Waar komt het woord 'vandaan' vandaan?
Met nadruk op het deel 'daan' dat lijkt mij namelijk niet Nederlands en vroeg me af waarom we niet gewoon 'van' gebruiken i.p.v 'vandaan'?
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.
Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.
Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
GoeieVraag is onderdeel van Startpagina. Startpagina geeft al meer dan 20 jaar een overzicht van handmatig geselecteerde links van relevante en betrouwbare Nederlandse websites.Startpagina is dé (op)startpagina om je zoektocht op internet te beginnen.Op zoek naar meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem een kijkje op de themapagina's van Startpagina.
Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Etymologie. Vragen over beeldende kunst, boeken en auteurs, dans en theater, geschiedenis, musea, poëzie en taal vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.
Met nadruk op het deel 'daan' dat lijkt mij namelijk niet Nederlands en vroeg me af waarom we niet gewoon 'van' gebruiken i.p.v 'vandaan'?
Als kind heb ik ooit een lied geleerd met een hele onwerkelijke tekst over zeven vlooien. Het lied refereert ongetwijfeld aan een politieke gebeurtenis uit een ver verleden. Helaas kan ik nergens iets over de achtergrond en betekenis vinden. Ter volledigheid nog even de tekst:
Het was nacht, het was nacht, het was midden in de nacht
Toen hoorden wij een vreselijke klacht
Het waren zeven vlooien
Drie witte en vier rooie
Die rooie waren zeven meter lang
Ze trokken vaders onderbroekje an
Een broek met gouden knopen
Die gingen ze verkopen
Aan wie aan wie aan wie
Aan koning Willem III
Mijn naam is Siri, en ik weet dat dat uit een boek komt van de Duitse schrijver Konsalik. Het boek hete 'De Engel Der Vergetenen', en dat personage hete zo, waardoor het 'Beelschone overwinning' betekend. Daarom is het heel populair in heel Scandinavie, maar gek genoeg niet in Duitsland.
Dus waardoor is het dan Scandinavisch, en niet Duits?
PS. Wat ik wel weet is dat het de afkorting is van de Zweedse naam Sigrid. Maar in mijn ogen is het daardoor niet logisch dat Sigrid dan ook 'Beeldschone overwinning' betekend? Want het is gekomen door een Duitse schrijver, en daar komt de betekenis 'beeldschone overwinning' van weg, maar is ondertussen wel afkorting van de Zweedse naam Sigrid?