Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Drie Koningen wordt op 6 jan gevierd. Op 25 dec (kerstfeest) waren ze dus nog onderweg. Waarom zet men dan de drie koningen/wijzen in de kersstal?

Weet iemand wanneer de drie wijzen aankwamen? Zijn 25 december en 6 januari willekeurig gekozen data?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Kerst
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dat Driekoningen op 6 januari wordt gevierd is waarschijnlijk te danken aan Epiphanius van Salamis. In het jaar 361 verklaarde hij over Christus en 6 januari: "hemera genethlion toutestin epiphanion", wat vrij vertaald neerkomt op "Dat is zijn geboortedag, zijn openbaring".
Oorspronkelijk werd dus 6 januari, niet 25 december, als geboortedag van Christus beschouwd.
25 december is naar alle waarschijnlijkheid gekozen vanwege de geboortedag van de god Mithras. Het Mithraïsme genoot van de 1e tot 4e eeuw een enorme aanhang in het Romeinse Rijk.

Kerst is een samenraapsel van diverse (religieuze) vieringen, zoals het christelijke geloof (geboorte van Jezus, kerstster), Germaans paganisme (kerstboom; naar het Yule-feest tijdens de winterzonnewende), Jodendom (lichtjes; Chanoeka) en het Panafrikanisme (cadeautjes geven; Kwanzaa) en dus ook het Mithraïsme,
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

We (de moderne mens) zijn wat gemakzuchtig geworden en maken 1x een mooie kerstboom en kerststal en laten het verder zo staan. Daarom staan de 3 koningen vaak meteen al in de kerststal.

Mijn moeder vertelt altijd dat dat in haar jeugd heel anders ging.

Ten eerste kwam de kerstboom pas veel later het huis in. Meestal pas op kerstavond. Ten tweede bleef de boom tot veel later staan. (Een week na '3 koningen')

De figuurtjes van de 3 koningen werden in eerste instantie op enige afstand van de boom neergezet. Want ze waren nog "onderweg". Pas op 6 januari, met 3 koningen dus, werden de figuurtjes in de kerststal zelf gezet.

De oorzaak is dus gelegen in een traditie die we aan het verslonzen zijn.
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing