Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoeveel kan het kwaad om rozijnen te eten die 2,5 jaar over datum zijn?

Ik at het perongeluk (en ook nog wel wat) ze proefde nog wel oké maar op de onderste zat schimmel

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
28.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het kan niet zo veel kwaad, dus wees gerust, maar...

Rozijnen zijn zó droog (zeker na 2,5 jaar!) en bevatten zo veel suiker dat er geen bacteriën hierin kunnen groeien. Dat is dus inclusief schadelijke bacteriën, die een voedselinfectie kunnen veroorzaken.
Maar helaas kan je ook ziek worden van toxines die de micro-organismen in het voedsel produceren, en dat kan zowel door bacteriën als door schimmels.

In rozijnen en veel andere droge producten, kunnen schimmels toch groeien (dat heb je zelf gezien), en van een aantal soorten schimmels is het bekend dat deze toxines kunnen produceren, en de toxines geproduceerd door schimmels noemen we dan "mycotoxines". Met name een aantal soorten van de schimmel Aspergillus kunnen aflatoxine produceren, en dat is een van de meest giftige substanties op aarde. Acuut toxisch als je in één keer veel eet, en zwaar kankerverwekkend bij langdurige inname. En dan praat je over hoeveelheden die écht zéér klein zijn, zo klein dat er specifieke wetgeving is voor de hoeveelheid aflatoxine die in voedsel mag zitten, en deze maximum is (afhankelijk van het type voedsel) in de orde van grote van een paar microgram per kilo, oftewel een paar gram pure aflatoxine in 1000 ton rozijnen (!!)

De kans dat de schimmel die aan de onderkant van je rozijnen zat de toxinevormende Aspergillus was, is gelukkig niet groot, want er zijn andere soorten schimmeld die sneller groeien en de groei van Aspergillus in de weg staan. Mocht dat het geval zijn geweest, dan heb je wellicht een beetje aflatoxine binnengekregen.
Nog steeds geen reden tot paniek. Van één keer een beetje toxine binnenkrijgen boven de grens gaat niemand dood (tenzij je héél eet), het gevaar komt door langdurige inname van die hoeveelheden.
Er zijn trouwns ook veel andere schimmels die andere mycotoxines kunnen produceren, mocht je interesse hierin hebben, check ff de link.

Dus samenvattend: als je niet van de beschimmelde rozijnen hebt gegeten en je niet ziek voelde enkele uren na het eten, maak je niet onrustig, er is niets aan de hand.
Maar let goed op met beschimmeld voedsel de volgende keer... (^_^)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Tussen de 8 en 12 uur weet je hier het antwoord op. Als je voedselvergiftiging krijgt dan kon het niet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding