Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is nou echt typisch zomer eten in Nederland?

We kennen allemaal de stamppotten en de erwtensoep voor de winter maar wat is nou typisch Hollandse zomerpot?

Toegevoegd na 10 minuten:
Ik bedoel dus echt ouderwetse Hollandse pot zoals we 's winters de stamppotten hebben.

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Spinazie, met gekookte aardappels en varkensrollade.
Bloemkool, met saucijsjes en gekookte aardappels.
Rode kool met appelmoes ,rolpens en gekookte aardappels.
Biefstuk met gebakken aardappels en doperwten.
Gebakken schol, met sla en gebakken aardappels.
Gekookte kabeljauw in mosterdsaus met verse worteltjes en aard.puree.
Stamppot van postelijn met braadworst.

Dit zijn specifiek oud Hollandse gerechten, die 60 jaar geleden ook al op tafel kwamen.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (18)

salades, ijs,koude pasta's,

Toegevoegd na 47 seconden:
fruit

Toegevoegd na 1 minuut:
koude warps (met zalm of kip)

Toegevoegd na 1 minuut:
BBQ

Toegevoegd na 2 minuten:
sushi
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Mooie vraag in deze tijd +1. Ik zou zeggen een italiaanse reistschotele jaar.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
gebakken aardappels, sla en vlees.

Toegevoegd na 3 minuten:
Zomers nooit zin om uitgebreid te koken, lekker makkelijk en snel met een frisse salade.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Typisch hollandse zomerpot is b.v.

Sperzieboontjes met slavink en komkommer in zuur
Raapsteeltjes stamppot met klapstuk
Knolletjes
Asperges met botersaus, ham en ei
Verse doperwtjes met bospeen en kabeljauw
Capucijners met speklapje
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Rode bietjes, met gebakken uitjes en speklapjes.
Rode kool, al of niet met appeltjes, en gebakken bloedworst. Stoofpeertjes met gehaktbal.
Andijviestampot (rauwe andijvie gestampt met aardappels) met gehaktbal. Kropsla, aangemaakt zoals je wilt, met vis. Te voegen bij al gegeven antwoorden.
Bloemkool, slaboontjes, peultjes, snijboontjes, echte zomergroenten, die je zelf ook in de moestuin kunt kweken.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Bloody Mary
Bordje met Gerookte Vis
Bruschetta met Tomaat en Mozarella
Champagnesorbet
Citroensorbet
Courgettesalade
Frisse Tomatensalade
Frisse Witte Koolsla
Fruitsalade
Garnalencocktail
Gazpacho (Koude Soep)
Gemarineerde Olijven (Marokkaans)
Gevulde Meloen
Griekse Salade
IJs met Frambozensaus
IJsthee (Ice Tea)
Indische Tomatensalade
Kerstomatensalade
Kirr
Komkommersalade
Koude Schotel met Gerookte Vis
Margarita
Meloen met Parmaham
Mozarella Olijvensalade
Paprika Appelsalade
Peterseliesalade
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Sla, gekookt ei, gebakken aardappels.
Typisch Hollands.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Rijstepap met bruine suiker en een klontje boter.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Uitsmijter ham kaas.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Wij hebben vroeger altijd onze groenten zelf verbouwd.
We begonnen in de lente met ,spinazie,steeltjes,snijbiet radijsjes,tuinbonen,doperwten,boontjes ,peultjes,sla en andijvie.
Naar gelang het goed was werd er van gegeten,of de rest ging de diepvries in.
Je at typisch groenten die echt ook alleen in de zomer goed waren.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
In het algemeen: aardappelen, vlees en groenten, en dan niet gestampt.

De groenten zijn meestal gekookt, en worden voor het opdienen bestrooid met wat nootmuskaat. Denk aan sperzieboontjes of worteltjes en doperwtjes, dat werk.

Vooral als het erg warm is kan er ook sla zijn in plaats van gekookte groenten, niet alleen omdat dat lekker fris is, maar omdat het de huisvrouw ontlast, die in een hete keuken moet staan koken. Denk dat niet aan de zakjes gemengde sla van Appie, maar aan gewone bladsla of ijsbergsla, met geraspte komkommer, eventueel zilveruitjes, en 'slasaus' of een vinaigrette van 'slaolie', azijn en suiker.

De aardappelen zijn de ene dag gekookt, en de andere (op)gebakken. Aardappelpuree kan ook, maar wordt gezien als luxer. In het weekend zijn de aardappelen voor extra luxe soms bestrooid met gehakte peterselie.

Het vlees is meestal gebakken of gebraden, stoofvlees is meestal meer iets voor najaar en winter. Denk aan de gehaktbal, de blinde of slavink, het speklapje of, luxer voor in het weekend, het schouderkarbonaatje.

Het vet waar het vlees in heeft gebakken, kan gebruikt worden als basis voor een jus voor over de aardappelen. Soms wordt er ook gewoon wat bakvet over de aardappelen gegoten.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
gewoon iets wat je zelf lekker vindt en makkelijk te maken en dan lekker buiten eten
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Komkommersalade
Sla
Koude bietjes
Koude stoofpeertjes
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Gestoofde ui in melk saus, gekookte aardappels en rolmops.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Typisch zomers eten is een koude schotel, of gebakken aardappeltjes met sla, tomaat, ui, en een gekookt ei met een stukje vlees, kip, of vis. En een bbq natuurlijk.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
sla en gefrituurde krieltjes met een grote kippenpoot.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
sla met komkommer
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing