Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen wijnsteenzuur en bicarbonaat ?

Toegevoegd na 4 uur:
Ik heb een recept waar wijnsteenzuurbakpoeder moet worden toegevoegd ,maar ik woon in Frankrijk en dat is daar niet bekend, mijn Franse buurvrouw vroeg dus het verschil van beide dus bicarbonaat en wijnsteenzuur, ik koop het dus altijd in Nederland en vroeg me af of ik bicarbonaat kan gebruiken ipv wijnsteenzuurbakpoeder?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
5.4K
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dat zijn totaal verschillende, niet met elkaar te vergelijken stoffen.
Bovendien is bicarbonaat helemaal geen stof, maar een deel van een stof.
Zonder context is deze vraag niet te beantwoorden.
Thecis
10 jaar geleden
@Reddie,
Context is al de categorie Eten & Drinken en dus redelijk goed te beantwoorden. Context kan je uit meerdere dingen halen...
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
vraag in Frankrijk eens naar "bicarbonate du soude" kans is groot dat ze dat wel kennen.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Chemsich zijn het twee verschillende stoffen:

Wijnsteenzuur:
2,3-dihydroxybutaandizuur, 1,2-dihydroxyethaandicarbonzuur of wijnsteenzuur is een witte kristallijne stof en maakt samen met onder andere appelzuur deel uit van de tweewaardige hydroxycarbonzuren. Het is een zwak zure organische verbinding, met als formule HOOC(CHOH)2COOH ofwel C4H6O6. Wijnsteenzuur is een ingrediënt in Mascarpone.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnsteenzuur

Bicarbonaat:
Het (mono)waterstofcarbonaat-ion of (verouderd) bicarbonaat-ion is een anion met als brutoformule HCO3–.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofcarbonaat

Voor het bakken:
Wijnsteenbakpoeder is een rijsmiddel voor deeg. Het geeft taart en cake meer volume en maakt het luchtiger. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is wijnsteen-bakpoeder niet een combinatie van wijnsteenzuur en natriumbicarbonaat. Het is niet wijnsteenzuur (H2C4H4O6) dat gebruikt wordt maar: Crème de Tartre, of Cream of tartar (KHC4H4O6) in combinatie met natriumbicarbonaat, dat zich omzet in koolzuurgas.
Wijnsteen is Crème de Tartre, of Cream of tartar; dus beslist geen wijnsteenzuur!
http://www.voedingswaar.nl/bakpoeder.htm
(Lees meer...)
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
wijnsteen is inderdaad iets heel anders dan wijnsteenzuur.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding