Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welke kleurstoffen voor eten en snoep zijn gemaakt van uitsluitend natuurlijke producten?

Toegevoegd na 12 minuten:
en worden die ook aangeduid met e nummers, hoe weet je het verschil tussen natuurlijke en de anderen?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
4.6K
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Misschien goed om te weten: er wordt een hoop onzin beweerd over e-nummers, dat die bijvoorbeeld per definitie slecht voor je zouden zijn of dat ze onnatuurlijk zouden zijn. (Overigens twee verschillende dingen die ook vaak door elkaar gehaald worden.) Allebei niet waar. Een e-nummer heeft een e-nummer omdat het iets is dat toegevoegd kan worden aan voedsel, is onderzocht, en op basis van dat onderzoek is *goedgekeurd* voor gebruik in voedsel in bepaalde hoeveelheden. Er is bijvoorbeeld een e-nummer voor wolvet, één voor bijenwas, één voor Arabische gom en één voor Johannesbroodpitmeel. Allemaal niet bepaald spannende toevoegingen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ja, natuurlijke kleurstoffen kunnen worden aangeduid met E-nummers.
Het verschil tussen een natuurlijke en onnatuurlijke kleurstof kan je op het eerste oog niet aan het E-nummer zien.
Om uit te vinden waar het E-nummer uit wordt gewonnen moet je het opzoeken in een E-nummer boekje of op internet.

Natuurlijke kleurstoffen:

Anthocyanen zijn water-oplosbare kleurstoffen, die verantwoordelijk zijn voor de rode, blauwe en paarse kleuren van veel bloemen, bessen en groenten. Se zijn sterk pH gevoelig, in een zuur mileu zijn ze rood, in een basisch milieu meer blauw/paars. Ze worden toegevoegd aan o.a. (fris)dranken, jam en banket.

Bietenrood is een kleurstof uit rode bieten en is water oplosbaar, maar is niet erg stabiel, licht, zuurstof en warmte brken de kleur af. Het wordt vooral toegepast in diepvries- en kort houdbare producten, zoals ijs en zuivelproducten.

Cochenille is een water oplosbare rode kleurstof, die gewonnen wordt uit de vrouwtjes van een soort bladluis. Het werd al door de Azteken gebruikt en later in Europa ingevoerd. De kleurstof is stabiel in licht, warmte en zuurstof. Wordt gebruikt in (fris)dranken, zuivelproducten en vleeswaren

Chlorophyll is de meest voorkomende kleurstof in de natuur, het is de groene kleur van bladeren. Het is een vet-oplosbare kleurstof, de afgeleide chlorophyllines zijn water oplosbaar. De kleurstof is redelijk stabiel tegen warmte en licht. Wordt o.a. gebruikt in banket en zuivelproducten.

Carotenoïden komen voor in rood/oranje/gele vruchten en planten. Jaarlijks wordt er in de natuur ongeveer 1000 miljoen ton carotenoïden geproduceerd. De meeste zijn alleen vet oplosbaar, ze zijn hitte-stabiel en niet gevoelig voor veranderingen in de pH. Ze worden o.a. gebruikt in margarine, zuivelproducten en (fris)dranken.

Curcumine /Geelwortel is een veel gebruikte specerij. De gele kleurstof, curcumine, is vet-oplosbaar, stabiel bij hoge temperaturen, maar vervaagt bij blootstelling aan licht. Het geeft een citroen-achtige kleur aan vele producten. Toepassingen zijn o.a. kerrie, soepen, sauzen en banket.

Riboflavine, Vitamine B2, wordt gebuikt als gele kleurstof en als vitamine. Het is water-oplosbaar en stabiel bij hoge temperaturen. Wordt o.a. gebruikt in zuivelproducten.

Koolstofpoeder is een zwarte onoplosbare kleurstof, vooral gebruikt in banket als oppervlaktekleuring. Metalen, zoals goud, zilver en aluminium worden ook wel gebruikt als oppervlaktekleuring, eveneens vooral in banketwaren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Enkele natuurlijke plantaardige kleurstoffen voor voedsel zijn:

* Amarant: een rode kleurstof gewonnen uit de plantensoorten van het geslacht Amarant
* Annatto: een rood tot rood-bruine kleurstof gewonnen uit de orleaanboom
* Anthocyaan: een paarsrode kleurstof
* Astaxanthine: een roze kleurstof uit zalm, garnaal, kreeft, krab, flamingoveren
* Betanine: een rode kleurstof gewonnen uit de kroot
* Capsanthine: een rode kleurstof gewonnen uit de rode paprika
* Caroteen: een oranje kleurstof gewonnen uit de peen en zoete aardappel
* Citranaxanthine: een oranje kleurstof gewonnen uit onder andere maïs en saffraankrokus
* Curcumine: een gele kleurstof
* Flavoxanthine: een gele kleurstof gewonnen uit onder andere de boterbloem
* Luteïne: een gele kleurstof
* Lycopeen: een helderrode kleurstof zit in watermeloen, tomaat, rozebottel
* Saffraan: een oranjerode kleurstof gewonnen uit de saffraankrokus
* Saffloer (goedkope saffraan): een gele en rode kleurstof gewonnen uit de bloemen van de saffloer
* Violaxanthine: een oranje kleurstof dat voorkomt in viooltjes
* Zeaxanthine: een oranje kleurstof
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding