Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je in "noodgevallen" tafel/keuken-zout vervangen door strooizout?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Zo lang je het niet in het eten stopt, meestal wel. Maar dat hangt dus helemaal af van waar je het voor wil gebruiken.
3 jaar geleden
In Nederland wordt overwegend steenzout gestrooid, dat gemixt is met een antiklontermiddel E535. Door de (on)zuiverheid van het zout is strooizout niet geschikt voor de menselijke voeding.
Strooizout is ander zout dan keukenzout. Strooizout is grover, ongezuiverd en bevat metalen als chroom, lood, koper en nikkel. Het is beslist niet geschikt om mee te koken. Wat strooi- en keukenzout wel gemeen hebben is dat beiden een dooiende werking.
fremar
3 jaar geleden
Dit is onderzocht doordat er in Poolse voedselproducten mogelijk strooizout was verwerkt. Volgens een hoogleraar toxicologie van de universiteit Wageningen, was de kans klein dat het gevaar voor de gezondheid opleverde. Er schijnt alleen in de duurdere soorten strooizout antivries te zitten, waarvoor dan meestal ethyleenglycol gebruikt wordt en dit is alleen in grote hoeveelheden giftig. Via voedsel komt dit dus niet binnen.

Het kan wel eerder verontreinigd zijn met bijv. stof of zand omdat in een fabriek voor strooizout niet die regels heersen m.b.t. hygiëne als in een fabriek waar keukenzout gemaakt wordt. Je kan dit echter merken als het tussen je tanden knarst tijdens het eten.
Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing