Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zit in vleeskuikens ( jonge kippen voor de slacht) mogelijk ook gif?

Bloedmijt of rode vogelmijt komt, als ze niet bestreden wordt, voor bij alle kippen, dus niet alleen bij legkippen maar ook bij mestkippen.
De mijt zit niet in de veren van de kippen, maar verstopt zich in allerlei spleten en kieren en eet in het donker kippenbloed.
Vroeger bestreden kippenhouders de mijt door de lege ruimtes te stomen en daarna met witte poederkalk te "witten".
Nu er echter andere bestrijdingsmiddelen op de markt zijn, wordt deze methode minder toegepast.
Nu in minstens een van deze bestrijdingsmiddelen een voor mensen ongewenste stof "FIPRONIL is aangetroffen.
Vervolgens is deze stof ook in de gelegde eieren aangetroffen, en omdat het ei van de kip komt en dus uit de kip, vraag ik me af of de stof ook geconstateerd is in het vlees van vleeskuikens die wij graag als filet of drumstick op ons bord zien.
Of is dit onmogelijk of nog niet onderzocht?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja, ook schuren van slachtkuikens worden na het afleveren ontsmet net zo als bij legkippen.
Of er ook fipronil in de slachtkuikens zit hangt af met welk middel ze de schuren ontsmet hebben, daar heeft de NVWA geen onderzoek naar gedaan.
Als ze dat gedaan hebben met Halamid-D is er niets aan de hand.

Toegevoegd na 2 dagen:
Inmiddels is bekend geworden (8-8-2017) dat de NVWA ook naar slachtkuikens onderzoek doet.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Er kan mogelijk gif in zitten. Maar hoeveel?
De hoeveelheid (mogelijk) gif in het vleeskuiken is kennelijk niet zo veel dat het kuiken er ziek van wordt of dood aan gaat.
Stel zo'n kuiken weegt 1,5kg.
Een mens weegt ca 75kg. Dus 50 keer zo veel.
Als je het hele kuiken van 1,5kg op eet is de dosis vergif dus een vijftigste van de dosis waar de kip niet ziek van wordt.
Het hele gif verhaal is dus een hype. Nonsens dus.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Nee, althans niet het gif waar nu de hele crisis rond de eieren om gaat. Vleeskuikens zijn niet vatbaar voor de bloedluis en hoeven dus ook niet met het giftige fipronil bestreden te worden. Dat wil niet zeggen dat elk stukje kip (of varken, rund of vis) uit de supermarkt gegarandeerd geheel gifvrij is. In Nederland kun je er wel van uit gaan dat de eventuele concentraties gif die nog in het vlees (van welk dier dan ook) zitten, niet schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

"'Een leghen die gehouden wordt voor haar eieren belandt niet als kipfiletje in de supermarkt', legt NVWA-woordvoerder Lex Benden uit. 'Voor zulke producten worden vleeskuikens gebruikt.' Vleeskuikens leven maximaal twaalf weken totdat ze geslacht worden. Daarna wordt hun stal gereinigd. De bloedluis, het insect waartegen het middel van Chickfriend dat fipronil bevatte werd ingezet, heeft door die regelmatige reinigingsbeurten geen kans zich te nestelen. Daarom heeft de kippenvleesindustrie geen last van bloedluis."
7 jaar geleden
"Zit in vleeskuikens mogelijk ook gif?...
Nu in minstens een van deze bestrijdingsmiddelen een voor mensen ongewenste stof "FIPRONIL is aangetroffen.
Of is dit onmogelijk of nog niet onderzocht?"
"De oude leghennen echter gaan na een bepaalde periode slecht leggen en gaan naar de kippenslachterij om te worden geslacht als SOEPKIP en belanden vanuit de etalage van de poelier wel in de pan voor een overheerlijke kippensoep. Is dat dan ook koosjer of worden er nu beschermende maatregelen genomen om dit te voorkomen?"
Een hoop vragen maar wat is nu DE vraag? (Je hoofdvraag is wat onhandig, er is altijd mogelijke kans op allerlei gif in vlees.). Laten we de vraag herstellen:
>>
Is het aannemelijk dat er in kippenvlees een voor de mens gevaarlijke hoeveelheid FIPRONIL zit?

Het antwoord daarop is: "Nee"

Dat omdat de noodzaak voor Fipronilgebruik in de vleeskuikenindustrie niet aanwezig is:
"Vleeskuikens leven maximaal twaalf weken totdat ze geslacht worden. Daarna wordt hun stal gereinigd. De bloedluis, het insect waartegen het middel van Chickfriend dat fipronil bevatte werd ingezet, heeft door die regelmatige reinigingsbeurten geen kans zich te nestelen. Daarom heeft de kippenvleesindustrie geen last van bloedluis."

En voor leghennen die mogelijk als soepkip worden gebruikt geldt:
"Als leghennen na anderhalf jaar minder productief worden, worden ze geslacht en verwerkt in producten als soepen en vleeswaren. ‘Dat vlees wordt vermengd met dat van andere kippen’, zegt Benden. ‘Het fipronil in de besmette kippen wordt daardoor verdund. En in een blik soep zit ook gewoon niet zoveel kip. We hebben het dus niet over enorme gehaltes fipronil.’ Desondanks blijven de kippen op de verdachte boerderijen voorlopig achter slot en grendel. Benden: ‘Er zit misschien niet veel fipronil in de kippen, maar wij vinden dat het er sowieso niet in hoort te zitten."

Mocht je nog vrees hebben:
"Wie de bewuste eieren eet gaat weliswaar over de norm heen, maar de kans dat dit ook gezondheidsproblemen oplevert is klein, zeggen Ivonne Rietjens, Martin van den Berg (toxicologie, Universiteit Utrecht) en Martijn Katan (voedingsleer, Vrij Universiteit). Katan illustreert: 'In Sri Lanka zijn er zeven gevallen van van mensen die probeerden zelfmoord te plegen met fipronil. Die dronken een heel flesje leeg en kregen miljoenen keren de dosis  binnen die in de eieren zit. Zij werden beroerd, maar mochten tussen de twee en vier dagen later het ziekenhuis alweer verlaten'. "
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing