Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (3)

Uit suikerriet (de rietsuiker) en uit suikerbieten.
(Lees meer...)
11 jaar geleden
De suiker ontstaat uit een raffinage proces met suikerbieten en/of suikerpalm.

Toegevoegd na 3 minuten:
Suikers kunnen ook uit koolhydraten voortkomen.
Koolhydraten kunnen in je lichaam worden omgezet tot suikers.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ik ga er van uit dat wat in je vraag bedoelt is 'tafelsuiker', want zoals je wellicht weet zijn er meerdere soorten suiker in chemische zin: glucose, fructose, lactose, enz.
'Suiker' oftewel tafelsuiker, dus de meest gangbare variant van suiker, heeft de chemische naam "sacharose" of "sucrose" en is een disacharide bestaande uit één molecuul glucose en één molecuul fructose.

In het verleden (eeuwen geleden) was pure suiker erg kostbaar, en moest men het doen met geconcentreerde vruchtensappen of honing om voedsel zoet te maken. Tegenwoordig kan suiker gewonnen worden uit meerdere grondstoffen en met verschillende methodes. Zie hier de meest belangrijke:
- De meest traditionele manier om suiker te produceren is op basis van suikerriet. De riet wordt eerst gecrusht en gekookt, en de sap die ontstaat ondergaat een aantal processen (inkoken, filteren, raffineren) waarna suikerriet ontstaat. Afhankelijk van wat voor processen toegepast worden, krijg je bruine of witte suiker.
- Sinds enkele decennia, en zeker in Europa, wordt er veel meer suiker gewonnen uit suikerbieten dan uit suikerriet. Het proces is in alle opzichten vergelijkbaar (oogsten, crushen, koken, filteren, inkoken...), maar bruine suiker kan niet met deze methode worden verkregen, omdat biet de specifieke kleur- en smaakstoffen van de riet mist.
- Steeds meer, en zeker voor industriële toepassingen, wordt er suiker verkregen via enzymatische methodes met zetmeel als grondstof. Zetmeel zijn lange ketens van koolhydraten die tot eenvoudige suikers afgebroken kunnen worden met behulp van enzymen. De zetmeel komt van maïs, tarwe of andere granen. De granen worden dan gemalen en verwerkt in speciale installaties, en met behulp van enzymen krijgt men diverse soorten suikers, waaronder ook sacharose (lees: tafelsuiker) Leuk om te weten: als de maïs die gebruikt wordt om suiker ervan te maken genetisch gemodificeerde maïs is, dan moet ook de suiker als 'GMO' worden geëtiketteerd.


Daarnaast heb je ook veel andere soorten suikers die je kan krijgen uit andere bronnen en met andere methodes, maar ik heb me beperkt tot je concrete vraag.
Zie verder de link voor wat meer technische details over het proces van raffinage van suiker.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Suikers zijn er in twee verschillende soorten afkomst. Bieten en riet. Kristalsuiker komt van bieten en basterdsuiker komt van bieten. Rietsuiker komt uiteraard van riet
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
@gasr147290
Lees beter je bronnen: suiker (sacharose oftewel sucrose) kan je uit meer bronnen verkrijgen dan allee riet en biet, echt waar. 'tuurlijk komt rietsuiker uit riet, maar als je rietsuiker raffineert, dan is het net zo wit als bietsuiker. Dat wordt tegenwoordig echter niet vaak gedaan omdat men de extra smaak van ongeraffineerde rietsuiker opnieuw waardeert, maar vroeger, toen riet uit tropische landen de voornamelijkste bron van suiker was, kwam witte suiker uit riet.
Ook suiker afkomstig uit biet moet geraffineerd worden, anders is het nooit wit. Basterdsuiker is écht iets anders dan rietsuiker. Basterdsuiker wordt verkregen door invertase (een mengsel van fructose en glucose) en soms ook melasse aan rietsuiker toe te voegen. De rietsuiker kan geraffineerd zijn (en dan heb je witte basterdsuiker), maar dat hoeft niet. Basterdsuiker bevat dus, in tegenstelling tot biet- en rietsuiker, een aanzienlijk percentage glucose en fructose, waardoor deze zoeter is, minder snel de neiging heeft om te kristalliseren, en beter oplost in water.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing