Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Keukenzout is NaCl (natriumchloride). Hier veranderd niks aan, de verbinding blijft hetzelfde.
De smaak kan alleen veranderen als het zout verontreinigd word door een andere stof, of vocht.
(Lees meer...)
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Duidelijk en kort maar krachtig antwoord.

Andere antwoorden (8)

Nee, bij mijn weten niet. Zout word gewonnen als zout en is dus al zout en zal altijd zout blijven.

Toegevoegd na 22 minuten:
Word = wordt
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Zo lang het zout is blijft de smaak zout. Alleen als zout een verbinding aangaat, zal de smaak veranderen, maar dan spreek je ook niet meer van zuiver zout.
(Lees meer...)
jc54
14 jaar geleden
Tenzij zout géén chemische reactie aangaat met een andere stof, dan blijft de samenstelling én dus de smaak hetzelfde

Toegevoegd na 16 uur:
moet uiteraard zijn: wanneer zout (NaCl=keukenzout) een (biochemische) reactie aangaat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Cryofiel
14 jaar geleden
Je bedoelt: tenzij zout WEL een chemische reactie aangaat. Toch?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ja hoor,Cryofiel,je hebt zéker gelijk.Dit was "a slip of the tongue". Er zijn twee soorten zouten 1) organische en 2) anorganische zouten. Bovendien wordt voor het conserveren van voedsel KCl (KaliumChloride) gebruikt,maar ik denk dat vraagsteller hier op NaCl (NatriumChloride) doelt. En ja,áls dit keukenzout níet zou reageren met onze smaakpapillen ,dan zou er inderdaad geen sprake zijn van
een biochemische reactie en zouden we dus de zoute smaak nooit kunnen gewaarworden. Bedankt voor je oplettendheid.
Zout is en blijft calcium chloride en zal ook altijd zo blijven smaken, zout dus.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Kimath
14 jaar geleden
CaCl wordt meestal alleen als strooizout gebruikt, NaCl is keukenzout. Verder klopt het wel :) CaCl kan wel als vervanger van keukenzout gebruikt worden.
Cryofiel
14 jaar geleden
CaCl lost toch aanmerkelijk slechter op in water dan NaCl, als ik mij de tabellen uit Binas nog goed herinner?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Schaam, schaam, natuurlijk is het NACL, het was het tweede wat we op school leerde na H2O.
Puur zout kan zijn smaak niet verliezen.

Echter, wat jij door je eten doet, of direkt in je mond stopt, is niet altijd puur zout. Daardoor kan de smaak wel degelijk veranderen. Ook kan de smaak veranderen doordat de structuur van het zout verandert: smaak wordt niet alleen "chemisch" bepaald door de smaakstoffen (en de geurstoffen), maar ook door de structuur, en zelfs door de kleur van je eten.

Om een voorbeeld te geven: neem pure frambozensmaak, of de chemische versie daarvan omdat die makkelijker constant te houden is. Maak nu harde korrels met frambozensmaak, dik vet met frambozensmaak, een soort platgekookte spinazie met frambozensmaak, aardappel met frambozensmaak, enzovoort. Zorg er steeds voor dat de basisstof (de korrels, het vet, de spinazie, de aardappel) puur smaakloos is.

Theoretisch smaakt alles dan precies hetzelfde, namelijk naar framboos. In de praktijk smaken deze voorbeelden echt totaal verschillend - puur door het verschil in structuur, in mondgevoel. Dat geldt dus ook als de sterkte van de frambozensmaak in alle gevallen gelijk is.

Passen we dit nu toe op zout, dan kan het zout door de inwerking van vocht van structuur veranderen. Zolang het zout niet is opgelost, maakt het nogal wat uit of je grote ruwe korrels proeft, of grote gladde korrels, of kleine korrels, of "stof".

Dit kan ook gebeuren als je zout in een pot hebt. Na een paar keer gebruiken verzamelen de fijne korrels zich bij de bodem. Wanneer je van bovenaf strooit of schept, krijg je dus de eerste paar keer hoofdzakelijk grote korrels zout; naarmate de pot leger raakt, krijg je steeds kleinere korrels zout. Dat beïnvloedt de smaak duidelijk (zolang je het zout natuurlijk niet oplost in de soep of zo).

Verder is het natuurlijk mogelijk dat vochtig zout wat minder zoutig smaakt dan droog zout - maar of je dat merkt durf ik niet te zeggen.

Tot slot kan zout dat een beetje vochtig is en dat wordt bewaard in de buurt van iets dat geurt, geurstoffen opnemen en daarmee van smaak veranderen.

Het antwoord op je vraag is dus: ja, zout kan zijn smaak deels (!) verliezen; daarnaast kan het van smaak veranderen.
(Lees meer...)
Cryofiel
14 jaar geleden
Natuurlijk zout zal zijn smaak wel behouden, maar geraffineerd zout smaakt toch echt anders.

Verder zijn er tientallen soorten zout, die allen verschillend smaken.

Ook de samenstelling van de natuurlijke zouten is heel verschillend en afhankelijk van de plek waar het zout vandaan komt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
er zijn zouten met een smaakje.en omdat zout erg hygroscopisch is,vochtaantrekkend, wil het smaakje wel eens snel vervliegen.goed afgesloten bewaren en niet een te grote hoeveelheid inslaan.dacht in zo
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ja maar dan moet je het verkleinen tot onder moleculair niveau of heel sterk verdunnen door het in ruim water op te lossen. Anders niet want het is een element.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding