de vervorming sinter de kans kreeg de zwakke N te verdringen; dus sinteneklaas naar sintereklaas
4) De theorie dat Sinterklaas een samentrekking van Sint heer Nicolaas zou zijn, wordt niet meer aangehangen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Marlies Philippa (etymologe) heeft zich over "Sinterklaas" gebogen in het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands


sinterklaas zn. ‘Sint-Nicolaas, kindervriend’
Mnl. sinter, senter niclaus, niclaes, claus, claes, cloes in senter cloes bunre ‘Sinterklaasbunder’ (stuk land te Rijkhoven (Limburg B)) [1283; VMNW senterclaesbunre], in senter niclaus kerke ‘de kerk van Sint-Nicolaas’ [1297; VMNW selve], Sinter Claeus dach ‘Sinterklaasdag’ [1340-44; MNW sente], Senter Claes [1374; MNW sente], Sinter Claes [ca. 1400; MNW sente], Sinterclaes [1450-1500; MNW sente]; vnnl. Sinterklaas ook ‘feest op de vooravond van de naamdag van Sint-Nicolaas, met geschenken’ in Wat kreeghje in uw schoen voor ... Sinter-Klaes? [1661; WNT wondering].

Wrsch. ontstaan uit Sinte-Klaas (zie → sint), een vorm die in dialecten nog steeds voorkomt. Hierbij ontstond de vorm Sinterklaas, waarbij wrsch. meerdere oorzaken een rol hebben gespeeld (Pijnenburg 1988), zoals de analogie met (Jansen-Sieben 1968) heiligennamen met een r- en onbeklemtoonde eerste lettergreep, zoals Sint Remeis ‘Sint-Remigius’ > senter Meis [1280-90; VMNW ander] en Sint Remakel ‘Sint-Remaclus’ > Senter Makel [1280-90; VMNW makel]. Nog steeds komen heiligennamen met Sinter- voor in streken met een populaire heilige, voor wie op de naamdag bedevaarten plaatsvinden of andere feestelijkheden worden gevierd: in Brussel Sintergoelen ‘Sint-Goedele of Sint-Gudula’ [1898; WNT vesper], in Antwerpen Sintergwijden ‘Sint-Guido’, in de Zaanstreek en Waterland Sintermaarten [1920; WNT volk], in Groningen Suntermaerten, en Sinternelle ‘Sint-Reneldis’ in Sint-Renelde.

Te verwerpen valt de hypothese van Vercouillie dat uitgegaan moet worden van sinter, senter in vrouwelijke datiefenkelvoudverbindingen als Tsenter Victors misse ‘op de dag van de mis van Sint Victor’ [1334; MNW]: senter Victors is hier een genitiefconstrucie, waarbij geen vrouwelijk zelfstandig naamwoord aanwezig is. Zeer onwaarschijnlijk is de verklaring van FvW en MNW: Sinterklaas zou ontstaan zijn uit Sint Heer Klaas. Die volle vorm is nergens aangetroffen, ook niet voor andere heiligennamen.
(Lees meer...)
11 jaar geleden
De naam "Sinterklaas" is een verkorting van "Sint Nicolaas," de bisschop van Myra. "Sint" is een eretitel voor heiligen, en "Nicolaas" verwijst naar de historische figuur die de basis vormt voor het huidige Sinterklaasfeest in Nederland en België.
(Lees meer...)

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding