Wat is duurzame vis?
Toegevoegd na 5 minuten:
Maakt het nog wat uit waar deze vandaan komt?
Een vraag welke speelt bij menigeen handelaar, visser, overheidsinstantie en milieuorganisatie; wat wordt verstaan onder duurzame vis?
De verduurzaming van de visserijsector staat in de kinderschoenen. Dat wil zeggen dat er nog niet een duidelijk beleid is wat duurzaam gevangen vis is. Een ieder geeft daar zijn eigen invulling aan en komt meestal op het volgende neer;
- De visserijtechniek moet zo min mogelijk het ecosysteem aantasten ofwel de bodem beroeren.
- Het visbestand moet gezond zijn. Er moet dus voldoende van een bepaalde soort in zee aanwezig zijn en niet overbevist.
- Een visserijtechniek moet waarborgen dat er zo min mogelijk bijvangst of discards zijn. Dat houdt in bijvangst als jonge kleine vis of andere zeedieren.
Stichting Noordzee heeft door middel van de VISwijzer de ernst van de zaak laten inzien dat de sector moet verduurzamen. Men streeft naar certificering van de vloot.
Het keurmerk MSC is internationaal erkent als het enige duurzame keurmerk voor wild gevangen vis. Vele visserijen zijn gecertificeerd, de makreel visserij en de haringvisserij. Visserijen die in andere zeeën plaats vinden dan de Noordzee waar onze overheerlijke schol en tong vandaan komen.
Langzaam aan starten ook de Nederlandse vissers zich in het certificeringstraject om ook het blauwe logo op hun vis te krijgen. Deze trajecten kosten veel geld en tijd voor de vissers en kunnen twee tot drie jaar duren.
Het wil zeker niet zeggen dat de vissers nu niet duurzaam vissen. De Nederlandse vloot is de enige vloot in Europa welke zich strikt aan de opgelegde regels van de EU houdt. De EU stelt jaarlijks ism biologen en wetenschappers quota vast om de visstanden te bewaken en gezond te houden. Zo kan het voorkomen dat het ene jaar veel minder vis wordt gevangen door de vloot dan het andere jaar omdat deze gewoonweg niet mag worden gevangen. De vissers mogen met bepaalde visnetten vissen gebaseerd op maaswijdte om de bijvangst en discards te beperken. Alles wat ze vangen wordt geregistreerd en gaat via de visafslag. Alles is zeer transparant. Ook zijn er vele visgebieden op de Noordzee waar er niet gevist mag worden en waar dus de vloot de natuur met rust laat. Met voorkeur laat de vloot de vis in de kuitperiode met rust. De Viskalender van Schmidt Zeevis geeft aan wanneer u de vis het best kunt consumeren. De smaak is dan ook op zijn best.
Onze Nederlandse vloot is zeer divers en bestaat uit schepen met verschillende vangsttechnieken en vissen dan ook op verschillende soorten vis. Op onze site staan alle technieken beschreven. http://www.schmidtzeevis.nl/html/vismethodes.html En kijkt u ook eens op de volgende pagina waar we veel informatie plaatsen over de verduurzaming van de keten. http://www.schmidtzeevis.nl/html/index_vismethodes.html
Omdat de officiele keurmerken nog gering zijn vinden wij het belangrijk in contact te zijn met de visserman en samen te werken aan duurzaamheid en kwaliteit. Zo weten we dat de boomkorvissers die met een zwaar tuig vissen om de tong te kunnen vangen omdat deze in de bodem zit, het tuig nu vervangt door een zogenaamde SumWing. Vele lichter en zorgt dus voor veel minder bodemberoering. Voor de zware kettingen aan de netten is er een vervangende techniek genaamd pulskor uitgevonden. En een andere vistechniek waar wij heel enthousiast over zijn is de flyshoot-methode. Een techniek welke uitgaat van langzaam vissen, met touwen en alleen de grote vissen vangt. De jonge kelien vis kan ontsnappen en opgroeien. Ook de kwaliteit is uitmuntend. Deze vistechniek vangt mul, rode poon en inktvis. Meer over deze techniek kunt u hier lezen http://www.schmidtzeevis.nl/flyshoot_220909_web.pdf
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.