Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

komen croissants echt uit frankrijk?

las ergens dat ze ook een connectie hadden met oostenrijk of daar vandaan komen hoe zit dat nou precies?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
1.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Het bladerdeeg-halvemaantje kwam al in de 17e eeuw in Oostenrijk voor. Marie-Antoinette bracht de 'viennoiseries' mee naar Frankrijk in de 18e eeuw. Daar maakten Franse bakkers er uiteindelijk de overbekende ontbijt-klassieker van.
(Lees meer...)
fremar
9 jaar geleden
Dat weten we niet precies eigenlijk ; het is te lang geleden, er zijn geen onomstotelijke bronnen van, en het is dus niet meer na te trekken.

Volgens de officiële lezing : De croissant werd rond 1839 geïntroduceerd door de Weense zakenman August Zang toen hij in Parijs de Boulangerie Viennoise opende aan de Rue de Richelieu. Hier verkocht hij Weense broodjes en gebak, de zogenaamde viennoiserie.

Een Oostenrijker dus, die OF ter plekke een nieuw broodje verzon (dan is het Frans) of een Oostenrijks baksel aan de Fransman introduceerde (dan zou het Oostenrijks of, gezien het tijdperk, wellicht Pruissisch zijn geweest). Of het ook exact hetzelfde broodje is geweest met dezelfde smaak, is historisch ook niet meer te achterhalen.

Toegevoegd na 6 minuten:
De meeste Duitstalige landen (Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Duitsland) hebben nog steeds hun eigen varianten op dit luchtige, halvemaanvormige gebak (Kipferl, Gipfel, Hörnchen) , dus het vermoeden dat het broodje zijn oorsprong / voorouders in die contreien moet zoeken, ligt wel voor de hand) .
De eerste croissants in Frankrijk zouden ook wel eens meer vergelijkbaar met deze broodjes kunnen zijn geweest.

De eerste keer dat ik een Laugenecke (driehoekig broodje van wat bladerdeegachtig deeg) at, moest ik onmiddellijk aan de structuur van een croissant denken die weer beslist niet gelijk is aan die van bladerdeeg. Als dat typisch Oostenrijks / Zuid-Duits gebak is, is de croissant dat absoluut ook.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
c+
Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt hij oorspronkelijk uit Oostenrijk.

In de 17e eeuw werd Wenen belegerd door de Ottomanen, die we nu kennen als de Turken. Het Ottomaanse rijk bereikte toen het toppunt van zijn macht in de Balkan en andere delen van Europa. De belegering van de hoofdstad duurde enkele maanden, maar het lukte ze niet om de stad te veroveren.
Nadat de Ottomanen waren verslagen, besloot een onbekende bakker dit te vieren door een speciale vorm aan het gebak te geven; 'de halve maan die ook de vlag van de Ottomanen sierde'. Zo werd de croissant geboren, die in het land zelf 'kipferl' genoemd werd. Dit betekent in oostenrijk dus 'halve maan'.

Er gaan ook verhalen dat deze bakker deze vorm broodjes al bakte om de soldaten te waarschuwen, dat de Ottomanen bezig waren een tunnel te graven om de stad binnen te kunnen vallen. Het kan dus ook een soort verzetsdaad geweest zijn dat daarom deze vorm ontstond. In elk geval was hij de uitvinder.

Een eeuw later was de Kipferl erg populair geworden bij de adel in Wenen. Keizer I van Oostenrijk had een dochter, Marie Antoinette genaamd, die op 15 jarige leeftijd een bezoek bracht aan Versailles, om te trouwen met de toekomstige koning van Frankrijk, Lodewijk de 16e. Het verhaal gaat dat zij heimwee had gekregen naar haar eigen land. Zij verzocht de koninklijke bakkers haar favoriete gebak, de Kipferl te maken.
De halve maanvorm heet in Frankrijk de 'Croissant' en de Franse bakkers hebben hem ongetwijfeld nog meer geperfectioneerd tot het gebak zoals we het nu kennen. Ze werden in Frankrijk ongekend populair.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
het is moeilijk te zeggen waar die precies vandaag kwam,
er zijn veel bronnen die iets anders beweren maar de oudste bron waar in een maanvormig broodje vernoemt word is geschreven toen het toenmalige Habsburg een deel van Turkije versloeg het werd toen gemaakt oom het islamitische geloof een soort van belachelijk te maken met de gedachte dat je dan het logo van de geloof de maan op eet. het had toen wel nog niet die naam die is pas veel later door de franse gegeven
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding