is gewone beenham voor op je boterham ook ''bewerkt'' vlees?
ik eet dagelijks (gerookte) Beenham op mijn boterham of broodje. maar is dit ook bewerkt?
3.2K
3.2K keer bekeken
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Alle vleeswaren zijn bewerkt vlees.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Onbewerkt vlees zal rauw vlees zijn.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@Erna55
Nee. Een biefstuk is rauw en onbewerkt.
Ham en een worst zijn bewerkt. Haal je een worst of een ham zo uit een koe? Of moeten er een aantal bewerkingen overheen?
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Onbewerkt vlees zal rauw zijn. Ja, bijv biefstuk.
Worst en ham is niet rauw.
Worst en ham is niet rauw.
Ritsuka
9 jaar geleden
http://www.vox.com/2015/10/26/9617928/iarc-cancer-risk-carcinogenic
Ligt ook heel erg aan wat je verder eet, drinkt en doet op een dag. Als jij lekker gezond eet, ga je echt niet dood van af en toe een plakje bacon.
Ligt ook heel erg aan wat je verder eet, drinkt en doet op een dag. Als jij lekker gezond eet, ga je echt niet dood van af en toe een plakje bacon.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@Erna55
Ach, ik zit idd te dromen :D
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ja, kijk naar de ingredienten.
http://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker/vlees-en-kanker
Biefstuk is (als het goed is) onbewerkt.
Gehakt van de supermarkt is meestal bewerkt, vers van een goeie slager onbewerkt.
Biefstuk is (als het goed is) onbewerkt.
Gehakt van de supermarkt is meestal bewerkt, vers van een goeie slager onbewerkt.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Niet ontkennen, wel correct weergeven:
Rood vlees is (volgens dit onderzoek) niet gevaarlijk onder de 500 gram bereid rood vlees per week, dat is ongeveer 700a750 gram rauw verpakt.
En dat is best veel. Bij 2x wit vlees, 2x vis en 3x rood per week, mag je die 2 x dus bijna 250 gram in de pan leggen.
Rood vlees is (volgens dit onderzoek) niet gevaarlijk onder de 500 gram bereid rood vlees per week, dat is ongeveer 700a750 gram rauw verpakt.
En dat is best veel. Bij 2x wit vlees, 2x vis en 3x rood per week, mag je die 2 x dus bijna 250 gram in de pan leggen.
tinus1969
9 jaar geleden
Het probleem is niet het vlees maar het conserveermiddel; meestal nitriet bij vleeswaren en ander bewerkt vlees.
Rood vlees wordt in sommige anderen landen (en vroeger ook wel in Nederland) geconserveerd met nitriet -dat geeft namelijk ook een mooie kleur. In Nederland mag dat wordt of het iig niet meer gedaan.
Rood vlees wordt in sommige anderen landen (en vroeger ook wel in Nederland) geconserveerd met nitriet -dat geeft namelijk ook een mooie kleur. In Nederland mag dat wordt of het iig niet meer gedaan.
Cryofiel
9 jaar geleden
@Jackd, dank voor je correctie.
Om een correctie op jouw correctie te geven: tot nu toe werd van rood vlees al wel vermoed dat het kankerverwekkend zou kunnen zijn, maar het bewijs was nog niet voldoende hard.
Nu is het bewijs wel voldoende hard vanaf bepaalde hoeveelheden. Een al 15 tot 20 (of zoiets) jaar bestaand vermoeden is nu bevestigd.
Hetzelfde vermoeden bestaat ook voor kleinere hoeveelheden rood vlees. Voor die kleinere hoeveelheden is het vermoeden nog niet bevestigd.
Het ligt echter voor de hand dat als bijvoorbeeld 500 gram kankerverwekkend is, 499 gram niet volkomen veilig is. Ook met kleinere heoveelheden moeten we dus maar beter voorzichtig zijn.
Cryofiel
9 jaar geleden
@tinus1969, de kankerverwekkendheid geldt niet alleen voor nitriet. Ook vlees dat op traditioneel-natuurlijke wijze is bewerkt is kankerverwekkend. Denk daarbij aan zouten, drogen en roken.
Ook geheel onbewerkt rood vlees is kankerverwekkend. Dat komt door een stof die van nature in zulk blees aanwezig is. Ik ben de naam even kwijt, ik meen dat de naam van deze stof met haem begint.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Eerst een correctie op mezelf:
3x per week kan je bijna 250 gram.. (niet 2x) Beter iets verder kijken:
Er zijn volkeren, o.a. de Inuit die veel meer vlees eten en veel minder darmkanker hebben. Het is niet vlees op zich, het is de manier waarop het gefokt wordt.
Een koe hoort in de wei gras en kruiden te eten, niet in een stal met veel soja en mais.
Er zit daardoor een groot verschil tussen omega3 en 6 waarbij 6 ontstekingsbevorderend werkt. En dat is een risico factor voor kanker.
3x per week kan je bijna 250 gram.. (niet 2x) Beter iets verder kijken:
Er zijn volkeren, o.a. de Inuit die veel meer vlees eten en veel minder darmkanker hebben. Het is niet vlees op zich, het is de manier waarop het gefokt wordt.
Een koe hoort in de wei gras en kruiden te eten, niet in een stal met veel soja en mais.
Er zit daardoor een groot verschil tussen omega3 en 6 waarbij 6 ontstekingsbevorderend werkt. En dat is een risico factor voor kanker.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.