Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoeveel wijnsteen poeder heb ik nodig om het zelfde effect te krijgen als met een zakje bakpoeder?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
1.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Enkel met wijnsteenpoeder zal het nooit lukken. Bakpoeder bevat een zuur (wijnsteepoeder oa, kan ook citroenzuur zijn),en een base (natriumwaterstofcarbonaat) ook natriumbicarbonaat of in de volksmond maagzout genoemd. Als deze stoffen met water (vocht) in contact komen krijgt men een reactie doordat beiden elkaar opheffen. Daarbij komt gasvorming vrij die het gebak doet rijzen. Hetzelfde gebeurt in een bruistablet. Dus je zal beiden moeten gebruiken, een zuur en een base, een stof met een hoge pH, en een stof met een lage pH.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Het gebak gaat rijzen omdat er CO2 vrijkomt door splitsing van natriumbicarbonaat, niet omdat die base en zuur elkaar opheffen. Het heeft niets met pH te maken.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding